Poate l-am surprins pe psihologul Daniel David numindu-l mentalist dar sper să-mi accepte dorința de a realiza o notă stilistică particulară. Ceea ce se va întâmpla pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare nu are doar un accent acut de inedit, dar conține și o doză importantă de act cultural complex, de înaltă ținută intelectuală și cu un parfum mistic incitant.
Despre ce este vorba. Rectorul celei mai prestigioase instituții de învățământ din România, Unibersitatea Babeă-Bolyai, prof. dr. Daniel David va ține o sesiune de prelegeri de adâncă inspirație și intimă respirație pe fondul muzical al unui potpuriu construit pe realizările unor compozitori pentru care beatitudinea definită de Aristotel este o stare de fapt.Joi seara, de la ora 19, pe baza biletelor procurate de la sediu (42 de lei per persoană, 21 de lei pentru copii și pensionari, abonamentele nu sunt valabile), vom putea lua parte la această simbioză între artă și abstract. Programul muzical este susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Dinu Lipatti la pupitrul căreia se va afla dirijorul Vladimir Agachi, cel în compania căruia psihologul Daniel David a susținut mai multe concerte sub această denumire în mai multe centre urbanistice din țară printr-un proiect dezvoltat în 2015. În trecut fondul muzical era asigurat de Young Famous Orchestra.
Probabil că acest proiect a fost inspirat de filmul cu același nume, „Simfonia iubirii”, regizat în 2006 de Agnieszka Holland, care de asemenea s-a bucurat de prezența muzicii lui Beethoven. Daniel David și Vladimir Agachi au dezvoltat acest proiect de la an la an ajungând la Satu Mare cu următorul meniu: Uvertura „Egmont” de Ludwig van Beethoven; secvența „Mediiație” din opera „Thais” a lui Jules Massenet; tema filmului „Misiunea” regizat în 1986 de Roland Joffe, temă denumită Gabriel's Oboe și aparține compozitorului italianului Ennio Morricone; uvertura operei „Flautul fermecat” a lui Wolfgang Amadeus Mozart; piesa de inspirație divină „O noapte pe muntele pleșuv” a lui Modest Mussorgski; pentru final a fost ales dansul muzical oficial al Cubei în una din viziunile compozitorului mexican Arturo Marquez, „Danzon no. 5”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu