Când vorbești despre simboluri ale ținutului Sătmarului este imposibil să nu te gândești și la pălincă. Dacă pălincă este cuvântul de ordine ”Țuica Zetea de Transilvania” este bijuteria de preț, este cristalul prelucrat cu fațete perfecte a cărui puritate este de neatins deocamdată.
La începutul acestui deceniu, în 2011, în trend cu povestea la modă „dezvoltarea turismului”, a avut loc prima ediție a „Festivalului Prunelor” la Medieșu Aurit. Unul dintre inițiatorii și susținătorii ideii a fost tocmai Silviu Zetea, un om al cărui atașament pentru dezvoltarea culturală și economică a plaiurilor natale l-a adus, prin aportul consătenilor, în fruntea comunității.
Ajuns primar în 2012 a adus comuna Medieșu Aurit pe noi trepte în cele două domenii pe care a dovedit că le stăpânește: din punct de vedere economic a câștigat duelul cu corupția din sistem și a atras spre vistieria comunei foarte mulți bani (bilanțul contabil în 2012 față de 2016 fiind edificator: de la un deficit de 2,5 milioane lei la un profit de 1,5 milioane lei) și au apărut pe harta comunei, implicit a județului, noi investitori care chiar și astăzi mai aduc locuri de muncă și bunăstare localnicilor (vezi Alu Menziken - swiss technology, companie elvețiană ce va produce componente pentru industria aeronautică); din punct de vedere cultural pe mandatul său au fost restaurate Castelul Medieval și Cuptoarele Dacice având prin sertarele minții și un plan de restaurare pentru Castelul Lonyai, iar pe alt plan a contribuit la festivalul „Rozmarin în colțul mesii” și a menținut și transformat în tradiție Festivalul Prunelor, o sărbătoare mai aparte, caracteristică Medieșului, care scoate din monotonia veșnicelor „ziua comunei...”, „fiii satului...” răspândite în mediul rural.
După doi ani în care actualii edili au tratat cu nepăsare acest aspect cultural (să nu mai vorbim de situația economică a comunei a căror conturi sunt blocate și cercetate de fisc), familia Zetea a dorit, și se pare că a reușit, să repună pe tapet (citește Atelierele Zetea) o nouă ediție a Festivalului Prunelor, a șasea.
Să-l fi văzut cu câtă pasiune și dorință de capacitare a interlocutorilor ne arăta unde va fi scena pe care se vor reproduce printre alții Pionierii, Ceatăra, Meda, Petrică Mureșan, Lavinia Roman sau Dan Helciuc, unde vor fi mesele cu mâncărurile tradiționale, unde vor fi expuse produsele gastronomice din prune care vor participa la un concurs jurizat de către Chef Ștefan Bercea din Predeal, președinte al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism România, unde vor fi standurile cu pălincă și, dacă vor fi curioși, care va fi traseul de vizitare a distileriei Zetea și a „muzeului țuicii Zetea”. Toate acestea cu o molipsitoare înflăcărare în priviri.
Silviu Zetea nu a fost singur în realizarea acestui eveniment. Primul sprijin l-a primit de la familie. Teodora soția, Gerard și Tanita copiii și ceilalți angajați reprezintă, prin extensie, familia Zetea. Un asemenea eveniment nu ar fi putut avea loc fără organizatori oficiali, adică Zetea Transilvania și Zetea Events, fără susținători apropiați Alu Menziken și DRW sau fără susținători logistici Grupul de Acțiune Locală (GAL) Microregiunea Someș-Codru, Programul Național de dezvoltare rurală și LEADER măsura 19.
Așadar ne vedem sâmbătă, 1 septembrie, la Atelierele Zetea după ora 10 la o degustare de produse (vă recomand un magiun senzațional), urmând ca după un simpozion pe tema festivalului (nu vreau să-l pierd) urmează programul artistic de care vă vorbeam și care va conține și câteva surprize. Ne vedem acolo!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu