Comentarii ale evenimentelor sportive desfasurate, prezumtii fara nadejde de realizare, emotii si rezultate seci; toate in contextul socio-politic al momentului.
marți, 24 septembrie 2024
Sergey Simakov și Raluca Știrbăț într-un „Concert simfonic” la Filarmonică
Săptămâna acesta instituția de cultură sătmăreană cu cea mai mare reprezentare la nivel internațional ne răsfață cu un „Concert simfonic” de excepție. Despre dirijorul de origine rusă Sergey Simakov găsiți în paginile cotidianului nostru din 21 mai 2021 o biografie detaliată. Să nu uităm că el a mai fost pe scena filarmonicii în dese rânduri, ultima oară chiar în concertul de deschidere al stagiunii trecute. Joi, de la ora 19, bagheta lui va avea în prim plan, pe lângă Orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, pe pianista Raluca Știrbăț, artistă a cărei biografie a fost devoalată de prietenul nostru Pavel Prodaniuc în octombrie 2014. Este adevărat că de atunci Raluca Știrbăț a avut multe de spus chiar dacă prin Satu Mare nu a mai venit de vreo opt ani. Sau greșesc? Poate cu ocazia următoarei sale prezențe în orașul nostru să povestim mai multe.
Pentru acest spectacol sunt valabile abonamentele cu nr. 4 și conține în prima sa parte uvertura operei Carnaval a compozitorului Antonín Dvořák (vezi biografia sa în numărul nostru din 5 dec. 2022), urmată de „Concertul pentru pian și orchedtră în la minor” a lui Edvard Grieg.
După antract vom reasculta „Simfonia nr. 4 în fa minor” a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Despre compozitorul rus am scris în nenumărate rânduri remarcând prodigioasa sa activitate. Astăzi la pasajul de cultură îl vom pune în evidență pe reprezentantul numărul unu în ceea ce privește școala de muzică dintre fiorduri.
Edvard Hagerup Grieg (n. , Bergen, Suedia-Norvegia – d. , Bergen, Norvegia) a fost un compozitor și pianistnorvegian.
Edvard Grieg este cel mai de seamă muzician din școala națională norvegiană și unul din reprezentanții de frunte ai muzicii romantice europene. Muzica lui a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, și de asemenea de muzica populară a poporului său, uneori și de cea a popoarelor scandinave vecine. Grieg a activat și ca pianist de concert până la sfârșitul vieții sale. El a scris multe suite.
Edvard Grieg s-a născut în orașul Bergen din vestul Norvegiei ca al patrulea dintre cinci copii ai lui Alexander Grieg (1806 - 1875), comerciant înstărit șiconsulalMarii Britaniiîn localitate. Alexander Grieg continuase antrepriza de negoț depeșteșihomaridinMarea Nordului, înființată în anul 1779 de bunicul săuAlexander Greig, devenit Grieg, și care emigrase în Norvegia dinScoția, din localitatea Cairnbulg de lângăAberdeen, după bătălia de la Culloden. Originea scoțiană a familiei nu era ceva ieșit din comun, fiindcă numeroase familii din Bergen aveau conexiuni familiale în alte țări europene din vecinătate caDanemarca, Germania,Marea BritaniesauOlanda. Grieg a crescut într-o familie cu tradiții muzicale. Și renumitul pianistcanadianGlenn Gouldera înrudit cu Grieg, bunicul mamei sale fiind văr primar cu compozitorul norvegian. Bunicii din partea mamei lui Grieg erau membri în «Musikkselskapet Harmonien», una din orchestrele cele mai vechi din lume, întemeiată în anul1765. Mama sa Gesine Judith, născută Hagerup (1814 - 1875) era de asemenea descendenta unei familii onorabile din Bergen, în rândurile cărora s-au numărat mai mulți înalți prelați și notabili. Ea avea și ascendențesuedeze: pe ingeniosul preot și ofițer Kjell Stubin din secolul al XVII-lea, iar tatăl ei, Edvard Hagerup (1781 - 1853) a fost un binecunoscut patriot norvegian, președinte al Tribunalului din Bergen , în mai multe rânduri deputat în parlamentul Norvegiei, constituit în1814. Înzestrată fiind cu talent muzical, Gesine Hagerup a fost trimisă în copilărie, de părinții ei, laAltona, pe atunci înDanemarca, pentru a lua lecții de pian și canto cu renumitul pedagog german Albert Methfessel (1785 - 1869),cântăreț și compozitor, iar mai apoi s-a perfecționat laLondra. Ulterior, Gesine Grieg a devenit cunoscută la Bergen ca pianistă și ca poetă și mai ales ca o mult apreciată profesoară de pian. Ea a găzduit un salon muzical în care se interpreta săptămânal atât muzică clasică instrumentală cât și fragmente dinopere, de asemenea cânta uneori ca pianistă solistă la concerte ale orchestrei locale. În aceste împrejurări, Edvard a avut ocazia, de mic copil, să se familiarizeze cu muzica unor compozitoriclasicicaMozartșiBeethoven, dar și cu cea a romanticilor caWeber,ChopinsauMendelssohn. Începând din1849mama i-a fost și cea dintâi profesoară de pian . Este de menționat că și tatăl familiei, Alexander, știa să cânte la pian. John, celălalt băiat dintre cei cinci copii ai soților Grieg, a învățat să cânte lavioloncel, dar a mers pe calea unei cariere comerciale după exemplul tatălui. Deși aspira la început să devină preot și îi plăcea să recite poezii, micul Edvard nu a găsit o mare atracție în orele de școală și uneori căuta sub diverse motive să le evite. Pe la 12 ani când a încercat să compună pentru întâia dată o bucată muzicală - niște "Variațiuni pe o temă germană opus 1", învățătorul nu a apreciat deloc inițiativa, l-a tras de păr și a aruncat compoziția pe foc.
În1858, la îndemnul unei rude prin alianță, celebrulviolonistOle Bullcare vizitase familia Grieg la reședința ei de la Landaas, lângă Bergen, și care i-a remarcat talentul, Edvard s-a înscris, la vârsta de 15 ani, la Conservatorul dinLeipzig, condus în acei ani de renumitul pianistIgnaz Moscheles. În afara de Moscheles, i-a avut ca profesori, între alții și pe Ernst F. Wenzel și peCarl Reineke. Nici la conservator Grieg nu a fost printre studenții cei mai disciplinați, dar a obținut note bune în majoritatea materiilor, o excepție fiind cursul de orgă. Și-a concentrat eforturile mai ales pe studiul pianului, și s-a delectat cu bogata viață muzicală a Leipzigului, cu numeroasele concerte și recitaluri. Acolo a fost expus mai ales influenței creației școlii romantice germane, în primul rând a lucrărilor lui Schumann șiMendelssohn. În primăvara anului1860, la 17 ani, a contractat din nefericire otuberculozăpulmonară care i-a pricinuit greutăți în tot cursul vieții. În 1861 și-a făcut debutul ca pianist de concert, laKarlshamn, în Suedia. După ce în anul următor,1862a absolvit Conservatorul din Leipzig, Grieg a dat primul său concert în orașul său natal Bergen, interpretând,între altele,Sonata Pateticăde Beethoven. (O înregistrare, mai târziu în viață, a compozitorului, interpretându-și propria sonată pentru pian, a rămas dovada vie a virtuților sale de pianist).
În continuare și-a îndreptat pașii spreCopenhaga, în Danemarca vecină, unde a rămas circa trei ani. A făcut cunoștință acolo cu compozitorii danezi J.P.E.Hartman șiNiels Gade. De asemenea în1864s-a împrietenit cu conaționalul sau, compozitorulRikard Nordraak, autorul muziciiimnuluinațional norvegian. Acesta din urma, cu ideile sale de rebeliune contra influenței muzicii germane, a stilului lui Gade si Mendelssohn, a exercitat asupra lui Grieg o mare influență și cei doi au întemeiat la Copenhaga societatea Euterpe, destinată promovării muzicii scandinave originale. La decesul prematur de tuberculoză al tânărului Nordraak în anul1866, Grieg a compus unmarș funebrupentru a-i onora amintirea. Multă vreme a avut mustrări de conștiință pentru faptul că în acel an plecase în Italia în vreme ce starea sănătății lui Nordraak se agravase. ÎnItaliaGrieg a avut prilejul de a întâlni un alt compatriot ilustru, dramaturgulIbsen. Anii de la Copenhaga au marcat profund viața muzicianului. In 1862 a făcut cunoștință cu viitoarea lui soție Nina Hagerup (1845 - 1935), verișoară primară,născută în Norvegia dar stabilită în Danemarca, cântăreață de concert care a devenit pe urmă interpreta privilegiată aliedurilorsale. La Copenhaga, Grieg a compus creațiile sale opus 6,7 și 8. După ce s-a logodit cu Nina în1864, în ciuda împotrivirii ambelor familii, cei doi s-au căsătorit la11 iunie1867și s-au stabilit în capitala Norvegiei (numită pe atunci Cristiania astăziOslo)
Grieg a avut legături strânse cu Orchestra Filarmonicii din Bergen (Harmonien), iar mai târziu a devenit director muzical al orchestrei între 1880–1882.
În1867a devenit dirijor la societatea filarmonică din Oslo,iar la 11 iunie s-a căsătorit cu o verișoară a sa, Nina Hagerup. În1869Concertul său pentru pian și orchestră în La minor, opus 16, a fost interpretat pentru prima oară la Copenhaga. Din 1875 a început să lucreze la muzica de scenă pentru drama lui Ibsen 'Peer Gynt'. A întreprins o serie de turnee în Danemarca, Germania și Olanda. În 1888 'Suita Peer Gynt I' a fost prezentată prima dată la Leipzig, aici Grieg i-a întâlnit peBrahmsși peCeaikovski. În anii următori Grieg va întreprinde turnee de concerte în toată Europa, cu orchestre renumite ca Filarmonica dinBerlinsau orchestraConcertgebouwdinOlanda. A fost ales membru al academiilor din Suedia,Paris, doctor onorific al universităților dinCambridgeșiOxford. În1904a avut o întâlnire cu împăratul german Wilhelm al II-lea. În anul morții sale1907Edvard Grieg a mai susținut concerte laMünchen, Berlin,Kiel, Oslo și Copenhaga.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu