luni, 15 noiembrie 2021

Armonia alămurilor - aranjor și dirijor Horváth József

     O nouă surpriză muzicală ne prezintă în această săptămână Filarmonica Dinu Lipatti. Scriind aceste rânduri mi-aduc aminte de cutiuțele cu surprize muzicale ale copilăriei. Am și eu o asfel de cutiuță, mai modernă. Un fel de zar cu care de câte ori se joacă Victoria, nepoțica mea de nici 2 ani, se aud acordurile unei arii celebre. Parcă niciodată aceeași. Bucuria de pe chipul ei atunci când sunetele surpriză vibrează în cameră este de neînlocuit. Tot așa, probabil, imaginația melomanilor sătmăreni va vibra, unicat și personalizat pentru fiecare dintre ei, la acordurile ce vor împodobi joi, de la ora 18,30, sala filarmonicii. Sunt valabile abonamentele cu nr. 15

   Sala, a cărei acustică rivalizează cu acustica Sălii Palatului din București ce-și poate mări sau micșora durata de reverberație (natural este de 1,8 secunde) în funcție de evenimentul aflat în desfășurare (conferințe, teatru, operă, formații instrumentale mici, muzică simfonică, vocal-simfonică sau coral-simfonică). Acustica, acest parametru esențial pentru construcția unei săli de spectacol, a fost aprofundată încă dinainte de Christos de către Vitruvius Pollio și aplicată în calitățile sonore extraordinare ale vestitului teatru în aer liber din Epidaur (Grecia). Stereofonia și ambiofonia, cele două componente ale acusticii unei săli, sunt elementele care definesc durata de reverberație a unei incinte.

   Surpriza despre care încerc să vă povestesc poartă numele de „Brass Harmony” și reprezintă un concert al „Ansamblului de Alămuri și Percuție” al Filarmonicii Dinu Lipatti. La pupitru se va afla Horváth József, iar solist la trompetă și fligorn (instrument muzical de suflat cu clape) va fi Gabriel Gyarmati. Programul conține dansuri renascentiste și baroce, precum și arii din opere, aranjate, așa cum am specificat și în titlu, de Horváth József.


    Horváth József este fost dirijor la Opera Națională Română din Cluj și actual dirijor la Opera Maghiară din Cluj. Totodată este doctor în științe juridice, așa se explică motto-ul său: „Pot să spun că dirijorul este judecătorul actului artistic, al muzicii, care conduce și judecă în timp real ce se întâmplă și conduce într-o anumită direcție, ca să se întâmple ceea ce dorește să creeze.”

    Născut în 1975 la Cluj, József Horváth a început să cânte la pian și la vioară la vârsta de șase ani. A studiat la Școala de Muzică din Cluj până în 1993, apoi a studiat dirijat de cor la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj. A absolvit în 1999 și a dirijat Stabat Mater al lui Rossini pentru examen. Pe lângă conducerea corului, a studiat dirijat de orchestră cu Petre Sbârcea (2001) și a dirijat Macbeth-ul lui Verdi la examen. Între 1995 și 2000 a studiat canto cu un profesor particular.

  Între 1994 și 1998 a studiat interpretarea Bach cu Dr. Christfried Brödel (Dresda) în cursurile organizate de Academia Bach din Stuttgart în colaborare cu Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj. Între 2004 și 2006 a studiat cu: János Fürst -  Orchestra Simfonică din Szeged, George Pehlivanian – Orchestra Simfonică din Valencia (Spania), Gennady Rozhdestvensky – Filarmonica din Thüringen (Germania) și Kurt Masur – Orchestra Filarmonicii din Wroclaw (Polonia).
   
   În noiembrie 2006 a fost numit dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj. Din octombrie 1999 este dirijor al Operei Maghiare din Cluj și timp de doi ani a fost director de cor al aceleiași instituții de cultură. În noiembrie 2008, în fața Orchestrei Simfonice de la Radio Spania (RTVE) Madrid a dirijat din memorie Simfonia a VII-a a lui Beethoven.
 

 Gabriel Gyarmati (stânga) și Horváth József
 
    Gabriel Gyarmati a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2010. Câştigător al concursului „Gheorghe Dima”, secţiunea trompetă-corn, este prim-trompetist, şef partidă al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. De asemenea, îl regăsim la trompetă solo în Orchestra Română de Tineret şi în Orchestra Borusan din Istanbul, alături de care a participat la numeroase festivaluri, dintre care le amintim pe cele din Hong Kong şi Londra. Ca solist al filarmonicii clujene, a interpretat concerte clasice şi baroce pe scenele muzicale ale ţării.
    
   Conform regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 30% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. La concert pot participa persoanele care:-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Niciun comentariu: