joi, 2 august 2018

Toader, avocatul...

   Meseria de avocat este una nu numai frumoasă, dar și urâtă, nu numai respectată dar și detestată, nu numai bănoasă și invidiată, dar și la limita eticii, nu numai oportunistă, dar și necesară. Atâta timp cât un nevinovat inculpat este dovedit nevinovat de un avocat după o muncă asiduă de studiere a cazului, această meserie este frumoasă, respectată, necesară și foarte bine că este bănoasă.
   Atunci când un inculpat nevinovat este dovedit vinovat este o mare greșeală. Pentru chestii de zi cu zi toți am fost la un moment dat judecați greșit, toți am fost la momentul nepotrivit la locul nepotrivit. La unii cu consecințe minore la alții cu urmări grave (pușcărie sau deces). Trebuie să recunoaștem că aceste cazuri sunt foarte rare și este tributul pe care îl plătește un om pentru binele omenirii.
   Inculpații vinovați dovediți vinovați sunt marea majoritate a cazurilor și reprezintă normalitatea. Ce se întâmplă însă cu inculpații vinovați dovediți vinovați pentru vini mai mici decât cele reale? Avocații acestora câștigă bani mai mulți și consideră victorii diminuarea unei pedepse față de cât ar spune legea în mod normal. Cele mai anormale „victorii” sunt cele în care un vinovat este scos basma curată.
   În cele mai multe cazuri inculpatul vinovat se destăinuie în totalitate oportunistului avocat împreună cu suma pe care o va câștiga duhovnicul în caz de victorie. Acest sistem se bazează pe lipsa de probe concrete a acuzatorilor, pe probe concrete obținute prin proceduri neagreate, prin colaborări cu alte instituții de profil... Efectul este același și este devastator. Vinovatul scapă de pedeapsă. Dacă a furat un cocoș îi va da avocatului creasta, dacă a furat 10 milioane de euro va renunța la circa 20% din sumă.
   Ce legătură are avocatul Toader cu toate acestea? Nu întâmplător, dar vremelnic, este Ministrul Justiției. Conjunctura și noi, cetățenii români, i-am dat puteri discreționare. Oportunist, ca un adevărat avocat al inculpaților vinovați, caută să-i scape. Să-i spele pe toți. Mă întrebam anul trecut dacă va mai călca vreodată într-o aulă universitară. M-am lămurit de curând. Va reveni în avocatură cu tot bagajul său de fost legiuitor lipsit de demnitate.

Niciun comentariu: