joi, 20 ianuarie 2022

Rupt-o boii tânjaua

   Anomaliile climatice la nivel mondial, fenomenalul ce devine banal, ghioceii ce răsar în decembrie, aiuriții ce se infectează intenționat pentru a scăpa de vaccin (vezi cazul fostei Hanka Horká), necesitatea  internetului și dezastrul politico-social ce îl produce sau „No-vax” Djokovic sunt doar câteva chestii care în cursul mileniului trecut nu puteau fi bănuite nici măcar în mintea fecunzilor producători de since-fiction.

    Pictorul Hitler, energia nucleară, comunismul cu față umană, falangele de la secte până la fascism și plebeul rege parcă nu mai sunt expresii așa controversate precum Trump urmaș al lui Washington, Johnson al lui Robin Hood, Kim al lui Jumong sau Dâncilă (credeți-mă că-i uitasem numele și l-am găsit pe wikipedia) a lui Brâncoveanu.

   Nici fotbalul românesc nu este scutit de anomalii. De anul trecut sesiunea de primăvară începe în toiul iernii (12 ianuarie atunci, 21 ianuarie curent). Sunt date uitării cantonamentele de pe creste pentru încărcarea bateriilor și maratoanele până rugineau maieurile pe șira spinării pentru creșterea rezistenței. Acum sunt antrenamente moderne, științifice, care te fac ca prin minutul 57 să te ceri afară că ai obosit sau că nu poți juca trei meciuri pe săptămână. Nu mai punem la socoteală gleznele sensibile, genunchii creponați și lumbagoul. Toate-s la modă și-s urmate de 2-3 săptămâni de pauză. Uneori mai mult. Și capetele erau mai tari odată. E cam greu acum să-i explici unui fotbalist că pe vremuri mingea avea șiret și uneori acesta ți se imprima pe frunte.

   Cel mai important meci al etapei de debut în 2022 este desigur FCSB - CFR Cluj. Este derbiul etapei, derbiul campionatului și meciul care ar putea stabili campioana dacă ne bazăm doar pe criterii logice (aritmetică, statistică, valoare antrenor, valoare lot...). Partida de duminică de la ora 20 este stresantă pentru gazde și incitantă pentru oaspeți. Încercările de construcție ale bucureștenilor se vor dezintegra sau nu în capacitatea distructivă a clujenilor. Pragmatismul ardelenilor poate fi eficace sau nu în fața unei apărări nu totdeauna concentrată.

   La Craiova se dispută al doilea cap de afiș al etapei. Univ. Craiova - Rapid, sâmbătă de la ora 20. Un meci al orgoliilor, al pătimașilor și al fanatismului. Sperăm ca fanatismul să se manifeste în limite rezonabile. Nu știu dacă oltenii chiar vor folosi juniori din lipsă de cadre, dar sunt sigur că frânarii mei vor folosi juniori pentru că au valoare. Eu le urez sănătate tuturor dar puncte doar giuleștenilor. Asta nu înseamnă că vișinii au și câștigat. Prazul cât bâta de oină al lui Craioveanu poate face minuni.

   Chindia - Voluntari și Botoșani - Sepsi sunt două partide care ar putea încurca favoritele (pe Voluntari sâmbătă, de la ora 14,30, iar pe Botoșani luni, de la ora 17,30). Chiar dacă cei din Cetatea Voluntărească (vechea denumire a localității) joacă în deplasare, iar moldovenii bătutăcesc (scuzați licența) acasă, punctele pot ajunge toate sau parțial în oricare desagă.

   La închiderea primei etape din acest an calendaristic, luni de la ora 20, probabil că Hagi va defila în fața unei formații buimăcită de o conducere acefală. Farul - 48 Craiova este, cred, singura partidă care se joacă unidirecțional. Spre poarta din vale. La pauză se înclină terenul invers.

   Un derbi al Ardealului va fi duminică de la ora 17 la Arad. Cel puțin așa ne-am dori. Dacă  medieșenii și-au revenit cât de cât s-ar putea să vedem și fotbal. Aradul construiește pozitiv. A construit un stadion, a construit o echipă, acum încearcă să construiască un palmares. Unde sunteți voi Gornea, Bacoș, Biro, Lereter, Domide sau Broșovschi să le aduceți aminte câte campionate ați câștigat?

   La Pitești, vineri de la ora 20, după ce se înlătură zăpada se vor opri vântoasele. Asta pentru ca Dinamo să încerce marea recuperare. Nu știu dacă va reuși. Ca rapidist aș vrea să văd rivalele Dinamo și Steaua cât mai jos, dar parcă totuși sunt prea jos. Fără Dinamo și Steaua la anul va fi insipid.

   Cenușăreasa etapei este meciul de la Mioveni, duminică de la 14,30. Nu știu de ce nu l-a pus de la 11. Oricum au nevoie de o perioadă de acomodare pentru Liga 2. Chiar dacă Mioveniul ocupă locul 12 momentan, nu cred că județele Argeș și Ilfov pot spera ca și la anul să aibă două echipe în primul eșalon fotbalistic. Cred că nici măcar Doljul nu va rămâne cu două echipe. Să vină Steaua, Petrolul, „U” și Sibiul, iar la anul Brașovul, Iașiul, Tg. Mureș și Timișoara. Cu timpul să vină și Oradea, Bacău, Galați, Baia Mare și din subiectivism Satu Mare.

„Mară, Mară, râu frumos / Spală toate relele, / Și ne adă binele. / Pace-n lume, / Roade bune, / Bine-n țară, / Grâu la vară!”

   

Niciun comentariu: