sâmbătă, 4 iulie 2009

Turul Frantei: Tricoul cu buline.

Bulinele rosii pe fond alb sunt vizate de marii cataratori ai lumii. Va atrag atentia ca nu totdeauna acest tricou este purtat la final de cel care a castigat cele mai grele catarari. De multe ori invingatorul nu se poate lauda cu nici un varf de categoria intaia sau speciala. Se pare ca si in acest an va fi la fel. Vor decide cataratorii de inaltimi medii, mai precis, cei care vor evada si castiga mai multe inaltimi in etapele valonate, cu multe catarari de categoria a doua si a treia. Bineinteles conditia finala este sa treaca linia de sosire pe Champs Elysees in 26 iulie. Acesta este tricoul pe care il urmaresc cu mai mare interes decat pe cel verde.
Clasamentul final se stabileste prin cumulul de puncte realizat in fiecare etapa, pe fiecare catarare.
- la catararile de categoria a patra primesc puncte (3, 2, 1) primii trei sportivi;
- la catararile de categoria a treia primesc puncte (4, 3, 2, 1) primii patru sportivi;
- la catararile de categoria a doua primesc puncte (10, 9, 8, 7, 6, 5) primii sase clasati;
- la catararile de categoria a-ntaia primesc puncte (15, 13, 11, 9, 8, 7, 6, 5) primii opt clasati;
- la catararile de categoria speciala primesc puncte (20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5) primii zece clasati.
Punctele la ultimele trei categorii se vor dubla cand acestea sunt ultimele catarari ale etapei.
In capul listei, tocmai datorita considerentelor care le-am spus la inceput se situeaza un francez. Este vorba de David Moncoutier de la Cofidis care anul trecut, in conditii similare ,a fost declarat cel mai bun catarator in Turul Spaniei.
In spatele lui se insira rutieri care trag si pentru clasamentul general, asa ca pe acestia nu-i vom vedea in evadari in etapele valonate. Adica Andy Schleck si Contador in special, iar Sastre, Frank Schleck si Gesink in mai mica masura. Tot langa ultimii trei este asezat de catre specialisti un alt ciclist de factura lui Moncoutier, adica francez si predispus evadarilor pe teren variat, Sylvain Chavanel (Quick Step).
Nu stiu de ce Kreuziger esre socotit doar in al patrulea esalon al favoritilor, alaturi de Menciov, Evans, Nibali, Gerdemann, Pereiro si spaniolul Juan Manuel Garate (Rabobank).
Pe post de mari posibile surprize apar nume cunoscute ca Arroyo, Astarloza, Anton Hernandez Zubeldia, Popovici, Kloeden, Leipheimer, CA Sorensen, Efimkin, Carpet sau Hivert, dar si nume care nu se gandesc la alte tricouri precum francezii Thomas Voeckler si Pierre Rolland (ambi Bouygues Telecom), Egoi Martinez (Euskaltel), francezul Christophe Le Mevel (Francaise des Jeux), francezul Amael Moinard (Cofidis), slovenul Simon Spilak (Lampre) sau germanul Johannes Frohlinger (Milram).
Pentru concurs cititi articolul postat in 4 iulie, ora 11.

Niciun comentariu: