luni, 11 noiembrie 2024

Vedeta săptămânii pe scena filarmonicii este ANMGD Cluj

     Astăzi, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din municipiul nostru putem să apreciem în cadrul „Seratei tinerelor talente clujene” o pleiadă de noi artiști din sfera muzicii de cea mai bună calitate, artiști produși de unul dintre cele mai recunoscute centre de cultură pe plan mondial: Clujul. Bineînțeles că toți acești artiști provin din Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, academie care prin proiectul său „Dima MUSICamp - excelență artistică în programele studențești de practică” condus de cercetător științific II dr. Ioana Baalbaki este de mult timp o rampă de lansare pentru viitorii muzicieni români.

    Astfel vor cânta pe scena instituției de cultură sătmărene viitorii mari artiști Sabin Argintaru - vioară, Naomi Cusursuz - violoncel, Mark Lacatos - pian, Ioan Sabo - oboi, Eduard Csizmadia - clarinet, Denisa Badea - flaut, Zoltán Tibor Molnár - fagot, Robert Kűrti - saxofon, Corneliu Huțanu - bas și Denisa Iamandi - mezzosoprană sub atenta îndrumare a prof. dr. habilitat Iulia Suciu, lector dr. Cristina Toader și conf. dr. Răzvan Poptean. Fiind de modă veche nu prea înțelegeam eu ce înseamnă doctor habilitat așa că m-am dumirit cu ajutorul internetului. Cică după ce ți-ai luat doctoratul sub îndrumarea altuia, poți să mai elaborezi o teză de doctorat, mai complexă, tu fiind propriul tău îndrumător; se poartă prin Europa.

    Programul pe care îl vor susține aceștia și pentru care sunt valabile abonamentele cu nr. 15 conține piese ale compozitorilor: Joseph Haydn, Francis Poulenc, Sigfrid Karg-Elert, Alexandre Tansman, Ryō Nada, Giuseppe Verdi, Piotr Ilici Ceaikovski, Giacomo Puccini, George Bizet, Jules Massenet, Gioachino Rossini.

    Pentru seara de joi de la ora 19, abonamentul cu nr.16, conducerea filarmonicii sătmărene ne-a rezervat o nouă introducere în sfera operei. Orchestra simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti sub bagheta dirijorului craiovean Mihnea Ignat (vezi biografia în nr. din 21 feb. 2022) vor fi în consonanță cu baritonul Mihai Damian și basul Köpeczi Alexander, ambii soliști fiind produse ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

    

    Programul conține lucrări ale maeștrilor Rossini, Verdi, Bellini, Leoncavallo, Ceaikovsky și Donizetti.
 

 Mihai Damian 

    Este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea dirijat, mai apoi este student în cadrul aceleași insituții, specializarea canto, clasa lect. dr. Cristian Hodrea și prof. dr. habilitat Iulia Suciu.


    Obține rezultate deosebite dintre care amintim: Premiul 1 la Concursul internațional de interpretare Mozart (România), Marele Premiu și Premiul 1 de Excelență la Concursul național de canto Revelația Vocilor (România), Premiul 3 la Concursul național de interpretare și compoziție Paul Constantinescu (România), Premiul 1 la Concursul internațional de interpretare Nouvelles Etoiles (Franța).

    Pe parcursul perioadei de formare, participă la diverse masterclass-uri cu artiști consacrați, precum: Karola Theill (Germania), Vlad Iftinca (România), Roland Börger (Chile), Patrick Russil (Marea Britanie), Cristian Hodrea (România) și Veronica Anușca (România).

    Din anul 2019 își desfășoară activitatea ca bariton în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, colaborând de-a lungul anilor cu dirijori de renume mondial, amintindu-i pe: Lawrence Foster (SUA), Sascha Goetzel (Austria), David Crescenzi (Italia), Mihnea Ignat (România), Cristian Spătaru (Republica Moldova), Ștefan Novak (România), Roland Börger (Chile) și Cornel Groza (România).

    Debutează aici în Satu Mare cu rolul baritonului din „Carmina Burana” de Carl Orff alături de Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” în 26 mai 2022 urmând diverse colaborări cu mai multe filarmonici din țară. În 30 septembrie 2022 interpretează pe scena Operei Naționale Române din Timișoara pe contele Almaviva din opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, iar pe 23 octombrie în rolul lui Belcore din opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

 Alexander Köpeczi

    Basul și-a început pregătirea muzicală ca pianist la Cluj-Napoca în 1996. Din 2008 până în 2014 a fost membru al Cappella Transylvanica, Corul de cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde în 2014 a început să se antreneze în domeniul vocal cu Marius Vlad Budoiu. Din 2018 studiază pentru un master.

    Este membru al Corului Filarmonicii de Stat Transilvania din 2011. A debutat internațional ca solist la Festivalul de Operă Miskolc 2014 din Ungaria. Din 2016, rolurile sale la Opera de Stat Maghiară din Cluj-Napoca au inclus Sparafucile (Rigoletto), un evreu vechi (Samson și Dalila), Ferrando (Trubadurul) și Commendatore (Don Giovanni).

    În 2016 a câștigat premiul special al juriului la Concursul Național de Cântec Românesc. În 2017 a fost membru al Studioului de Operă Lya Hubic de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, devenind solist la Opera de Stat Maghiară a orașului în februarie 2019. Printre rolurile sale s-au numărat și José Castro (Fata vestului) și Lodovico (Otello). Mai recent și-a făcut debutul în rolul lui Sarastro (Flautul fermecat). În cursul sezonului 2020/21 și-a făcut debutul în rolul regelui (Aida) și al doctorului (Pelléas și Mélisande) la Opera de Stat Maghiară din Budapesta.

    Alexander Köpeczi a participat la două înregistrări complete de operă pentru casa de discuri olandeză Pentatone, cântând José Castro și Billy Jackrabbit (Fata vestului) sub conducerea Lawrence Foster și doctor Grenvil (Traviata) sub conducerea lui Daniel Oren. În ianuarie 2020 a câștigat un premiu special pentru cea mai bună interpretare Verdi la Concursul Internațional Tenor Viñas din Barcelona, ​​a primit și un premiu special de la Atelierul Internațional de Operă de la Sigriswil în Elveția.

    Opriți războaiele!


Niciun comentariu: