joi, 5 noiembrie 2020

Rupicapra rupicapra

    S-a suit capra pe piatră și s-a spart în patru, de s-ar sparge capu' caprei ca și piatra-n patru! Exercițiu de dicție pe care vi-l recomand atunci când urmează să intrați în direct la Nord-Vest TV sau la ori care alt post de televiziune sau radio. Exercițiu de răbdare atunci când e bine să luați o decizie importantă și timpul este o componentă esențială. Exercițiu de pătrundere și înțelegere atunci când vrei să-mi deslușești elucubrațiile. Biata capră neagră!

   Hai să vedem efectele pandemiei asupra campionatului nostru de fotbal după nouă etape, adică după patru sau cinci etape jucate acasă sau în deplasare. Prima constatare ar fi că în loc de 72 de meciuri s-au jucat doar 71, dintre care unul s-a terminat la masa verde din cauza unui virus din sistemul de iluminare. O partidă amânată. Au mai fost și altele dar s-au rezolvat.

   Ce spuneți de bilanțul acesta? 27 de victorii ale gazdelor, 27 de victorii ale oaspeților, 17 întâlniri încheindu-se la egalitate. Dar ce spuneți că doar 7 echipe din 16 au reușit să înscrie mai multe goluri pe teren propriu decât în deplasare? Interesant, nu? În ordinea cocoțării în clasament acestea sunt: FCSB, Viitorul, Academica, Chindia, Poli, Argeș și Astra. Mai sunt și alți parametri care ne arată că în lipsa publicului, a susținătorilor din tribună, echipele gazdă pierd avantajul terenului propriu, ba chiar, în unele cazuri reprezintă un dezavantaj (glumind puțin, unul din dezavantaje ar fi că nu se mai poate înjura pe teren pentru că se aude pe post).

   Să vedem ce ne așteaptă în acest sfârșit de săptămână. În primul rând să vedem că 5 din primele șase echipe ale clasamentului joacă meciuri acasă cu echipe aflate de la locul opt în jos. Adică vor fii bătălii play-out versus play-off, mai pe românește, „grupa campionat” (care se bate să câștige) contra „grupa retrogradare” (care se bate să nu piardă). Nu cred că toate cele cinci favorite vor obține victorii.

   Cele mai mari favorite sunt ocupantele primelor două locuri, oltenii lui Bergodi și miticii lui Becali care nu par să aibă probleme cu omologii lor olteanul Săndoi (Chindia) și meseriașul Ciobanu (Botoșani). Urmează ca importanță două derbiuri ale Ardealului, în care sunt implicate Aradul și Mediașul pe de-o parte și Sf. Gheorghe și Sibiul pe de alta.

   CFR este singura echipă dintre cele care se luptă pentru titlu care joacă în deplasare. Vorba vine. Tocmai am demontat avantajele echipelor care joacă acasă. Deplasarea frânarilor în Trivale pare interesantă totuși după cele ultime trei rezultate pozitive ale urmașilor lui Dobrin. N-am curaj să dau un pronostic în primul rând din cauza lui Dan Petrescu. În fine ultima echipă din primele șase, Viitorul, cu mersul ei sinuos, nu va avea viață ușoară cu suporterii lui Dinamo, pentru că de toreadorii de plastilină nu le-ar putea fi frică.

   Astra cu Academia și Voluntarii cu Poli Iași vor duce adevărate bătălii pentru împărțirea Regatului în cernoziom Liga 1 și miriști nonLiga 1. Eu țin cu aglomerațiile urbane, în cazul acesta cu sudul respectiv nordul, dar tare mi-e teamă că va fi pe dos. Exact așa cum mă simt după fiecare meci al Rapidului din ultimul timp: pe dos.

    

Niciun comentariu: