În sfârșit s-au acordat primele medalii la actualele CM de schi alpin de la Cortina d'Ampezzo. Porniți în calitate de mari favoriți, elvețianca Lara Gut - Behrami și austriacul Vincent Kriechmayr au respectat calculele hârtiei și ale specialiștilor și au devenit campioni mondiali. Dacă în competiția feminină desfășurarea a fost liniară, 10 din primele 15 favorite ocupând primele 10 locuri, la masculin parcă a dat strechea în ei.
Din păcate, românca noastră de 25 de ani, Monica Ania Caill (de fapt mama ei este româncă, ea concurând pentru România încă de la JO de la Soci, din 2014, când ne-a făcut surpriza să obțină un loc 22 la una din competițiile combinate) nu a mai luat startul. Încă nu cunosc motivul. Și-a anunța retragerea exact când trebuia să pornească în cursă. Performanța cea mai bună de anul acesta a fost un loc 37 obținut la Crans Montana în Super G-ul din 24 ianuarie. Ea nu concurează decât în probele de viteză: Super G și coborâre.
Unde-s ochii Larei ?
La fete, după cum vă spuneam Lara nu prea a avut emoții. A câștigat destul de lejer, la 34 de sutimi diferență de conaționala ei Corinne Sutter și la 47 de sutimi de americanca Mikaela Shiffrin (o mică surpriză după părerea mea; mă așteptam să câștige bronzul Federica Brignone, din lotul gazdelor. Federica a obținut abia locul al zecelea, cumulând mici greșeli de-a lungul evoluției sale. Foarte bun rezultatul (locul 4) cehoaicei Ester Ledecka, singura sportivă din lume care a câtigat competiții de Cupă Mondială atât la schi alpin cât și la snowboard (placă). Pe cinci, o altă mică surpriză după părerea mea s-a situat Kajsa Vickhoff Lie din Norvegia.
La băieți cursa a demarat cu trei ratări și nu ratări oarecare, toți cei trei fiind printre favoriți top 10 (austriacul Walder, francezul Meillard și elvețianul Caviezel). Avizați, următorii sportivi descoperă capcana (o poartă dispusă lateral, la câteva secunde după start, când tocmai s-a intrat într-un regim de viteză ridicat) și o evită micșorând viteza. Acalmia aparentă de după aliniază în prima fază pe primele trei locuri pe laureat, pe francezul Alexis Pinturault și pe italianul Dominik Paris. N-avea să se termine așa. Marea surpriză a produs-o neamțul Romed Baumann, din eșalonul doi valoric, care s-a cocoțat pe locul doi la numai 7 sutimi de secundă. Nici asta nu a fost suficient. Tocmai din eșalonul trei al elitei schiului mondial, canadianul Brodie Seger, a vut o comportare excelentă fiind cât pe ce să-i fure și bronzul lui Pinturault. I-au lipsit doar patru sutimi pentru a-l egala.
Următoarea cursă vor avea loc sâmbătă, vineri fiind programate doar antrenamente la coborâre (masculin și feminin).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu