sâmbătă, 4 iulie 2009

Turul Frantei. Favoriti, pronosticuri, premii.

Astazi incepe cea mai importanta competitie ciclista a planetei: "Le tour". Am sa incerc sa va tin la curent zilnic cu toate noutatile privind aceasta cursa, nu numai prin prisma rezultatelor pur sportive. Deci ciclism... si nu numai.
Favoriti
Favoritul numarul unu in ochii tuturor specialistilor este spaniolul Alberto Contador (Astana), cel care va purta tricoul cu numarul 21.
In planul secund se afla patru nume sonore care asteapta momente de slabiciune ale lui Alberto: castigatorul de anul trecut, spaniolul Carlos Sastre (Cervelo, anul trcut la CSC); castigatorul de anul acesta al Turului Italiei, care ar schimba cu multa placere tricoul roz de la Roma cu cel galben la Paris, rusul Denis Menciov (Rabobank); eternul favorit ce nu ajunge niciodata invingator, numarul doi in editia 2007 si mai mereu in primii zece in marile curse de mai multe zile, australianul Cadel Evens (Silence Lotto); cel mai tanar dintre marii favoriti este fratele mai mic al lui Frank, care la numai 24 de ani impliniti luna trecuta are deja in palmares o clasica (anul acesta Liege - Baston - Liege), cel mai bun tanar in Le Tour anul trecut si un loc secund in Il Giro acum doi ani, luxemburghezul Andy Schleck (Saxo Bank).
Din umbra ar mai putea exploda Frank Schleck (Saxo Bank), imploda americanul Lance Amstrong (Astana), confirma cehul Roman Kreuziger (Liquigas, favoritul meu), surprinde americanii Levi Leipheimer (Astana) si Christian Vandevelde (Garmin Slipstream).
In primii zece pe Champs Elysees ar mai putea ajunge: luxemburghezul Kim Kirchen (Columbia), italianul Vincenzo Nibali (Liquigas), olandezul Robert Gesink (Rabobank), bascul Mikel Astarloza (Euskaltel), rusul Vladimir Efimkin (AG2R), spaniolul Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne), rusul Vladimir Carpet (Catiusa) si germanii Linus Gerdemann (Milram) sau Andreas Kloden (Astana).
Astfel i-am epuizat pe cei care la sfarsitul competitiei vor ocupa, zic eu, cel putin primele 10 locuri, daca nu chiar primele 15 (sunt 19 ciclisti mentionati).
Marile surprize ar putea veni de la spaniolul Haimar Zubeldia si ucraineanul Iaroslav Popovici (ambii Astana), Igor Anton Hernandez (Euskaltel, echipa integral basca), francezul David Moncoutie (Cofidis, primul francez pus in discutie), britanicul David Millar (Garmin Slipstream), francezul Cyril Dessel (AG2R), italianul Franco Pellizotti (Liquigas, doar al doilea italian mentionat), spaniolii David Arroyo si Oscar Pereiro (ambii Caisse d'Epargne), belgianul Stijn Devolder (Quick Step), decanul de varsta francezul Christophe Moreau (Agritubel), rusul Iuri Trofimov (Bouygues Telecom), australianul Michael Rogers (Columbia), sau danezul Chris Anker Sorensen (Saxo Bank, nume si pentru mine surpriza totala).
Pronosticuri
Tot sunt la moda pariurile, asa ca va propun un mod de a castiga o excursie impreuna cu Informatia Zilei la Pestera Ursilor (plecarea din Satu Mare la o data ce va fi anuntata doar castigatorilor). Anuntati-va toate cunostintele si prietenii. Nu va costa nimic. Aveti nevoie doar de inspiratie si indrazneala de a apasa pe maus in dreptul comentariilor acestui articol unde sa-mi lasati si un numar de telefon sau o adresa de e-mail la care va pot contacta. Toti cei care enumera pana luni, 6 iulie, la ora 15, trei ciclisti dintre care unul castiga Turul Frantei se vor urca in autocarul pentru Pestera Ursilor.
De asemenea vor mai face deplasarea in excursie cei care vor enumera cate doi sportivi/echipe din care unul(a) se afla la sfarsitul competitiei pe primul loc in unul din clasamentele oficiale ale competitiei, adica: general individual pe puncte (tricoul verde), general individual al cataratorilor (tricoul cu buline), general individual al tinerilor (sub 24 de ani, tricoul alb), general individual al combativitatii (alb cu rosu) sau general pe echipe (tricou alb cu galben). Pentru aceste pronosticuri termenul limita este miercuri, 8 iulie, ora 15. Pana atunci va voi face si o scurta prezentare a fiecarei competitii in parte si a favoritilor acestora.


Niciun comentariu: