luni, 26 aprilie 2021

Miercuri la Carei și joi la Satu Mare Filarmonica Dinu Lipatti prezintă același „Concert simfonic”

    Interesantă ideea conducerii Filarmonicii Dinu Lipatti de a prezenta același concert și pe scena Teatrului Municipal din Carei (miercuri, 28 aprilie, de la ora 18) cât și în sala Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare (joi, 29 aprilie, de la ora 18,30, valabil abonament nr. 23). Spun interesantă ideea, dar este și utilă, ieșind astfel în întâmpinarea melomanilor careieni, melomani care s-au simțit în această perioadă văduviți de plăcerea de a naviga pe acorduri muzicale de calitate.


   Din cauza pandemiei prezența în săli este redusă numeric ceea ce diminuează considerabil o audiență pe măsura dorințelor și cerințelor. Prezentarea aceluiași concert pe mai multe scene în mai multe localități vine în întâmpinarea acestui impediment. Ne dăm seama că acest lucru este un efort mai mult decât dublu din partea artiștilor. Chiar dacă repetițiile sunt aproximativ aceleași, transportul, adaptarea la fiecare sală în parte și timpul ce se comprimă pentru fiecare artist în parte sunt parametri care vin în sprijinul afirmațiilor de mai sus. Este, în schimb, adevărat că dublarea emoțiilor la întâlnirea cu spectatorii creează emoția necesară pentru a uita aceste incoveniente.

   Așadar, dirijorul Ștefan Novak ne va purta în lumea lui Arcangelo Corelli - „Concerto grosso”, a lui Francisc Poulenc - „Suita franceză” și a lui Joseph Haydn - Simfonia nr. 26 „Lamentatione” în Re Minor. În speranța că publicul va respecta disciplinat toate restricțiile impuse de aceste timpuri, ne așteptăm, ca de obicei, la spectacole de calitate care să reprezinte o simbioză plăcută între activitățile curente și  cele speciale ce ne compun viața.


 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu: