Atunci când talentul este descoperit la o vârstă fragedă, atunci când pasiunea se îngână cu talentul, atunci când accepți frivol să renunți la jocurile copilăriei pentru a da frâu liber talentului și sens pasiunii, abia atunci poți trăi acel sentiment al reușitei artistice. Abia atunci își găsește un rost munca asiduă pentru dezvoltare personală. Satu Mare se poate mândri în trecut și în prezent cu multe exemple care corespund acestei flăcări albastre învăluite deopotrivă în mister și natural, dar parcă niciuna nu s-a născut în mileniul trei, din niciuna nu a răbufnit atâta tinerețe și dorință precum ne-a lăsat să întrevedem Isabella Voropciuc. Despre biografia sătmărencei puteți afla mai multe frunzărind numărul nostru din 9 iunie anul trecut.
Joi, 9 mai, de la ora obișnuită 19, Isabella urcă pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti, de unde, sub atenta supraveghere a dirijorului Anton Șaburov (vezi GNV din 27 feb. 2023) va interpreta la pian „Concertul pentru pian și orchestră” în mi minor al lui Frederic Chopin. Trebuie să recunosc că nu am vizitat niciodată meleagurile poloneze, dar, ascultând acest concert, m-am simțit ca și cum am colindat pe drumurile de țară ale Sileziei, legănat de unduirile colinelor încărcate de viță de vie.
Simfonia a V-a
Compusă în do minor este una dintre cele mai cunoscute simfonii ale celebrului compozitor german Ludwig van Beethoven. Se folosește deseori drept exemplu de muzică clasică. A fost supranumită în trecut și „Simfonia destinului”. A fost compusă de Beethoven într-o fază grea a vieții sale. Se spunea că Beethoven a comentat primele ei patru tonuri, ajunse renumite, în felul următor: „Așa bate destinul la poartă!”, dar s-a putut dovedi că acest comentariu nu a fost al său, ci a provenit de la biograful său, A. Schindler.
Premiera simfoniei a avut loc la 22 decembrie 1808, când a fost cântată împreună cu ”Simfonia a VI-a” (Pastorala), cu „Concertul Nr. 4 pentru pian” precum și cu părți din „Misa” în do major.
Opriți războaiele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu