joi, 9 decembrie 2021

Sculpturale

    Mă refer la trupuri. La sculptură în trupuri vii. Este fascinant. Există un sport mai puțin popularizat care îmbină efortul cu arta. Îmi veți spune că în orice sport se îmbină efortul cu arta; truda cu talentul; monotonia antrenamentelor cu sclipirile de geniu din competiții. Da, dar culturismul este chintesența acestei mixturi. Modelarea fibrei musculare și tehnica expunerii ei sunt decisive. Recent am stat de vorbă cu secretarul general al Federației Române de Culturism și Fitness. Dacă ați fi văzut-o pe Tanita Zetea cum se înflăcăra atunci când îmi povestea despre realizările de la recentele Campionate Mondiale de profil de la Santa Susanna (Spania)? Dar despre asta precis vă va povesti pe larg colegul meu Florin „Mumu” Mureșan.

    Etapa de la acest sfârșit de săptămână ne oferă câteva meciuri sculpturale. În primul rând derbiul ei. Partida dintre Voluntari și Univ. Craiova ne va spune în direct cine merită să ocupe treapta a treia a podiumului campionatului. E drept că pentru olteni doar victoria le-ar aduce această poziție onorifică. Vom afla sâmbătă după ora 19,20 răspunsul la această nedumerire. Aici nu este vorba de un mixaj dintre trudă și talent ci o luptă între truditori și talentați. Între numărul 9 al lui Nemec (pe spate 77) și numărul 9 al lui Ivan. Între nonconformiștii Tamaș și Marius Constantin. Între discretul Ciobotariu și mult prea mediatizatul Reghecampf. Interesantă ora la care a fost programat derbiul etapei (17,30).

   Primele două clasate vor disputa partide aparent lejere, cu adversari modești, indiferent dacă se joacă acasă sau în deplasare. Lidera, CFR Cluj, primește vizita argeșenilor din Mioveni duminică, de la ora 19,30, într-un joc care nu prea lasă să se vadă că balonul ar fi rotund. Doar pariorii cu antene fabulează. Obedienții lui Becali nu sunt interesați de pariuri așa că nu văd cum nu s-ar întoarce sâmbătă cu trei puncte de la Mediaș. Partida este programată de la ora 20,30.

   Echipele de mijlocul clasamentului, cele de pe locurile 5 - 10, joacă între ele după schema 5 cu 10, 6 cu 9 și 7 cu 8, gazde fiind locurile 7, 9 și 10. Interesant, nu? Ia să vedem! Să vedem jocul Rapid - Argeș (vineri, ora 20,30), în care indiferent de rezultat nici una dintre echipe nu-și va păstra locul pe care se află. Textiliștii arădeni se vor confrunta (sâmbătă de la ora 15) cu cei botoșeneni. Zic așa pentru că nu cred că producătorii de confecții din Botoșani să nu ofere sprijin echipei fanion a întregii Moldove. Măcar numerele de pe tricouri să le fi cusut și tot e ceva. Aparent mai discrepantă este partida de duminică, de la ora 15, de la Sf. Gheorghe unde Sepsi și Farul, ambele cu rezultate mai mult decât pozitive în ultimul timp, își vor devoala potențialul.

   Partida de luni (ora 20,30), de la închiderea etapei, dintre Dinamo și Chindia este jocul marilor așteptări. Pe de o parte jocurile de culise ale fostului patron al grupării din Ștefan cel Mare, ale cărui inserții dăunătoare (zvonuri) par din ce în ce mai credibile. Spun asta pentru că indiferent de cât de slab ar fi Rednic, nu se poate ca după 20 de minute de joc strălucitor al echipei să apară din senin un stop joc. Pe de altă parte tânguirile lui Săndoi, mai mult sau mai puțin susținute de realitate, precum că arbitrajul o defavorizează în mod intenționat, pot fi accentuate sau nu de prestația judecătorilor din teren.

   Juveții lui Mititelu primesc în deschiderea etapei, vineri de la ora 17,30, vizita docților din Clinceni. Partida este un derbi. Da, dar nu anul acesta. La anul, în Liga a doua, partida va avea o cotă de interes mai mare la casele de pariuri. Pașoptiștii par ușor favoriți, dar acolo unde nu este valoare, nici interes nu este. Cei 16 parveniți din cele două loturi ocupă spațiul a 16 potențiale sau confirmate valori ale fotbalului românesc. Lipsa de vrednicie a străinilor este evidentă.

   Din ponoasele timpurilor am tras  o concluzie. Libertatea unora este mai importantă decât libertatea altora? Și cu legile ce facem? Dar cu bunul simț? Dar cu nivelul de cultură? Pentru unii și roata e un păcat inventat. Apropo! Apa caldă n-a fost inventată. A fost un dar de la natură!

Niciun comentariu: