Hai să ne familiarizăm cu ce înseamnă cele 15 ediții de până acum ale variantei masculine a „Tour de ski”. Cine?, ce?, când?, unde?, de câte ori?, cum?... sunt întrebări la care în cele ce urmează încerc să vă dau răspunsuri. Numai la întrebarea de ce? nu vă dau nici un răspuns. Nu de alta da' să nu vă jignesc. Recunosc că eu nu prea am avut satisfacții de suporter în principal pentru faptul că nu prea au fost români (doar Pepene a fluctuat în peisaj) și pentru că țările latine nu prea excelează în domeniu chiar dacă Alpii se întind și peste Franța și Italia iar Pirineii domnesc în Spania și cochetează cu Franța.
Prima ediție a avut loc la cumpăna dintre 2006 și 2007. Au fost nouă câștigători diferiți ai competiției. Atât Norvegia, cât și Elveția au câștigat clasamentul final de patru ori. Rusia a sărbătorit trei victorii generale, Republica Cehă două și Germania o dată obținând restul victoriilor.
Dario Cologna (4), Martin Johnsrud Sundby (2) și Lukáš Bauer (2) sunt singurii bărbați care au câștigat Turul de schi de mai multe ori. Petter Northug (13) deține recordul masculin pentru cele mai multe victorii de etapă din Tour de ski. Serghei Ustiugov se află pe locul al doilea cu nouă victorii de scenă.
Val Müstair va găzdui etapele de deschidere ale Turului de schi pentru a doua oară, după ediția 2016/17. Ustiugov a câștigat prima etapă, sprint-ul liber, la 31 decembrie 2016.
Toblach a găzduit etapele Tour de Ski în 11 din ultimele 12 sezoane (inclusiv 2020/21), singura excepție în această perioadă a fost ediția 2017/18.
Val di Fiemme este singurul loc care a făcut parte din Turul de schi în toate cele 14 ediții anterioare. Rusul Alexander Bolșunov ar putea deveni al doilea om care a câștigat Turul de schi în sezoane succesive, după ce Dario Cologna a obținut acest lucru în 2011 și 2012.
Anul trecut, Bolșunov a obținut o singură victorie de etapă: urmărirea de 15 km în ziua de Anul Nou la Toblach. Aceasta marchează prima și singura sa victorie (de până ieri când s-a încununat a doua oară) de etapă în Tour de ski.
Andrew Young și Andrew Musgrave speră să scrie istorie pentru Marea Britanie, deoarece ar putea deveni primii câștigători britanici ai unui eveniment de Cupa Mondială în acest sport. Ambii sportivi au terminat pe locul doi într-un eveniment de Cupa Mondială: Young în sprintul liber de la Dresda, pe 19 decembrie, iar Musgrave în urmărirea de 15 km liber în finala Cupei Mondiale 2016/17 din Quebec.
Un total de 11 țări diferite au câștigat un loc pe podium într-unul dintre turneele menționate anterior. Ultima țară „nouă” care a înregistrat un top trei în turneu a fost Finlanda în 2016/17: locul trei obținut de Matti Heikkinen în turul de 3 zile. Rusia are patru feciori în primii cinci ai Cupei Mondiale la probele de distanță (exclusiv sprint) 2020/21: Alexander Bolshunov, Andrey Melnichenko, Ivan Yakimushkin și Alexey Chervotkin îl încadrează simetric pe Andrew Musgrave.
Federico Pellegrino ar putea deveni al doilea schior masculin italian care a terminat pe podium într-unul din cele cinci Tours, după locul trei al lui Georgio Di Centa atât în Turul de schi, cât și în Finala Cupei Mondiale din sezonul 2007/08. Cel mai bun rezultat personal al lui Pellegrino într-unul dintre Tours este locul al șaselea în finala Cupei Mondiale 2018/19 din Quebec. Nu a terminat Turul de schi în niciuna dintre cele nouă participări anterioare și probabil că nu-l va încheia nici anul acesta deoarece proba de câțărare nu face parte din planul său de muncă. Pellegrino a câștigat trei etape în Turul de schi, ambele în proba de sprint stilul liber (2014/15, 2015/16 și anul acesta).
Singurul schior de fond din Franța care a câștigat o cursă în Cupa Mondială este Vincent Vittoz, care a ieșit învingător în finala Cupei Mondiale 2007/08 de la Bormio. Cel mai bun rezultat francez pentru „Tour de ski” este un loc patru obținut de Manificat în 2016/17. Același Manificat a obținut ieri tot locul patru în cursa de 15km stil clasic de la Val Müstair.
G. Ruia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu