Știți care ar fi un supliciu mai greu de îndurat de către martirii neamului decât cel la care au fost supuși? Dacă ar învia. Dacă ar trăi astăzi și ar vedea ce au gândit atunci când s-au jertfit și la ce a dus jertfa lor. Sigur că, în mare parte, marile idealuri precum independența, unitatea de neam, limba, reîntregirea teritorială, identitatea națională și recunoașterea ei pe plan mondial s-au realizat. Cu chiu, cu vai, cu războaie, cu comunism, cu revoluție confiscată, cu praguri politice, cu sincope economice, cu intervenții nelalocul lor din partea vecinilor, cu tot felul de opreliști și tentații machiavelice acestea au fost rezolvate. Dar ce ne facem cu corupția?
De multe ori îmi spun „e prea deștept românul să se poată întâmpla așa ceva!”. Dar dacă nu cel deștept merge la vot? Dacă prins în treburile cotidiene, în parte egocentriste, uită de comunitate? Dacă uită că peticul de asfalt dinaintea ogrăzii sale nu are nici o valoare dacă la vecini sunt gropi și noroaie? Dacă uită că nu găsește piață de desfacere pentru produsele sale? Dacă nu ține cont că el e în Spania, fratele în Germania, fiul în Italia, nepotul în America și nevasta votează SOS? Că pentru parlamentare numai ea poate vota.
Ziceam de martiri. Am fost zilele trecute la Moisei. Am zis hai să revăd monumentul lui Vida Géza din această localitate. Am urcat cele 44 de trepte ce simbolizază anul în care hortiștii au masacrat 31 de patrioți români (24 din Mureș, 3 din Cluj și 4 din Maramureș), am privit cele 10 măști din piatră ce simbolizează zece obiceiuri tradiționale moroșene, am privit și cele 2 chipuri umane ce întregeau monumentul, dar am privit și spațiul neîngrijit plin de gunoaie printre care și-au făcut apariția o familie de cârtițe ce au împestrițat peisajul cu niscaiva mușuroaie.
Dacă am dat un exemplu negativ hai să dăm și unul pozitiv. Muzeul Județean din Satu Mare, prin sufletista Denisa Săveanu Cărăian ne-a readus aminte de rolul istoric pe care l-au avut preoții martiri greco-catolici de-a lungul timpului.
Se apropie zilele în care ar fi corect să ne facem datoria și să votăm. Să votăm cerebral. Să votăm în cunoștință de cauză. Să alegem pe cel care-l considerăm apt pentru ca din poziția de președinte să aducă necesitățile noastre la rang de reușite. Să alegem pe cei care de acolo din Parlament să legifereze pentru români, nu pentru interese meschine. Să nu mai votăm negativ. Să dăm la o parte neghina și să alegem bobul sănătos care ne face pâinea bună.
Opriți războaiele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu