joi, 11 martie 2021

Aerisirea

    Palindromul este un „grup de cuvinte sau cuvânt care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul”, spune DEX-ul. Dacă ne referim la un singur cuvânt exemplele sunt multiple. De la „apa”, „cojoc” sau „elevele” până la „aerisirea” puteți descoperi o multitudine de palindromuri. Unii ar introduce și cuvântul „elenofon” care la forma sa feminină de plural articulat ar fi un palindrom: „elenofonele”. Părerea mea este că nu se pune în discuție acest cuvânt deoarece nu este acceptat de către Dicționarul Explicativ al Limbii Române, ci doar de alte dicționare. Cred că poate fi găsit în MDN (Marele Dicționar de Neologisme) care este mult prea permisiv.

    Dacă ne referim la grupuri de cuvinte care citite invers au același sens exemplul clasic este „ele fac cafele”. Prin extensie s-a dat denumirea de palindrom și la cuvintele sau grupurile de cuvinte care citite invers au un alt înțeles, gen „car - rac” sau „ele fac - cafele”. Una din pasiunile mele din tinerețe a fost rebusul (cuvintele încrucișate). Prin el am ajuns la tot felul de alte jocuri logice care mi-au antrenat mintea de așa natură încât pe lângă dexteritate cerebrală mi-am îmbunătățit și nivelul cultural.

   Din jocurile mele cu literele am găsit și câteva anomalii ale gramaticii limbii române. Știați că există un cuvânt în limba română care la plural nu se termină în e sau i? Știați că există cel puțin un cuvânt în limba română care la singular are formă feminină și la plural formă masculină?

   Ei! Dar pentru asta trebuie să avem timp și ne bate etapa a douăzeci și șaptea la ușă. Ultima din cele „douăzeci și șapte de trepte ale realului” dacă îl parafrazăm pe Noica, ne propune meciuri în majoritatea lor disproporționate, în care diferența dintre locurile din clasament este de cel puțin 5. Fac excepție partidele de la Botoșani (locul cinci versus locul patru, motiv pentru care îl și consider derbiul etapei), Buzău (locul 7 contra locului 10) și Mediaș (meciul de sâmbătă, locul 15 cu locul 11).

   Pe scurt: Luni de la 17,30 botșăneni își scrâșnesc crampoanele cu secuii din Sf. Gheorghe în bătălia pentru locul 4. STOP Aradul vrea să scape de piaza rea din meciurile disputate acasă tocmai în fața liderului, FCSB, sâmbătă seara, ora 20. STOP Vineri de la 20,30, în primul meci de la Mediaș, gazdele vor același lucru în fața ocupentei locului al treilea, Univ. Craiova. STOP Chindia, cum spuneam la Buzău, duminică de la ora 18, are meci greu cu Astra. STOP CFR mare favorită acasă cu retrogradata Poli. Iași, duminică de la 20,30. STOP Clinceniul favorit în fața Voluntariului sămbătă la prânz. STOP Dinamo se va chinui în Groapă să distrugă frumoasa poveste desenată de urmașii lui Dobrin la închiderea etapei, luni de la 20,30 STOP Sâmbătă, la Mediaș de la ora 14,30, se joacă cenușăreasa etapei Hermannstadt - Viitorul.

Niciun comentariu: