Chiar dacă deschiderea festivă a stagiunii 2024-2025 din cadrul celei mai cunoscute pe plan național și internațional instituții de cultură sătmărene este programată pentru joi, 19 septembrie, conducerea Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, formată din managerul Kovács Emőke, directorul adjunct Claudiu Pitic și secretarul muzical Luana Buda au oreganizat o conferință de presă în această săptămână, conferință în care s-a anunțat programul din această stagiune, în special al acestei toamne, am fost informați despre cea de-a IIIL-a ediție a Zilelor Muzicale sătmărene și despre principalele activități administrative rezolvate în această vară sau ce urmează a fi rezolvate în viitorul apropiat. Despre toate acestea însă vă va informa pe larg colega mea, Karina Brodi, într-un articol special dedicat acestui eveniment sau, pentru telespectatorii noștri, în emisiunea „Incursiune în cotidian de vineri, ora 21, adică tocmai după ce vă întoarceți de la „Concertul cameral” despre care am să vă fac descriere în paragrafele următoare.
„Concertul cameral” de vineri are un aer atipic, un mesaj către tineri în special pentru a urmări și a înțelege muzica clasică în note moderne. Nici nouă, celor cu mai multă experiență de viață nu ne lipsește o adaptare la la linia contemporană pe care o urmează muzica de cea mai bună calitate. Nu se putea găsi un „profesor” mai bun în acest sens decât compozitorul Cári Tibor. Cine este Cári Tibor? Îl lăsăm pe el să vă povestească în cele ce urmează.
„M-am născut cu multă bucurie pe 19 ianuarie 1979 la Odorheiu Secuiesc. Am locuit în acest oraș frumos până când am terminat Liceul de Muzică și am intrat la Facultatea de Muzică din Timișoara. Bună alegere.
Ce nu spune Cári Tibor este că a dus la bun sfârșit un proiect denumit „CT Project – Sculpting Sounds”, un proiect electro-acustic care contopește diferite stiluri de la clasic la electronic, de la instrumentele muzicale acustice până la efectele sonore electronice. Poveștile „sculptate” din muzică au fost interpretate de pianistul compozitor Cári Tibor și violoncelistul orchestrei filarmonice clujene Szabó J. Attila.
Acum la Satu Mare debutează un nou proiect personal, denumit CT Project - My Shakespeare Songs, având alături de această dată atât pe violoncelistul Szabó J. Attila, cât și pe solistul vocal Vajda Boróka și muzicianul Attila Kiss, care ne va încânta atât prin vocea sa cât și prin chitara electrică și chitara bas.
În partea a doua a concertului cameral vom avea parte de un alt grup, intitulat „Eric”, compus din pianistul și compozitorul Andrei „Eric” Deac, Vlad Deac (chitară, voce), Adelina Iovu (voce), Kovács Emőke (vioară), Alina Mihalca-Mija (vioară), David Budean (violă), Szávuly Boglárka (violoncel), Fisar Csaba (tobe) și Simó Péter (chitară bas).
Opriți războaiele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu