joi, 6 ianuarie 2022

Novax Djoking

    Mi-am cam făcut o părere, ce-i drept nu prea bună, despre cazul controversat al puerilului Djokovic. Ca în foarte multe situații de viață, cei care ți-au fost sprijin de-a lungul vieții, cei fără de ajutorul cărora nu ai fi putut atinge performanțele uluitoare la care ai ajuns, tocmai aceia, la un moment crucial al vieții te trag în jos. Tu, cititorule, ce-ai face în locul lui? Ai ține cont de dictatura de tip partizan a tatălui, până atunci deosebit de folositoare, și de părerile la limita ridicolului ale soției, mama copiilor tăi? Ai ține cont de marea masă a oamenilor de știință, cu pregătire în domeniu, a cărei covârșitoare majoritate te îndrumă să te ajuți pe tine însuți și pe cei din jurul tău? Grea alegere! Nu glumesc. Chiar e o grea alegere.


   Djokovic nu a strigat în gura mare că s-a vaccinat. Dar nici nu a afirmat vreodată că nu s-a vaccinat. De fiecare dată a spus că fiecare trebuie să facă așa cum crede de cuviință, dând curent la priză în acest sens celor care introduc dezinformări, manipulări și învrăjbiri în sânul populației lipsită vinovat de capacitatea de a se informa. Dacă s-a vaccinat din convingere și nu din obligație atunci ar fi fost necesar, în calitate de lider de opinie, să susțină ideea în fața celor al căror idol e, chiar dacă familia îi spune altceva. Dacă s-a vaccinat doar pentru avantaje colaterale sau nu s-a vaccinat doar din cauza gurii celor care le datorează aproape totul, atunci este explicabilă bâlbâiala sa. Posibilitatea că nu s-a vaccinat din convingere n-o prea iau în seamă. Logica îmi spune că nu e cu putință.

   Cei care susțin curentul antivaccinist și au cât de cât facultăți mintale și studii în domeniu sunt în cea mai mare parte vaccinați. Sub pavăza secretului medical aceștia își pot dezvolta activitățile subversive în diferite scopuri: câștiguri financiare (cei mai mulți), interese politice, apartenența la grupuri antisociale și, foarte rar, din nevoia de a fi Gică Contra. Nu e cazul lui Novak. Din păcate, cei lipsiți vinovat (zic eu) de posibilitatea de informare corectă și cei năpăstuiți de soartă mușcă cu nesaț din asemenea bucate otrăvite și otrăvesc la rândul lor în orice direcție respiră.

   Celor care nu s-au vaccinat încă le propun un joc. Să scrie pe o bucată de hârtie, chiar și pe un colț de Gazeta de Nord-Vest, zece motive pentru care nu au făcut acest gest. Să ia fiecare motiv în parte și să-l dezbată cu sine însuși. Imparțial. Neîmbrobodit. Dacă veți avea sau nu o revelație depinde doar de cât de mult vă puteți autocontrola instinctul și puterea de pătrundere.

   Menelau, Paris, Ahile... Ceaușescu, Cocoș...  au pătimit din cauza Elenelor. Toți troienii au pătimit din cauza unei elene (iapa troiană al cărei pântec a adăpostit oastea elenă). Acum Djokovic are și el parte de Jelene a sa. Am de asemenea atâtea să spun despre Elene pozitive sau eleni (bărbați, în general) negativi...

   Poate vă intrigă un pic titlul. Djoking, l-ați putea traduce forțat și „glumeț” (joking), și „regele Djo” (Djo-King), iar Novax s-ar putea traduce „fără vaccin” (No Vax) sau „nova X” (cu sensul de stea oarecare, care și-a pierdut strălucirea). Nicidecum să credeți că este vreo asemănare cu Novak Djokovic!

   Ați fost?

  

   


Niciun comentariu: