joi, 5 septembrie 2019

Întoarcerea pe(ntru) toate fețele

   Plâng plaiurile după tinerii noștri. Plâng creșele și grădinițele după părinți care au uitat de unde au plecat. Plâng centre de reeducare și închisori de prea plin. Plâng muncitorii că n-au de lucru și patronii că n-au mână de lucru. Plângem și noi, tinerii de peste o jumătate de veac, că ni se fac promisiuni care n-au cum să fie respectate. Toți plângem din cauza întoarcerilor. Sau neîntoarcerilor. S-au întors toate pe dos Pe dosul nostru rezistent și pe dosul lor nerușinat. Care lor? Al lor, al tuturor claselor politice de până azi.  De ce naiba...? Sau lasă!
   Mai bine ne întoarcem și noi la fotbalul nostru, cel de toate zilele, în așteptarea marilor întoarceri. Poate că peste trei-patru ani la startul campionatului vom avea pe Rapid, Dinamo, Steaua, U. Cluj, Petrolul, UTA, Univ. Craiova, FC Brașov (chiar Steagul Roșu dacă-mi este cu iertare), Poli Iași, FC Argeș, Farul Constanța, Crișul Oradea (merge și FC Bihor), SC Bacău și bineînțeles Poli Timișoara. Am uitat pe cineva? Nu-i nimic. Trecem la 18 echipe și vin și celelalte nume. Poate chiar și Olimpia noastră dragă sătmărenilor. Atunci să vezi tribune și galerii. Apropo! Vrem galerii nu ultrași. Existența fanaticilor este un alt motiv pentru care tribunele sunt goale. Galerii care să încurajeze echipa favorită, nu huligani care să-i înjure pe adversari.
   Așadar Spania. Favorită certă în meciul din seara asta. Nu cred că ne speriem. Avem atâtea exemple de dăruire totală a tricolorilor încât speranțele noastre sunt îndreptățite. Îmi veți spune că nu-s aceleași nume pe teren. Vă răspund că Dobrin, Răducanu, Dinu, Dumitru, Sătmăreanu, Dumitrache, Domide, Dembrovschi, Lupescu, Dan Coe, Neagu... în '70 sau Dan Petrescu, Răducioiu, Lăcătuș, Balint (doar Hagi făcea excepție)... în '90 aveau aceeași rezonanță pe plan internațional ca și majoritatea componenților tineri de azi. Pe ei ne bazăm. Bineînțeles cu câteva implanturi mai târșâite prin competiții importante.
   Săpunaru? Nu știu ce să zic. Este decizia selecționerului și o respectăm. Dar totuși nu așa se procedează. Contra ar fi trebuit să-l anunțe personal. Poate chiar să pună la cale un meci de retragere. Emfaza, că nu trebuie să sune orice jucător dacă nu-l cheamă la națională, nu ține. Ne lasă să înțelegem că au avut o răfuială personală. Chiar și așa, Contra ar fi trebuit să țină cont de banderola de căpitan pe care „Săpun” a purtat-o în peste 10 jocuri ale naționalei noastre. Banderola de căpitan al echipei României nu se „negociază” în răfuieli personale.

Niciun comentariu: