Primul turneu pentru Marele Șlem al anului 2021 începe luni la Melbourne. Spun turneu pentru Mare Șlem nu întâmplător. Mulți înțeleg prin turneu de Mare Șlem unul din cele patru turnee de categoria cea mai ridicată din tenisul mondial. De fapt Mare Șlem este un titlu dat unui jucător de tenis care reușește pe parcursul unui an să obțină titlul în fiecare din aceste patru mari turnee (Australian Open - ciment, Rolland Garos - zgură, Wimbledon - iarbă și US Open - ciment). Puțini sunt aceștia, dar despre asta poate altădată.
În cele ce urmează vom face câteva considerente generale asupra turneului de la antipod. Nu ne vom axa pe componența tablourilor pentru că precis acestea vor suferi modificări importante până la primul servici, în schimb vom putea să oferim o părere de ansamblu asupra marelui eveniment sportiv, la mare concurență cu campionatele mondiale de schi alpin.
Tabloul masculin, ca și cel feminin de fapt, va cuprinde 128 de jucători. Nouă din top 10 mondial și-au anunțat prezența, în ordine: Djokovici (Croația), Nadal (Spania), Thiem (Austria), Medvedev (Rusia), Tsitsipas (Grecia), A. Zverev (Germania), Rublev (Rusia), Schwartzman (Argentina), Berretinni (Italia) și Monfils (Franța). Lipsește doar nr. 5 mondial, elvețianul Federer. La o primă citire se văd nume noi, în special tineri, care anul trecut pe vremea asta priveau spre top de undeva din preajma locului 20. Dintre monștri sacri au mai rămas în top doar croatul, spaniolul și eventual francezul (acesta din urmă nu a fost niciodată monstru sacru, dar stilul lui spectaculos, imprevizibil și deschis i-au adus mulți fani).
Reprezentarea românească pe tablourile masculine este cvasiinexistentă. Doar la dublu îl vom avea probabil pe Marius Copil, dar încă nu știu cu ce partener.
Pe tabloul feminin tot nouă din top 10 mondial și-au anunțat prezența: Barty (Australia), Halep, Osaka (Japonia), Kenin (SUA), Svitolina (Ucraina), Ka. Pliskova (Cehia), Sabalenca (Belarus), Andreescu (Canada) și Kvitova (Cehia). Lipsește numărul 10 mondial, olandeza Bertens.
Româncele pornesc la drum cu obiective și strategii diferite. Dacă pentru Halep, titlul este singurul obiectiv pe care și-l poate propune, pentru Begu și Cîrstea turul patru ar fi un obiectiv realistic, ce s-ar depăși ar fi un bonus. Bogdan, Buzărnescu și Țig țintesc măcar un tur doi, dar, în ceea ce o privește pe Țig ar însemna să trecă tocmai de Cîrstea, iar Buzărneasca de Andreescu. Halep are ca adversar pe amfitrioana Cabrera, ajunsă pe tablou prin bunăvoința organizatorilor, iar Bogdan probabil va avea un meci greu cu americana Collins.
La dublu fete, probabil, se vor alătura escadronului româncelor Niculescu, Cristian, Talaba și Paar. Nu știu ce s-a întâmplat cu Olaru. Deocamdată nu s-au oficializat cuplurile. Sunt curios dacă Simona noastră se va înscrie și pe tabloul de dublu.
Să nu uităm totuși că totul se află sub boarea malefică a pandemiei, iar australienii, la nivel de stat, nu fac rabat de la îngrădirea răspândirii ei sub nici o formă. Au dat numeroase dovezi în acest sens. Blocarea în camere a 28 de jucătoare pentru două săptămâni, pentru că unul din însoțitorii de bord al zborului cu care au făcut deplasarea a ieșit pozitiv sau anularea tuturor jocurilor pe o perioadă de 24 de ore, perioadă în care toată lumea a fost retestată, deoarece în unul din restaurantele la care se lua masa un ospătar a fost depistat pozitiv sunt doar două exemple în acest sens.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu