vineri, 7 august 2009

Prima instrainare a bobocilor

Mai cu chiu, mai cu vai-vai, brasovenii s-au intors cu trei puncte de la Alba Iulia si acum isi vor masura fortele cu o alta recent promovata a batranei noastre prime divizii: fulguranta Astra Ploiesti. Revenita la vechea denumire dupa ce a cochetat cu forta edililor gazari (FCM), baietii lui Niculae, merg cu pieptul deschis spre gloantele lui Hadnagy si Ilyes (nu va speriati, nu-i primasul nostru).
Tocmai vorbeam de cetatea prin care s-a inscaunat in Ardeal viteazul nostru stramos, Mihai Patrascu, pui de oltean. Alb-iulienii raman si saptamana aceasta in Ardeal sa ostoiasca ranile bistritenilor dupa confruntarea cu fostul lor baci, proaspat calificat in play-off-ul competitiei supreme in ceea ce priveste echipele de club de pe batrana bucata a Pamantului.
Sa trecem de cealalta parte a Carpatilor, la urmasii unui alt pui de olteanca, Stefan al III-lea, a carui oaste bate la portile Neamtului. Ar bate ei pe oricine, dar pe europenii lui Bergodi n-au reusit. Acum coboara hat, pana in vatra dinspre sud a Moldovei, unde siderurgistii ii asteapta cu bratele afeturilor deschise.
Ultimul pui de gasca, singurul care clipeste pentru prima oara in fata granzilor fotbalului romanesc si care nu uita ca bunicul sau "Gascanu'" a fost idol pentru toti romanii si demon pentru dinamovisti (nu si cand juca pentru tricolor). Proaspat iesitul din gaoace (nu are decat sapte ani) are de a face tocmai cu Danciulescu si ai lui. Par victima sigura, dar mai stii?
Etapa porneste tocmai in centrul tarii, langa Bazna, unde feciorii lui Pustai vor sa demonstreze ca meritau sa ramana alaturi de floarea Olteniei, Stiinta, careia tocmai ii cauta punctele slabe. Cu toate ca simpatizez aceasta lupta a mediesenilor cu sistemul, raman totusi la parerea ca o retrogradata trebuie sa raman o retrogradata. Ca si in cazul Ceahlaului si al Pandurilor din urma cu ceva ani, pledez pentru ocuparea locurilor ramase libere dupa incheierea campionatului, prin baraj, de catre una din echipele clasate pe locul trei in esalonul doi.
"Sergentii" lui Porumboiu se vor intoarce pe drumul de costisa colbuit de panduri cu cateva merinde prin desaga. Ramane de vazut daca-s cu braga sau pelin. Dinspre Cipru au venit veseli chiar daca n-au adus decat un punct juma la zestrea Romaniei pentru cupele europene, dar la jieni cred ca-i mai greu.
Nord-est - sud-vest. Cea mai lunga deplasare a banatenilor daca facem abstractie de Donetc si Stuttgart. Pe langa Dealul Copoului, oastea lui Iancu de Giulesti, are posibilitatea sa treaca si pe la Trei Ierarhi sau sa traga o fuga pana la Ipotestii din vecini. La puncte nu cred ca sunt concentrati. Tot la svabi le e gandul, indiferent ce declara...
Zic unii c-ar fi derbi. Nu contest. Amandoua au fost campioane si vicecampioane in mileniul III. Altfel spus, cea mai veche echipa din Divizia A (nu prea imi place sa-i zic Liga intai) impotriva celei mai galonate echipe de club romanesti. In Gruia va fi sarbatoare dupa joc.
Pentru mine derbi este si in Baragan. Chiar daca terenul este mai mic, lumea mai putina si banii nu prisosesc. Vin franarii si acarii sa-si faca dreptate. Dreptatea lor. De data asta cred ca punctele vor avea culoarea si gustul dulcetii de visine.






Niciun comentariu: