Pe 11 octombrie, anul trecut, sub titlul „DiscoverEU - O inițiativă care apropie tinerii din întreaga Uniune Europeană”, scriam despre posibilitatea tinerilor din România de a se ralia unui proiect european pentru a putea cunoaște alte culturi europene la fața locului. Sesiunea de înscrieri s-a încheiat și 2343 de tineri de 18-20 de ani vor primi în sc urt timp permisul de călătorie. De menționat că au accesat 5844 de români acest program, dar din diferite motive nu toți au fost acceptați.
Comisia Europeană a anunțat joi, 6 ianuarie, rezultatele ultimei sale runde de înscrieri pentru DiscoverEU: 60.950 de tineri vor primi câte un permis de călătorie gratuit pentru a vizita continentul nostru, dintre care 2343 de români. Candidații selecționați vor călători singuri sau în grupuri de până la cinci persoane între martie 2022 și februarie 2023, pentru o perioadă de până la 30 zile. În conformitate cu Pactul verde, participanții vor călători în principal cu trenul, cu unele excepții pentru a le permite și celor care locuiesc pe insule să participe.
Dată fiind incertitudinea legată de evoluția pandemiei, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis mobil de călătorie. La 17 ianuarie 2022, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri în direct pe contul de Instagram al European Youth, în cadrul căreia participanții vor adresa întrebări legate de viitoarea lor călătorie. Următoarea rundă de înscrieri va avea loc în primăvara anului 2022
Cei 60.950 de tineri selectați în octombrie 2021 vor călători între martie 2022 și februarie 2023. După o pauză forțată de un an, de trei ori mai mulți tineri europeni decât în rundele precedente vor avea șansa să călătorească prin Europa singuri sau în grupuri de până la cinci persoane.
Călătoriile pot dura până la 30 de zile și trebuie să includă cel puțin un stat membru, altul decât cel în care locuiesc. Călătorii tineri vor fi echipați pentru prima dată cu un permis de călătorie mobil care le permite flexibilitate maximă. Acest lucru este ca răspuns la pandemie și potențialele restricții.
Prin intermediul rețelelor sociale, tinerii se conectează cu colegii, împărtășesc povești și sfaturi de călătorie, găsesc prieteni de călătorie... Iată câteva dintre povești descrise de cei care au participat la ediții anterioare:
„Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la călătoria mea au fost toți oamenii pe care i-am întâlnit. Împărtășirea poveștilor cu alți călători în camera comună a unui hostel din Budapesta, discutând până la 3 dimineața cu Erasmus+, studenți din Insulele Canare într-un cămin din Viena, întâlniri cu alți călători DiscoverEU prin Munchen sunt cu adevărat unele dintre amintirile mele preferate.” Ana din Bulgaria a călătorit în Austria, Germania, Olanda și Ungaria
„Am fost foarte surprins de frumusețea trenurilor precum și de arhitectura și peisajele tuturor orașelor vizitate. O surpriza plăcută a fost orașul Anvers, pe care nu îl cunoșteam deloc și care s-a dovedit a fi foarte fermecător. Am învățat că este foarte important să vorbești limbi străine, în special engleză, pentru a comunica cu oameni din Europa și din lume. Sper că această experiență poate fi trăită și de către alți tineri de optsprezece ani pentru că este cu adevărat fantastic!” Francesco din Italia a călătorit în Belgia, Franța, Germania și Țările de Jos
Comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Ce început potrivit pentru Anul european al tineretului, prin anunțarea rezultatelor inițiativei DiscoverEU? Ne dorim ca anul acesta să fie dedicat tuturor tinerilor. Vom multiplica oportunitățile pentru aceștia pe tot parcursul anului, de exemplu prin creșterea numărului de bilete pentru DiscoverEU în runda următoare, care va avea loc în primăvara anului 2022.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu