joi, 26 iunie 2025

Chestiune serioasă

     În urmă cu vreo două „Caricaturi” făceam o aluzie la faptul că Satu Mare are nevoie de un investitor în sport. Un investitor cu potență și caracter, un investitor care să nu dorească să câștige pentru început prea mult din sport, un investitor pentru care să nu conteze doar prezentul. Un om ce a cunoscut performanță în afaceri fără să facă „înțelegeri” cu statul. Un om conștient că politica este un rău necesar, dar nu este obligatoriu să ai vreun carnet, indiferent ce culoare ar avea acesta.

    De ce ridic această problemă probabil că v-ați dat seama. Am vorbit de sport în general dar trebuie să recunosc că gândul îmi zboară spre fotbal. Asta nu înseamnă că nu respect scrima sătmăreană. Este sportul de suflet al Sătmarului. Așa cum a fost odată pentru români oina, pentru slovaci hocheiul, pentru scandinavi schiul, pentru englezi crichetul, pentru japonezi judoul sau pentru brazilieni fotbalul, tot așa, la o scară mai redusă, pentru sătmăreni scrima reprezintă sportul emblemă.

    Nu numai că fotbalul este cel mai popular sport astăzi în arealul intra și extracarpatin, dar în acste momente se află la o cotitură importantă din viitorul său aici, în nord-vestul țării. Prin pătrunderea pe teritoriul Ligii Profesioniste de Fotbal suntem datori să ne raliem la legile pe care le-au promulgat. Ba mai mult. Trebuie să facem o radiografie atentă a fotbalului din Liga a II-a, a problemelor pe care le întâmpină echipele „sponsorizate” de stat și să facem o prognoză a viitorului acestor legi scanând trendul spre care se îndreaptă relațiile dintre stat și fotbal în special.

    De ce spun statul? Pentru că și Primăria Bucureștiului, și cea a Craiovei, și cea a Iașiului din Liga I sau a Hunedoarei, a Reșiței și a Slatinei din Liga a II-a reprezintă de fapt statul. Adică păpușarul este statul. Oricând, pe baza sumelor implicate în fiecare din aceste instituții, poate să intervină adminstrativ sau politic pentru a determina campioana, promovatele sau retrogradatele. Nu, nu e paranoia, pentru că așa am avut campioane din Galați, Giurgiu sau Urziceni (echipe care cu toate că nu erau „sponsorizate” de stat au devenit campioane prin mașinațiuni între echipele păpușarului), în timp ce centre fotbalistice de tradiție precum Iași, Brașov (excepție Colțea Brașov în 1928), Bacău sau Tg. Mureș n-au reușit acest lucru în peste o sută de ani de implicare în fenomen.

    Un capitol aparte îl reprezintă echipele din Ținutul Secuiesc și mai timid la noi la Satu Mare la care se implică tot statul. Nu cel român ci cel ungar. Ați văzut ce-a pățit Diosegi la Sf. Gheorghe dacă n-a mai vrut să pupe mâna lui Orban? S-a trezit în Liga a II-a nici el nu știe cum. Acum ca să rămână în al doilea eșalon va trebui să-i lustruiască opincile hunului din Câmpia Panonică. Motivul, mai puțin știut, este că nu a îndreptat valorile din academia covăsneană către naționalele de juniori ale Ungariei. Miercurea Ciuc, pentru că a făcut acest lucru, a fost promovată în locul ei. Să nu uităm că totuși Sepsi a câștigat două Cupe ale României.

    Șucu, patronul Rapidului și unul din principalii contributori la bugetul statului, a atras atenția la nivelul forurilor diriguitoare: „O entitate de stat, indiferent dacă e de autoritate centrală sau locală, nu poate conduce un club de fotbal... ...sunt atâtea componente în care negocierile trebuie purtate de oameni mai presus de orice suspiciune că ar avea un interes personal.

    La privați, dacă au greșit, au facut-o pe cheltuiala proprie. Dar la stat, pe bani publici, e cu totul altceva. Cine controlează asta, Curtea de Conturi? Cine stabilește dacă, pe bani publici, e vorba despre o greșeală sau de o încercare de fraudă?! E greu și la privat să stabilești, să verifici astfel de lucruri, dar măcar o faci pe banii tăi, nu pe ai oamenilor.

    O astfel de inițiativă este neprincipială, e nefuncțională. Banii publici nu au ce căuta în fotbalul de elită. Banii publici sunt pentru altceva, sunt bineveniți dacă vor să sprijine, dar locul lor este în sportul de masă, nu în cel profesionist! Am tot spus asta!". Deducem de aici că, indirect, Șucu și noi toți sponsorizăm toate aceste echipe din mănunchiul păpușarului.

    Astea fiind spuse așteptăm o schimbare în acest sens la echipa emblemă a fotbalului sătmărean. Cu siguranță că în acest caz nu vom mai avea mai multe echipe care revendică numele „Olimpia”.

    Opriți războiul! 

Niciun comentariu: