luni, 20 iulie 2020

Crama Teodor medaliată cu aur la Vinarium 2020

   Atunci când este vorba de vin de calitate de pe plaiuri sătmărene este imposibil să nu te duci cu gândul către Crama Teodor. Așezată cochet, pe dealurile Răteștiului, la doar 22 de km de Satu Mare și cu magazin de prezentare în inima Sătmarulu, pe str. Octavian Goga nr.1, tel. 0740 431 758 Crama Teodor își găsește un loc din ce în ce mai vizibil printre producătorii de vinuri. Teodor Giurgiu, măiestrul pasionat până la durere în arta producerii vinului, enologie, a reușit în cei doar câțiva ani vechime să umple cu medalii și cupe camera trofeelor. Ultimul sosit în bătătură tocmai vi-l prezentăm.
  

    Premieră mondială la București: IWCB on-line


   International Wine Contest București s-a desfășurat anul acesta on-line în perioada 28 - 31 mai. Acest tip de concurs nu este o premieră doar pentru România ci este o premieră mondială. Cele aproape 900 de probe candidate la medalii, reprezentând 12 țări, au defilat pe sub ochii, nasul și limba a nu mai puțin de 34 de experți de pe mapamond. Modul de degustare on-line i-a cam bulversat în prima zi pe jurați, obișnuiți să se mai privească între două probe n-au găsit pe nimeni alăturea să le întărească sau să le infirme sentimentele. Cu toate acestea, chiar dacă distanța (uneori chiar de mii de km) și bineînțeles recipientele din care au degustat vinurile nu au fost cele normale, aprecierile au avut o linie coerentă și relativ unitară asupra vinurilor. Doar patru dintre acestea au reușit un puctaj care să le ofere Marea Medalie de Aur: Traminer 2018 de Jidvei, Chardonnay 1972 de Murfatlar, Pinot Gris 1962 tot de Murfatlar și Tămâioasa Românească 1983 de Pietroasa.
    În panica mondială produsă de pandemie (scuzați-mi jocul de cuvinte) se renunțase pe întreg globul la competiții de orice fel. Cătălin și Daniela Păduraru, nu au fost de acord să renunțe la organizarea tradiționalei competiții bucureștene așa încât s-au adaptat la mediu. Nu degeaba se spune că doar cei care se adaptează le mediu vor trece fără răni adânci peste necaz. Să nu uităm că industria HoReCa este printre cele mai afectate de COVID - 19.


    Tămâioasa Românească 2019 de Crama Teodor a fost medaliată cu aur


    Trei dintre vinurile Cramei Teodor au fost apreciate cu punctaje deosebite obținând aprecierea selectului juriu. Feteasca Neagră din 2018 cu 82 de puncte și Rieslingul de Rin 2019 cu 84 de puncte au obținut scoruri de argint. Cel mai apreciat produs al Cramei Teodor a fost Tămâioasa Românească, producție 2019, care a obținut Medalia de Aur (vezi foto).
   Întrebat despre părerea sa despre IWCB Vinarium, Mike Veseth - economist al vinului,  cel care deține blogul The Wine Economist și numit in 2015 cel mai bun blog din lume de catre Gourmand International - a spus:
   „O impresie puternică a fost cea de dinamism. A fost greu să rezist entuziasmului persoanelor pe care le-am întâlnit și sentimentului că vinul românesc este în mișcare, atingând noi niveluri mai înalte. Sunt optimist în ceea ce privește succesul României. Vinuri excelente, oameni inteligenți, determinați. Inchinăm paharul pentru viitorul vinului romanesc!”
   Vinul este ștampila unei zone, a unei regiuni sau chiar a unei țări în ceea ce privește cultura culinară. Tocmai de aceea apreciem realizările Cramei Teodor în acest domeniu.





































Niciun comentariu: