miercuri, 3 martie 2021

Războiul cu amănuntele tratat cu amănuntul

    Masca de protecție este un amănunt necesar. Un avocat poate fi un amănunt util. Un mărțișor poate deveni un amănunt dorit. Ceasul de la mână devine un amănunt de rutină. Cheia de la cutia poștală este un amănunt inutil. Timpul este un amănunt implacabil. Ce se află dincolo de puterea noastră de înțelegere nu reprezintă nici măcar un amănut. Nu există! Oare? Chiar nu există? Și dacă există și ne poate influența traiul precum se joacă vântul cu o frunză?

   Masca de protecție ne poate salva de pandemie dar nu ne poate apăra în fața unei nedreptăți. Nu ne lasă să vedem obrajii îmbujorați ai mamei când îi oferim prinosul în martie. Ne înnebunesc secundele când trebuie să o suportăm. Nu ne plătește facturile. Cu sau fără ea tot îmbătrânim. Ba nu. Uneori, fără ea, murim. Bine, dar asta este peste puterea noastră de înțelegere așa că nu se va întâmpla. Sau... E posibil? E posibil să mori tu sau altcineva mai mult sau mai puțin cunoscut, să mori tu sau o persoană dragă ție? Poartă mască!

   Prea complicat. Să trecem la 26. Nu e o dată din calendar și nu sunt sigur nici că va fi extras din urnă la loto. E numărul etapei următoare din campionatul la vârf al fotbalului românesc. Cel fără Rapid, Steaua, Petrolul, U. Cluj, Steagul roșu Brașov, Farul Constanța, Dinamo Bacău (așa s-a numit SC Bacău la înființare, în 1950; de fapt și FC Argeș s-a numit Dinamo Pitești), ASA (Asociația Sportivă Armata) Tg. Mureș, Crișul Oradea, Jiul Petroșani, Corvinul Hunedoara, Oțelul Galați, Progresul, Sp. Studențesc... Bine, vor spune unii, dar avem sau am avut Voluntari, Chiajna, Brănești, Mioveni, Otopeni, Năvodari... Au mai fost câteva dar bine că le-am uitat.

   Derbiul etapei se joacă pe Ion Oblemenco, sâmbătă, de la ora 14,30 (cum își fac de cap televiziunile). Altă dat scriam Ion Oblemenco joacă în derbiul etapei. Oltenii sadea și moldovenii get-beget stau față în față. De-o parte Pigliacelli, Camara, Papp și Fedele. de cealaltă Hankic, Rodriguez, Braun sau Al Mawas. Pentru sudici ar fi cam obligatorie victoria dacă mai năzuiesc spre titlul de campioni. Pentru estici sunt orgoliul și un leu în plus.

   CFR-ul la Arad (sâmbătă de la ora 21,30) și FCSB-ul (duminică de la 20,30) acasă cu Gaz Metan au sarcini mai ușoare. Unii vor miza pe surprize. Ce-ar fi ca primele trei clasate să obțină doar trei puncte? Nu spun cum.

   Între partida de la Arad și cea de pe Arena Națională cred că ar fi trebuit să vorbesc despre cea de la Sf. Gheorghe. Este jocul în care ambele echipe au același obiectiv: primele 6 locuri. De fapt locurile cinci și șase, deoarece cred că moldovenii vor obține în final locul patru sau chiar trei. Chindia nu merge vineri, în deschiderea etapei de la ora 17,30 la Sf. Gheorghe, ca fazanul în bătaia puștii. Ei chiar cred că arbitrii vor fi corecți. După cât i-au beștelit nu prea cred. Asta-i soarta! La noi doar tușele sunt cu var.

   Astra cu Hermannstadt, duminică de la ora 15, ar trebui să fie o partidă pe muchie de cuțit. Cred că vor fi totuși două goluri diferență. Oare pentru cine? Viitorul se află vineri de la ora 20,30 în fața unei noi victorii la scor. Adversaul, Academica, nu are nimic împotrivă. Doar propriile șireturi să nu fie legate invers.

   Luni, de la 17,30 și de la 20,30, se joacă partide din partea de jos a clasamentului în care sunt angrenate o echipă logic retrogradată, două în luptă pentru evitarea retrogradării și una fără griji. Surpriză ar fi doar ca Poli să-i bată pe Argeș. Surpriză, dar explicabilă. După seria de 10 meciuri fără înfrângere, la primul eșec urmează de obicei un recul. La închiderea etapei nici Voluntariul, nici Dinamo nu-și doresc egalul. Poate tocmai de aceea... 

Niciun comentariu: