luni, 23 noiembrie 2020

Sub titulatura „100 de ani de muzică - de la Chopin la Gershwin -” Filarmonica Dinu Lipatti îl are invitat pe piaqnistul Csiky Boldizsar jr.

    Miercuri, 25 noiembrie, fiul și tizul compozitorului de renume internațional, Csiky Boldizsar împlinește 52 de ani. Desigur, este vârsta deplinei maturități. Chiar dacă s-a născut în împărăția strunelor (Reghin), Csiky Boldizsar junior s-a dedicat clapelor. În urmă cu un an, la Cluj, pianistul afirma: „Un om se poate duce până unde vrea cu interpretarea. X cântă Mozart cu accentul pe X. Sau Y cântă Mozart cu accentul pe Mozart. Despre asta e vorba. Despre cât e de la tine sau cât de fidel vrei să fii compozitorului. Acum, un star poate face ce vrea dintr-un compozitor. Dar părerea mea este că trebuie un echilibru. Să încerci să exprimi ce a vrut să zică, dar, dincolo de partitură, să te exprimi liber. Libertatea trebuie s-o găsești în muzică așa cum un bun creștin vrea să trăiască frumos.”

   Din copilărie, a demonstrat surprinzătoare calităţi muzicale. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk.

   Ca student a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică, iar în 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov. Între anii 1993-1997 participă la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München. În 1998 participă la recomandarea maestrului Dan Grigore la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gabi Cassadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont.

   În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acorda titlul de solist permanent. A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări: CD, la Radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate.

 Pianistul Csiky Boldizsar, în concert la Sala Radio | Agenţia AMOS News

   Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Păutza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc.

   A colaborat în diferite formaţii camerale, cu artişti consacraţi precum: Ruha István, Ligeti Diana, Carmen Gurban, Gaetano d´Espinosa, Fenyő László, Rolf Herbrechtsmeyer, Andreas Henkel, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Gaudeamus, Trio Moscova, etc. În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea „Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”.

   În prezent ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată. 

   Csiky Boldizsár jr. este un nume cu rezonanță în perimetrul artistic mondial, un muzician care entuziasmează deopotrivă când cântă Mozart, Scriabin sau Enescu, un artist care parcurge cu suplețe istoria pianistică a ultimelor secole, retrăind-o impecabil,  printr-un consens stilistic și emoțional care fascinează.

   Joi, de la ora obișnuită, 18,30, Csiki Boldizsar jr., de pe scena Filarmonicii Dinu Lipatii, poate fi audiat pe căile deja cunoscute (pagina www.filarmonicasm.ro, fb sau yt). El va trece în revistă compozitori a căror carieră muzicală s-a întins pe aproximativ 100 de ani (1830 - 1937). Frederic Chopin (3 valsuri), Franz Liszt (Sonetele lui Petrarca), Johannes Brahms (Intermezzo), Alexandr Scriabin (3 studii) și George Gershwin (3 cântece).


 

 


Niciun comentariu: