luni, 22 martie 2021

„Visul american” recreat de imaginația unui italian sadea - Lorenzo Moroni

    În această nouă săptămână de restricții  și frustrări, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare ne răsfață cu noi bijuterii muzicale. Personajul principal al serii de joi, de la ora 18,30, pe canalele obișnuite (site, fb) este mai vechiul prieten al scenei sătmărene, dirijorul Lorenzo Moroni. Sub bagheta acestuia vom fi din nou vrăjiți de melodii ale unor compozitori americani sau despre compozitori americani.

   Programul va conține melodii și alte compoziții ale compozitorilor: John Philip Sousa (Stelele și galonații veșnici), Henry Gass (Omagiu lui Glenn Miller), Jean Treves (Amintirile lui Cole Porter), Scott Joplin (Animatorul), Ted Ricketts (Satchmo! Omagiu lui Louis Armstrong), Karel Kokelaar (Duke Ellington în concert), Frank Sinatra (Potpuriu), John Kander (Chicago), Vlad Kabec (Vizită la George Gershwin) și Leonard Bernstein (Poveste din cartierul de vest).

   Lorenzo Moroni este prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din 1998. S-a născut în 1967 în orașul Gallarate (nordul Italiei). După studiile de corn la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul "Gaetano Donizetti" din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții artistice: Orchestra Simfonică Radio din Milano și Torino, Academia "Santa Cecilia" din Roma, Teatrul "Regio" din Torino, etc. În România a colaborat cu Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj Napoca.

  În 2014 a înființat orchestra de suflători "Oradea Wind Ensemble" care reunește instrumentiști și profesori din Oradea. Repertoriul formației cuprinde muzică clasică, ușoară, din filme, contemporană, cafe concert.

   Sub bagheta lui Lorenzo Moroni formația a participat la numeroase evenimente: Concert dedicat Zilei Copilului 2015, Toamna Orădeană 2017, Zilele Art Nouveau 2018, Târgul de Crăciun 2019, spectacol dedicat Zilei Femeii 2020. Totodată formația a susținut concerte în Oradea, Marghita, Salonta și Ștei. 


Niciun comentariu: