duminică, 9 august 2009

Ofensiva defensivei

Nu prea reprezinta un bun exemplu pentru viitorul fotbalului nostru ceea ce s-a intamplat sambata in fotbalul autohton. Defensive baricadate excesiv au avut castig de cauza in fata unor echipe care s-au bazat mai mult pe atac si un oarecare spectacol. Nici nu putem spune ca rezultatele pozitive ale apararilor supraaglomerate au fost ca urmare a unui joc atent, ermetic, cu blocarea sistematica a adversarului sau cu pastrarea mingii in posesie cat mai mult timp pentru a impiedica dezvoltarea jocului. Ba din contra. A fost noroc pur, sau mai exact lipsa de eficacitate a adversarilor. Echipele care au construit cu adevarat, care au spart prin propriile forte apararile adverse sau au beneficiat de greselile aparatorilor adversi nu au reusit sa inscrie din pozitii deosebit de clare. Ocazii imense care ar fi suficiente pentru un tur intreg de campionat pentru toate echipele din prima liga. Ele s-au petrecut intr-o singura etapa si le-au avut ca protagoniste pe Brasov, Vaslui si Rapid. In alta ordine de idei am putea remarca faptul ca daca in etapa trecuta promovatele nu au inscris nici un gol pe teren propriu (in schmb toate au primit gol), de data aceasta toate s-au intors cu puncte din deplasarile pe care le-au avut.
Mediasul este exceptia care confirma sensul cuvintelor din titlul prezentului articol. Hidrocarbura (gazul metan) nu are nici miros si nici culoare. Jocul celor de pe Tarnava Mare a avut culoarea priceperii jucatorilor si mirosul specialistului Pustai. Credinciosii care dimineata ieseau piosi pe poarta bisericii fortificate Sfanta Margareta (monument din secolul XIV in cadrul caruia se afla si o scoala generala in care am fost si eu boboc in toamna anului 1963) au aplaudat mancand seminte dupa amiaza victoria favoritilor in fata unui adversar cu nume.
E clar. Dinamo nu mai este favorita arbitrajelor. Borcea nu poate intelege ca poate fi arbitrat corect. Nu poate intelege cum arbitri mai pot gresi si in defavoarea lui. Cum pana acum arbitrajele il favorizau pentru ca asa erau dirijate, acum cand se greseste impotriva lui considera ca altcineva ghideaza brigazile. Oricum, Craciunescu a respectat doar litera regulamentului nu si spiritul acestuia, dar asa arbitreaza de cand s-a apucat de arbitraj. Nici taica-sau nu era asa rigid. Argesenii, in schimb, nu au meritat cele trei puncte si cred ca nu vor fi in stare sa le tripleze numarul pana la Craciun.
Stegarii au batut gongul operei de trei parale care urma sa se desfasoare sambata pe cele trei terenuri din Brasov, Targu Jiu si Urziceni. Parca certata cu linia portii mingea nu a vrut sa se apropie de ea in nici un fel. Cum ajungea la zece centimetri de ea, cum capata alta directie in mod inexplicabil. Vasluienii au semnat antractul aceleiasi piese, iar giulestenii au lasat cortina peste dirijori, orchestra, spectatori si telespectatori in acordurile aceleasi melodii funerare. Creatia, munca si valoarea au palit in fata hazardului. Lectii de viata interzise minorilor. Cum sa-i explici asa ceva copilului tau?
La Bistrita, intr-un joc relativ anost, cele doua echipe au lasat un punct in conturile nimanui. Din nou n-a invins fotbalul, jocul anost pierzandu-se in negura noptii din sambata Stixului in care s-au scaldat albiulienii, targjienii si baraganenii (scuzati-mi licentele nepoetice).
Duminica ultima dintre noile promovate care a intrat in etapa a doua a competitiei supreme de pe meleagurlie Ilenei Cosanzene si-a rezervat si ea dreptul de a puncta in clasament in dauna galatenilor. Dar fara gol.
Meciul in diagonala, cum l-am numit in preambul, n-a dat castig de cauza nimanui. Nici aici echipa care a jucat mai mult fotbal nu a catigat, dar macar iesenii, chiar daca nu s-au ridicat la prestatia banatenilor, au jucat si ei si chiar au ratat cateva ocazii.
Ultimul joc, derbiul etapei, a fost cel mai frumos al etapei. Nu va ascund ca mi-am dorit egal la acest meci. Ma bucura deasemenea forma buna a celor doua echipe in perspectiva jocurilor ce urmeaza in campaniile europene impotriva celor de la St. Patrick, respectiv Sarajevo. Cele patru goluri au mai ostoit nevoia de fotbal a (tele)spectatorului roman de profil. Uite-asa autobaza lui Cartu s-a pomenit lidera in Liga I.








Niciun comentariu: