Opt românce și un român se află pe tablourile principale ale probelor de dublu de la Australian Open. Singurul dintre ei care este și cap de serie este, desigur, fostul număr unu mondial, Horia Tecău. După despărțirea de Jean Lulien Roger, Horia a avut o destul de lungă perioadă de pauză. De fapt n-a mai jucat de la Roland Garros, când s-a despărțit de Roger. Tânărul nostru (36 de ani), brașovean prin naștere, constănțean prin adopție, se află momentan pe locul 22 în lume și și-a ales ca partener un coleg de generație, brazilianul Marcelo Melo (37 de ani, nr. 9 mondial) care tocmai s-a despărțit și el de polonezul Kubot. Împreună ei sunt cap de serie numărul 7 și sunt foarte curios ce rezultate vor obține. E bine de știut că la dublu masculin experiența (citește vârsta) este un factor foarte important.
Favoriții pe tabloul masculin, poate nu întâmplător, sunt componenți ai aceleiași țări. Asfel favoriți numărul unu sunt columbienii Cabal și Farah, iar favoriți numărul doi sunt croații Mektic și Pavic. În completarea celor două semifinale presupuse de actualul clasament mondial sunt cuplul Granollers (Spania), Zeballos (Argentina), vorbitori și ei acasă a aceleași limbi, lucru important în probele de dublu unde prin scurte alocuțiuni sau inflexiuni ale vocii se pot transmite informații importante chiar în timpul disputării unei mingi, informație care nu este înțeleasă ca atare de adversari chiar dacă aceștia au noțiuni despre limba în care s-a vorbit, capi de serie numărul trei și noul cuplu format între olandezul Koolhof și fostul partener al lui Melo, polonezul Kubot.
Horia (în dreapta) cu Marcelo
În primul tur Horia Tecău și Marcelo Melo vor avea ca adversari cuplul sârb F. Krajinovic (nr. 506 mondial), Lajovic (nr. 96 mondial). Se preconizează un debut ușor.
La fete primele patru cupluri capi de serie sunt: 1. Hsieh (Taipei)/Strikova (Cehia); 2. Mertens (Belgia)/Sabalenka (Belarus); 3. Krejcikova/Siniakova (ambele Cehia); 4. Melichar (SUA)/Schuurs (Olanda). Interesant este că ambele componente ale cuplului cap de serie numărul doi au șanse importante și pe tabloul feminin, eu o văd pe Sabalenka chiar luptând pentru un loc în semifinale, care i-ar aduce mai multă notorietate și mai mulți bani decât câștigarea probei de dublu feminin.
Cele opt românce de pe tabloul principal de dublu vor aborda turneul de pe strategii diferite. Pentru Simona Halep (numărul 137 mondial la dublu) este de fapt doar o lovitură de imagine, astfel încât aceasta să capete simpatie din partea publicului australian. Partenera ei, autohtona Kempenaes-Pocz nu are decât 16 ani și nu apare pe nici un fel de clasament de senioare, în schimb reprezintă un imens talent și cu o doză ridicată de popularitate în rândul iubitorilor de tenis de la antipod. Bineînțeles că astfel Simona nici nu își creează obligații de obiectiv, fiind puțin probabil ca ele să ajungă măcar în turul trei, astfel încât să o încurce în vederea obținerii obiectivului ei major, câștigarea la simplu a singurului turneu pentru Mare Șlem aflat în emisfera sudică.
Irina Begu, numărul 128 mondial la dublu, probabil nu-și propune alături de partenerea ei, argentinianca Podoroska, decât să ajungă cel mult în turul doi, unde mai mult ca sigur că vor fi învinse de favoritele principale ale competiției. În primul tur vor încrucișa rachetele la începutul și sfârșitul jocului cu perechea Jurak (Croația)/Stojanovic (Serbia). Ana Bogdan (nr. 227 mondial) nu are nici măcar șansa de a trece de primul tur la dublu, alături de partenera ei, suedeza Peterson pentru că în primul tur joacă chiar cu perechea cehă cap de serie numărul trei.
Mihaela Buzărnescu (nr. 193 mondial) este ultima dintre românce care are ca parteneră o străină, mai precis pe indianca Raina cu care n-a mai jucat niciodată. Au în schimb noroc pe tablou, având ca oponente în primul tur cuplul australian Gadecki/Woolcock aflat pe lista invitaților ocazionali. În turul doi ar putea da ochii cu Stosur (Australia)/S. Jang (China) cuplu nu prea sudat chiar dacă prin rezultatele lor cu alte partenere ocupă poziția a zecea pe lista capilor de serie.
Cea mai mare surpriză, negativă zic eu, vine din partea cuplurilor de românce. Vor juca între ele. Asfel, cuplul Raluca Olaru (nr. 43 mondial)/Andreea Mitu (nr. 92 mondial, sora fotbalistului), specializat pe dublu (Olărița noastră nici nu are clasament la simplu) vor zâmbii șăgalnic sau trist la sfârșitul partidei unui alt cuplu care în ultimul timp a avut rezultate destul de bune la dublu,
Monica Niculecu (nr. 53 mondial)/Patricia Țig (nr. 323 mondial). E drept că Patricia stă mult mai bine la simplu (locul 56 mondial), dar parcă v-am explicat ce tablou are la simplu.
Dublul mixt încă nu a fost îngrilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu