joi, 25 noiembrie 2010

Subliminale

Mesajul transmis de Cârţu de pe o bancă, dintr-un parc (sportiv), de undeva din Europa este subliminal. Adică este inferior pragului conştiinţei. A conştiinţei lui pentru că tuturor celorlalţi le-a transmis grosolan de direct: suntem un popor necivilizat! De ce şi noi? Simplu. Pentru că, aşa cum ne regăsim în realizările pozitive ale ambasadorilor României pe toate stadioanele, arenele, sălile de sport,..., tot aşa trebuie să ne asumăm şi sincopele sportivilor, antrenorilor, personalului din management. Pe termen lung suferim nespus de pe urma clanului Becali. Să nu uităm imaginea pe care ne-a făcut-o în box tatăl fraţilor Simion sau comportarea lui Rudel Obreja, chiar dacă în cazul lui scopul era nobil. Prima palmă pe care mi-o aduc aminte a fost prin anii 70 când patinatoarea noastră Beatrice Huştiu a fost prinsă şutind dintr-un magazin pe la nişte mondiale. Şi mie mi-a fost ruşine atunci, chiar dacă aveam doar de puţin timp buletin.
Să revin pe gazon unde purcede ultima etapă a turului. Categoric derbiul ei va fi în Groapă. Cine pierde pierde. Aforismul acesta este detaşat evident din gândirile marelui filozof marocan Cutuzov, dar trebuie să recunoaşteţi că este adevărat. Mai adevărat pentru câini decât pentru violeţi, dar să nu uităm că o eventuală înfrângere a bănăţenilor ar clătina tronul regizorului şi destabilizarea îi paşte concomitent, ceea ce ar putea însemna zero puncte până la sfârşitul anului (deplasare la Bistriţa şi acasă cu Mediaşul).
Cifrele, clasamentul şi părerea mea este că al doilea meci ca importanţă din această etapă este jocul de pe malul Dunării (Oţelul cu Astra) şi nu cel dintre Steaua şi CFR, joc care prin iulie îl puteam considera ca un veritabil derbi al campionatului.
Meciul de la Mediaş ar putea aduce lupii negri pe un loc european la sfârşitul turului, fapt care i-ar putea văduvi în primăvară de aportul lui Pustai. Doljenii, prin puţină ambiţie şi fără ratări, l-ar putea bate în cuie pe profesorul de aritmetică.
Jocurile de la Vaslui şi Braşov au favorite certe, gazdele în Moldova în faţa oltenilor deţinători ai operelor de artă brâncuşiene şi frânarii din Giuleşti în Ţara Bârsei. Au nevoie de consolidare şi nu au voie să risipească puncte. De la puterinţă la realizări de multe ori s-a(u) impus hazardul şi/sau infatuarea.
Meciurile de la Alba Iulia ("U" - Tg. Mureş) şi Bistiţa (vin sătenii) au importanţă pentru salvarea de la retrogradare. La Urziceni nici măcar acest interes nu există, cele două echipe vor trece la treabă de la anul la ora când majoritatea celorlaţi se hodinesc.


Niciun comentariu: