Poate că am fost catalogat cam neelegant deoarece am postat mai întâi ce înseamnă „Tour de ski” pentru bărbați și abia apoi pentru frumoasele noastre locuitoare ale planetei. Motivul acestei așa-zise atitudini misogine vine însă din rezultate. Nici o româncă nu a participat la vreo ediție de „Tour de ski” așa că le-am penalizat. Lăsând gluma la o parte chiar este o pată neagră pe sportul românesc. Dacă nu prea am excelat în sporturile de iarnă, singura medalie olimpică fiind câștigată acum câteva secole, zic și eu așa (Grenoble '68), de bobul lui Panțuru (la Domnul din 2016) și Neagoe, bob pe care l-am mângâiat și eu pe culoarele defunctului „Tractorul” din Brașov, în schiul fond feminin nu avem nici măcar un loc 100.
Virpi Kuitunen a câștigat ediția inaugurală. Sportivii norvegieni au câștigat Turul de schi feminin în șapte sezoane anterioare: Therese Johaug (2013/14, 2015/16 și 2019/20), Marit Bjørgen (2014/15), Heidi Weng (2016/17, 2017/18) și Ingvild Flugstad Østberg (2018/19).
Norvegia nu va participa la această ediție. În acest sezon, va fi garantat o nouă câștigătoare a „Tourului de ski”, deoarece Charlotte Kalla (victorioasă în 2008) nu face parte din echipa suedeză pentru această ediție iar celelalte câștigătoare care nu fac parte din Țara Fiordurilor s-au retras din activitate.
Poloneza Kowalczyk a câștigat de patru ori clasamentul general Tour de Ski. Johaug urmează cu trei victorii. Kowalczyk și Johaug (ambele 14) împărtășesc recordul pentru cele mai multe victorii de etapă.
Americanca Rosie Brennan (377 de puncte) va începe competiția din postura de lider în Cupa Mondială. Brennan ar putea deveni primul câștigător non-european al „Tour de ski”. Cel mai bun rezultat al lui Brennan în cele patru participări anterioare la este locul 15 în ultima ediție. În noiembrie ea și-a înregistrat primul și singurul loc pe podium într-o etapă de tur, al treilea în urmărirea de 10 km liber în 29 noiembrie. Jessica Diggins (a treia în Turul de schi și a doua în finala Cupei Mondiale, ambele în 2017/18) și Sadie Maubet Bjornsen (a treia în finala Cupei Mondiale 2017/18) sunt singurele femei din SUA care au ajuns pe podium.
Rusoaica Tatiana Sorina (se pronunță cu accent pe prima silabă) a terminat pe locul doi în clasamentul general, în ciuda faptului că nu a câștigat vreun loc pe podium în una dintre cele trei probe. În fiecare dintre cele 14 sezoane anterioare ale Turului de schi, câștigătorul general a reușit să câștige cel puțin o etapă în acea ediție. Sorina ar putea deveni prima rusoaică învingătoare într-unul dintre tururi (tur de 3 zile, tur de schi, tur de schi Canada, tur de schi și finala Cupei Mondiale).
Natalia Nepriaeva a terminat a doua în Turul de schi atât în 2018/19 cât și în 2019/20. Altă sportivă care a ajuns pe podium în două ediții consecutive a fost norvegianca Ingvild Flugstad Østberg (câștigătoare în 2018/19 și a treia în 2019/20). În Turul de schi feminin, nici o sportivă nu a terminat pe podium în clasamentul final de mai multe ori fără să obțină vreo victorie de etapă.
Ebba Andersson (a treia) și Frida Karlsson (a patra) au terminat în primele patru turnee de 3 zile în noiembrie trecut. Andersson a terminat pe podium pentru a doua oară, după locul al doilea în Turul de 3 zile 2018/19. Suedia a câștigat Turul de schi feminin o singură dată: Charlotte Kalla în 2007/08. Karlsson (21 de ani) este lider în clasamentul Cupei Mondiale U23. Singura tipă care a câștigat unul dintre tururi înainte de împlinirea a 25 de ani a fost Charlotte Kalla în Turul de schi 2007/08. Kalla avea 20 de ani și 168 de zile când a triumfat.
Jessica Diggins a devenit prima femeie din SUA care a ajuns pe podiumul „Tour de ski” în 2017/18 când a ocupat locul trei. Tot ea a ocupat locul doi în finala Cupei Mondiale 2017/18 de la Falun. Acesta este cel mai bun rezultat pentru SUA în clasamentul final al unui tur.
Femeile care reprezintă Elveția nu au terminat niciodată mai mult decât locul opt în Tours. Natalie von Siebenthal în Turul de schi 2016/17 și 2017/18. Nadine Fähndrich intenționează să devină a doua elvețiană care să obțină o victorie de etapă în Turul de schi, după ce Laurien van der Graaff a câștigat proba de sprint stilul liber de la Lenzerheide pe 30 decembrie 2017.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu