sâmbătă, 4 iulie 2009

Turul Frantei: Tricoul verde.

Tricoul verde este considerat al doilea ca importanta in Turul Frantei, nu si pentru mine, si se acorda ciclistului care insumeaza etapa de etapa cele mai multe puncte. Punctele se obtin in functie de clasarea la finalul fiecarei etape la care se adauga punctele obtinute la sprinturile intermediare (fiecare etapa in linie este dotata cu trei asemenea sprinturi). Valoarea punctajului este in functie de locul ocupat la finis si de cat de valonata este etapa (cu cat este mai plata etapa, cu atat punctele obtinute la sfarsit sunt mai multe si ciclistii recompensati sunt in numar mai mare).
- etapele plate (fara catarari) au 25 de rutieri recompensati cu 35, 30, 26, 20, 19,... 1 puncte;
- etapele valonate accidental (catarari de categoria a treia sau a patra) au 20 de rutieri recompensati cu 25, 22 20, 18, 16, 15,... 1 puncte;
- etapele de munte (catarari de categoria a doua, a intaia sau speciala) au 15 rutieri recompensati cu 20, 17, 15 13, 12, 10, 9,... 1 puncte;
- etapele contratimp (fara sprinturi intermediare) au 10 rutieri recompensati cu 15, 12, 10, 8, 6, 5,... 1 puncte.
- in toate sprinturile intermediare primii trei rutieri sunt recompensati cu 6, 4 respectiv 2 puncte.
In caz de egalitate de puncte la final, ordinea este data de: a) numarul de victorii de etapa; b) numarul de victorii la sprint; c) pozitia in clasamentul general. Pentru a putea fi declarat invingator, ciclistul de pe primul loc trebuie sa treaca linia de sosire in ultima etapa.
Sa vedem si care sunt favoritii pentru acest tricou.
Marele favorit este sprinterul britanic Marc Cavendish (Columbia) care anul acesta are foarte putine infrangeri atunci cand a participat la sprintul final. Anul trecut s-a retras dupa primele 14 etape speriat de catararile imposibile din finalul Marii Bucle. A regretat acest lucru si a declarat ca in acest an va purta tricoul verde la Paris.
Adversarii lui cel mai de temut sunt: suspectul belgian Tom Boonen (Quick Step, a primit dreptul de participare din partea organizatorilor doar vineri, dupa prezentarea oficiala a echipelor), spaniolul Oscar Freire Gomez (Rabobank) si norvegianul Thor Hushovd (Cervelo).
Se mai inscriu cu sanse reale in acest clasament sprinterii Daniele Bennati (Italia - Liquigas, mai e necesar sa spun ca acesta este favoritul meu?), Heinrich Haussler (Germania - Cervelo, din ce in ce mai bun, are si o victorie directa asupra lui Cavendish mi se pare) sau Gerald Ciolek (Germania - Milram).
In antecamera stau sase sportivi care vor sa reconfirme sau isi asteapta randul la primele rezultate deosebite: italianul Danilo Napolitano (Catiusa), americanul Tyler Farrar (Garmin Slipstream), belgianul Greg van Avermaet (Silence Lotto), francezul Romain Feillu (Agritubel) si insolitul neozeelandez Julien Dean (Garmin Slipstream).
Visatorii, "impostorii" si pseudosprinterii care vor sa imbrace tricoul verde poarta nume mai putin vehiculate, precum: italianul Fillippo Pozzato (Catiusa), australianul Stuart O'Grady (Saxo Bank), austriacul Bernhard Eisel (Columbia, in traducere libera "magarul din inima Bernei!"!), belarusul Ioheni Hutarovici (Francaise des Jeux), luxemburghezul Kim Kirchen (Columbia), francezul William Bonnet (Bouygues Telecom) sau australianul Mark Renshaw (Columbia).
Pentru a participa la concursul care te duce las Pestera Ursilor citeste articolul postat pe 4 iulie, ora 11.

Niciun comentariu: