luni, 26 aprilie 2021

Ieri, 26 aprilie, Apaserv Satu Mare a semnat trei noi contracte de lucrări din cadrul grandiosului Proiect Regional aferent județului Satu Mare

    „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”, derulat de APASERV SATU MARE S.A. prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, a ajuns la semnarea contractelor cu numerele cinci, șase și șapte. Aceasta s-a petrecut în curtea Apaservului în prezența amfitrionului, dr. ing. Ioan Leitner, a președintelui Consiliului Județean Pataki Csaba, a reprezentanților firmelor care vor executa lucrările și a primarilor din localitățile în care se vor desfășura lucrările.

    Cele trei noi contracte sunt:

   1. Extinderea sistemului zonal de alimentare cu apă Satu Mare către Ardud, Baba Novac, Gelu, Dobra și Bogdand. Extinderea sistemului de canalizare din clusterul Ardud. Acesta are o valoare de 42.885.435,19 lei (fără TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor de 28 luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 luni.

   Lucrările vor consta în construirea conductei de aducțiune între localitățile Sătmărel-Ser, pe o lungime de aproximativ 70,4 km, construirea/extinderea a 5 gospodării de apă aferente localităților Ardud, Baba Novac, Gelu, Dobra și Bogdand și extinderea rețelei de canalizare în localitatea Ardud, pe o lungime de 7,5 km cu 334 de racorduri. Totodată, se vor construi 9 stații de pompare pentru ape uzate cu aproximativ 2,9 km de conductă sub presiune aferentă stațiilor de pompare.

   Executant: Prodeximp s.r.l. Satu Mare

   2. Extinderea stațiilor de epurare din localitățile Medieșu Aurit și Turulung. Acesta are o valoare de 28.226.209,53 lei (fără TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor de 27 luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 luni.

   Obiectul contractului este proiectarea, construirea, punerea în funcțiune, amenajarea peisajului, testarea și operarea până la emiterea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar apoi remedierea eventualelor defecte pentru toate construcțiile, instalațiile și echipamentele aferente epurării apei uzate și tratării nămolului din cadrul stațiilor de epurare construite în localitățile Medieșu Aurit și Turulung, astfel încât tratarea apelor uzate şi a nămolului să corespundă cerinţelor privind calitatea efluentului și nămolului rezultat, așa cum sunt stipulate în legislația românească. Lucrările includ și dotarea laboratoarelor stațiilor de epurare, respectiv asigurarea unui sistem de automatizare și SCADA.

   Stația de epurare nouă din Medieșu Aurit va deservi localitățile Medieșu Aurit și Românești, iar stația de epurare nouă din Turulung va deservi localitățile Turulung, Halmeu, Mesteacăn, Porumbești și Cidreag.

   Executant: Alaval Prod Com s.r.l. Dumbrăvița, jud. Maramureș

   3. Extinderea sistemului de canalizare din aglomerările Bârsău și Orașu Nou. Acesta are o valoare de 19.847.272,22 lei (fără TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor de 15 luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 luni.

   Lucrările vor consta în extinderea rețelei de canalizare în localitățile Bârsău de Sus, Bârsău de Jos și Orașu Nou, pe o lungime de aproximativ 25 km cu 869 de racorduri; construirea a 12 stații de pompare a apelor uzate; construirea a aproximativ 2 km de conductă sub presiune aferentă stațiilor de pompare a apelor uzate.

   Executant: Strabag s.r.l. București

       Toate cele trei contracte, ca de altfel întregul Proiect Regional din cadrul POIM 2014-2020, va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de APASERV SATU MARE S.A. prin următoarele: îmbunătățirea condițiilor de viață și reducerea riscului de îmbolnăvire în mediul rural prin dezvoltarea/înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în condiții de siguranță și în regim continuu; reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate; reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apă, contribuind la conservarea pe termen lung a resurselor de apă; crearea în mod direct de locuri de muncă suplimentare ca urmare a extinderii rețelelor de apă potabilă și canalizare în aria de proiect și a facilităților de tratare propuse.

     „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare, Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de  990.485.533 lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă (Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și bugetul de stat) este în valoare de 901.356.596,62  lei, cofinanțarea autorităților publice locale cuprinse în proiect este în valoare de 18.395.032,58 lei și cofinanțarea APASERV SATU MARE S.A. este în valoare de 70.733.903,80 lei.

      Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 populație echivalentă în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC). 

       Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

    În cadrul lansării celor trei noi proiecte au mai luat cuvântul Petre Mureșan, administrator al Prodeximp s.r.l., Ioan Parascineți - administrator al Alaval Prod Com s.r.l. și mai vechile noastre cunoștințe de la Strabag s.r.l., Marius Sârghe și Remus Dăineanu. Bineînțeles că promisiunile s-au ținut lanț. Așteptăm realizările!

   

 

 

 

 


 

Niciun comentariu: