Am participat săptămâna trecută la o conferință de presă organizată în comun de partidele politice PRO România și ALDE. Departe de mine gândul de a vă îndemna sau de a vă determina să votați pe cineva anume. Gândul meu este doar pentru a vă determina de a merge la vot. Faptul că între timp cele două partide aflate la limita obținerii pragului electoral au hotărât să își unească destinele este o mișcare politică chibzuită. Desprinse din partide politice puternice, dominante, cu o rețea națională bine închegată, cele două ramuri, una de foioase și cealaltă de rășinoase (una de stânga și cealaltă de dreapta), au reușit să se desprindă cu tot cu o parte din rețea (rădăcini) aproape în fiecare județ, ceea ce le-a permis să existe separat pe perioada unui ciclu electoral dar nu ar fi reușit să pășească dintr-un ciclu în altul.
Spuneam în titlu că noua formațiune politică formată din cele două coaste poate fi o alternativă pentru electoratul nehotărât. Să mă explic de ce. Acest nou născut este și de stânga și de dreapta (social liberal) zic ei. Eu zic că nu este nici de dreapta nici de stânga. Nici măcar de mijloc (moderat). Este o mixtură de urgență care paradoxal ar putea fi o soluție cu mari șanse de reușită deoarece cetățenii fără carnet de stânga sunt parțial nemulțumiți de PSD, iar cetățenii fără culoare cu orientări liberale nu sunt mulțumiți de PNL.
Mi s-ar putea spune că alternativa ar fi alianța USR Plus. Nu este așa. Cu toate că startul (USBucureștiul) a fost fulminant, trecerea la USR normală și alianța cu Plus obligată de nerespectarea promisiunilor de după alegerile prezidențiale, actuala Alianță USR - Plus este în evidentă pierdere de teren în teritoriu. Lipsa unei infrastructuri este determinantă în acest sens. Există o fractură de logică în interiorul acestei alianțe (nu între părți ci în metodologia ei)despre care vă voi vorbi cu altă ocazie. După alegeri.
Așadar conferința de presă susținută de Pro România (Octavian Petric secondat de Cristina Haiduc) și ALDE (Adrian Ștef secondat de Claudiu Sulea) a anunțat pentru început faptul că urmau să se unească, fapt ce s-a și întâmplat. Cei doi președinți, Octavian Petric și Adrian Ștef au luat cuvântul în această ordine (și la nivel național Ponta parcă are cravata mai lată decât Tăriceanu) și și-au spus păsul. Fiind la ora adevărului și având materie primă de cea mai bună calitate (eșecurile pe bandă rulantă atât din Parlament cât și din Guvern) cei doi au fost destul de credibili. Au atacat fiecare măsurile luate de cele două instituții, Petric pe cele de dreapta, iar Ștef pe cele de stânga.
Octavian Petric - „Am început cursa pentru al treilea mandat de deputat...” au fost cuvintele din debutul alocuțiunii. Apoi, după ce a atras atenția asupra vicisitudinilor datorate pandemiei și implicațiile acestora în sistemele sociale, medicale și economice a trecut în revistă realizările sale la Camera Deputaților privind dezvoltarea infrastructurii în județul nostru și parțial în Maramureș (sectoare de legătură cu drumuri și poduri). A mai specificat că încă nu e mulțumit de cât s-a realizat din ceea ce și-a propus și dorește în continuare să pună presiune pe dezvoltarea infrastructurii în județul nostru.
A menționat și regretul pentru nereușitele din proiectele sale pentru orașul Tășnad, arătând cu degetul către fostul primar și acuzându-l pe acesta de comportament mafiot, mai exact de atașarea acestuia de o persoană politică nocivă. În schimb are mare încredere în noul primar Adrian Farcău. Lăsând la o parte că noul primar este din echipa Pro România, țin să menționez că am stat de vorbă cu el după ce a fost ales și, dacă își va duce la bun sfârșit vorbele și planurile de pe hârtie, s-ar putea ca pe tășnădeni să îi aștepte vremuri bune.
Pe final a pus accent din nou pe lupta politică, atrăgând atenția că „Pro România social liberală” va face o opoziție dură față de mezalianța UDMR-PNL-PSD. Spun mezalianță pentru că fiecare dintre partide le consideră pe celelalte două inferioare.
Adrian Ștef - „Sunt la primul mandat dar am experiența unui mandat de președinte al Consiliului Județean pe care îl consider reușit chiar dacă multe din proiectele mele cu bătaie lungă nu au fost continuate de urmaș. Ca răspuns la laudele aduse de Octavian Petric și el, la rândul lui, a menționat din performanțele noului său partener.
Închiderea piețelor (lovește în fermieri și în micii producători afectând totodată sănătatea sătmărenilor) și a târgurilor de animale, închiderea școlilor (a acuzat la un moment dat că mai mult sau mai puțin intenționat se cultivă „autismul funcțional”, grele cuvinte zic eu) și sistemul de sănătate deficitar (în Satu Mare cine dorește să doneze plasmă trebuie să-și facă analizele pe cheltuială proprie) au fost problemele principale pe care le-a dezbătut.
Spre final a atras atenția asupra traiectoriei pe care unii oportuniști din alte partide doresc să o urmeze, neținând cont de promisiunile făcute electoratului credul. Se referă la faptul că unii primari nou aleși sau consilieri județeni și locali se regăsesc pe liste pentru parlament.
Ultima sa parte speech-ul lui Adrian Ștef a atins două probleme importante din programul partidului expus la alegerile locale și pe care dorește să le implementeze și în parlament: înființarea de centre județene de colectare, depozitare și prelucrare a fructelor și legumelor și înființarea unor miniabatoare, ambele proiecte venind în sprijinul fermierilor și micilor producători pentru a se oferi populației o hrană mai sănătoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu