joi, 30 august 2018

Vinovatul nevinovat

   Într-una din postările mele anterioare atrăgeam atenția despre misia avocaților și demisia(terea) procurorilor. Se tot bate moneda pe faptul că în ultimul timp mulți dintre acuzați, chiar dintre cei condamnați, au fost declarați nevinovați. Din punct de vedere etic nu este adevărat. Ei nu au fost declarați nevinovați. Toți participanții la actele de justiție respective (procurori, avocați, judecători) sunt conștienți de vinovăția inculpaților. Probele sunt evidente. Singura problemă este că aceste probe evidente nu pot fi luate în considerare. Cele mai multe nu pot fi aplicate deoarece au fost obținute pe căi care la ora respectivă erau legale iar acum nu mai sunt constituționale. Cu alte cuvinte Constituția apără corupția. Greșesc. Nu Constituția apără corupția ci Curtea Constituțională apără corupția.
   Din punctul meu de vedere este normal ca instituțiile de stat să colaboreze între ele. Este normal ca un urmărit pentru spionaj să fie cercetat și pentru pedofilie dacă în timpul anchetei s-au găsit probe în acest sens. Cu alte cuvinte dacă un hoț de găini a fost probat în timpul anchetei că este și adept al terorismului probele nu pot fi accesate pentru că nu se ocupă aceleași instituții de culpe și nu au voie să colaboreze între ele. Toate tărășenia pleacă de la secretizarea acestor colaborări.
   Din exces de zel și din impulsul dat de importanța funcției pe care și-o arogă fiecare au pus ștampila „secret de stat” pe niște nimicuri care nu interesează pe nimeni din cei care vor să facă rău României. Din contră. Abia după secretizarea (clasificarea) acestora pot face rău României. Haosul creat de Dragnea și susținut mai mult sau mai puțin conștient de Tăriceanu folosește nemijlocit acestora și indirect puterilor ostile (Rusia, Trump...).
   Nu este mai puțin adevărat că separația puterilor în stat devine din ce în ce mai pregnant o frază desuetă. Cauza ștergerii granițelor dintre legislativ, judiciar și executiv, așa cum le definise Baronul de Montesquieu, Charles-Louis de Secondat se poate căuta prin grădinile Cotrocenilor. Acolo este cineva care s-ar plimba cu bicicleta sau pe cărări de munte, s-ar îmbăia în mulțimi multicolore, ar zâmbi condescendent... ar face orice mișcare blajină pentru un vot, numai nu-l puneți să ia taurul de coarne că dă-ndărăt. Tot celălalt spectru politic nu face decât mult zgomot pentru nimic. Singurii care tac sunt UDMR-iștii. Am impresia că ei vor pierde și cei mai mulți votanți.
   Uite așa apar justițiarii!

Niciun comentariu: