luni, 13 decembrie 2021

Remedial

    Scuzați licența. Nu-mi aparține. Scuzați-l și pe Sorin Mihai Câmpeanu. Nu-l știți? E normal. Cine e interesat de ministrul educației? Nu știu dacă el a adus-o în limba română. Un ignorant. Cum poți să folosești în limba română cuvinte inexistente din poziția de ministru al educației? Nu numai că le folosește în discurs, dar le și utilizează în programe naționale. Auzi acolo: „învățământ remedial”! Ca și în cazul cuvântului reziliență (acesta există, dar cu alt sens) eroarea provine din traducerea defectuoasă din engleză a cuvântului „remedial” (citește „rimidiăl).

    Normal, s-ar traduce prin „remediabil”, „de recuperare” sau „reparatoriu” (ar mai fi „curativ” dar s-ar putea ca cei din minister să se gândească la altceva). Despre „resilience” (citește „răziliăns”) am mai vorbit. Se traduce prin „rezistență”, nu prin „reziliență”. Dacă acolo s-ar mai putea considera că „rezistența la rupere” reprezintă de fapt „recuperarea după o traumă”, aici, în cazul „remedial”-ului, nu există nici o scuză. Pur și simplu acest cuvânt nu există în limba română.

   Poate n-am dreptate dar gândul mă duce la faptul că și la Ministerul Educației s-a intrat prin metoda „copiază și asumă-ți” (o traducere mai adevărată a „copy - paste”-ului). Totuși, nu ei sunt de vină. Noi i-am ales. Noi i-am trimis să ne conducă și acum cârcotim că nu suntem bine conduși. Dacă eram bine conduși astăzi eram 90% vaccinați din proprie convingere. Doar cei cu interdicție medicală, nonconformiștii prin excelență și cei fără discernământ ar fi rămas pradă în calea bolilor.

   Pentru că Rapidulețul meu mi-a adus bucurie la sfârșitul săptămânii trecute termin cu această perorație lipsită de interes pentru unii și trecem la Liga 1. Etapa a douăzecea așteaptă să fie desecretizată. Încă nu cunosc rezultatul partidei Dinamo - Chindia, dar asta nu influențează decât pe cei care dețin lanterna roșie și cea infraroșie.

   Mare derbi mare pe Arena Națională miercuri de la 20,30: FCSB - Rapid. Era să scriu Steaua - Rapid. Toți cunoscuții mei din Ardeal care au ținut cu Steaua azi țin cu FCSB. Marea majoritate a cunoștințelor din sudul țării (la București mi-am făcut liceul) care au ținut cu Steaua au rămas fideli echipei din liga secundă. Curios, nu?

   O partidă deosebit de atractivă se anunță cea de pe malul mării, unde se deplasează lidera. Hagi nu-i bucuros de loc că a părăsit zona bătăliei pentru podiumul campionatului și-i pregătește capcane strategului Petrescu. Nici acesta nu doarme liniștit. Avar și perfecționist își dorește să crească la opt numărul victoriilor consecutive. E adevărat că la ora disputării jocului (joi, 20,30) va știi rezultatul derbiului.

   Nu lipsită de interes este disputa de marți seara, ora 20,30 din capitala Băniei. UTA, cu un bilanț pozitiv în deplasare (trei victorii față de doar două înfrângeri, din care ultima impusă de arbitri), este un adversar incomod pe orice teren în afara Aradului, unde are deja trei înfrângeri.

   Voluntariul și Botoșaniul ar trebui să aibă partide ușoare în compania „Academiei” din Clinceni, respectiv a Gazului din Mediaș. Voluntărenii joacă în deplasare în timp ce moldovenii joacă acasă. Derbiul Ilfovului are loc în deschiderea etapei, marți de la ora 17,30, iar ocupantele lucurilor 6 și 12 joacă miercuri de la ora 15.

   Meciul dintre Argeș și  Sepsi capătă valențe noi dacă ne uităm că ardelenii nu au pierdut în ultimele șase etape, iar urmașii lui Dobrin au doar scuza arbitrajului (nu și în meciul pierdut cu Rapid) la cele patru înfrângeri din aceeași perioadă. Ne așteptăm la o partidă deschisă cu fotbal de calitate miercuri de la 17,30.

   Primele două partide de joi vor încerca să clarifice sau, din contră, să încâlcească situația din subsolul clasamentului. Cea de la ora 15, dintre Chindia și pașoptiștii lui Mititelu ar putea zbârci tuleii imberbului juvete, iar cea de la ora 17,30 de la Mioveni i-ar putea aduce lui Dinamo primul punct în deplasare.

   Microb antiomicron!

Niciun comentariu: