Universul ne oferă tot felul de oportunități pentru a trăi sănătos. Din păcate noi, cu bună știință sau cu mai puțină conștiință, acționăm împotriva propriilor noastre interese. Din dorința de a dezvolta pe de o parte și de a acapara pe de altă parte, distrugem ceea ce Domnul ne-a lăsat simplu, chiar banal, pentru a trăi în bună stare. Da, bună stare, nu bunăstare. V-ați dat seama că mă refer la aer și la apă, elemente ale naturii fără de care viața, în forma pe care o cunoaștem noi azi, nu ar fi posibilă.
Astăzi voi vorbi despre apă pentru că recent am participat la o acțiune desfășurată pe teritoriul județului nostru, acțiune care se brodește perfect pe întârzierea efectelor nocive dezvoltate de acțiunile nesăbuite ale omului. Acum 50 de ani, pe cărări de munte, sorbeam apa dintr-o urmă lăsată de o capră neagră pe potecă, azi nici de la robinet de multe ori nu îndrăznim să ne potolim setea. Uneori nici să ne spălăm străchinile.
Apaserv, sub conducerea acestui inimos inginer Ioan Leitner, îmboldită financiar de autoritățile municipiului și ale județului, a înțeles pe deplin valoarea fondurilor nerambursabile care vin dinspre Europa și a știut să le pună în valoare în folosului cetățeanului din acest nord-vest de țară. Un proiet imens, de aproape un miliard de lei a pornit la drum în urmă cu șase ani și ar fi trebuit să fie dus la bun sfârșit, în prima sa parte, după mai bine de 50 de luni.
Din păcate pandemia, în cea mai mare măsură, și războiul de la graniță a dat peste cap planurile, dar s-a găsit înțelegere la forurile europene și perioada a fost extinsă. Cea de-a doua etapă a început anul trecut și, conform planurilor ar trebui să se încheie la sfârșitul lui 2027. Se speră că se va reuși implementarea întregului proiect înainte de această dată.
Acțiunea despre care vă vorbeam a avut loc la Băbești, comuna Turț, și a fost doar un mic areal din întregul etapei a doua, mai precis a fost vorba dspre aducțiunea de apă potabilă către comunele Turț, Batarci și o parte din comuna Tarna Mare. A constat în extinderea și modernizarea vechiului sistem de captare, tratare și distribuție a apei potabile din Băbești și Turț, la aceasta adăugându-se și un nou punct de lucru („gospodărie de apă” pe limba hidro) în Turț. Doar acest proiect a costat peste 18 milioane de lei.
În afara faptului că acum oșenii din zonă pot bea apă de la robinet, avantajele acestei inițiative se răsfrâng și în alte domenii. În primul rând dă ghes investitorilor să deschidă sau extindă afaceri în zonă. Atât pentru agriculură (cultivarea pământului sau creșterea animalelor) cât și pentru alte ramuri ale economiei precum industria sau turismul. Nu în al doilea rând ar fi starea de sănătate a locuitorilor și a animalelor lor. Mai precis starea de sănătate a gospodăriilor din zonă. Crearea locurilor de muncă ar fi un nou avantaj. Numai pentru acțiunile de la Băbești și Turț s-au creat 88 de noi locuri de muncă.
Conservarea resurselor de apă (pânze freatice, râuri...) este după părerea mea principalul efect pozitiv pe termen lung și foarte lung. Abia mai apoi și ca efect a acestui fapt putem vorbi de păstrarea biodiversității, de irigații, de baze de agrement sau de investiții de domeniul economic.Un avantaj pe care aș dori să-l dezvolt mai intens, chiar dacă acesta la prima vedere nu are așa mare importanță, ar fi efectul pe care îl are acest proiect asupra biodiversității, a ecosistemelor din zonă. După cum v-ați dat seama și din șapoul acestui articol consider că aceste acțiuni au ca efect întârzierea degradării vieții în comunitățile în care au fost desfășurate lucrările.
Conservarea resurselor de apă (pânze freatice, râuri...) este după părerea mea principalul efect pozitiv pe termen lung și foarte lung. Abia mai apoi, și ca efect a acestui fapt, putem vorbi de păstrarea biodiversității, de irigații, de baze de agrement sau de investiții de domeniul economic.
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu