luni, 22 noiembrie 2021

Mozart și Schumann în viziunea românilor de pe cele două maluri ale Prutului

       Poate că sunt cam pretențios să afirm că municipiul Cluj s-ar afla pe malul Prutului, dar ideea ar fi că și pe dreapta și pe stânga Prutului trăiesc tot români. Dacă nu mă credeți pe mine întrebați-i pe Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Sângele lor se află în ADN-ul nostru. Creațiile lor și-au pus amprenta pe realizările noastre. În loc de Ștefan cel Mare pe tron îl avem pe Mihail Agafița la pupitru, iar în loc de sceptrul lui Mihai Viteazul ne vom supune violoncelului lui Octavian Lup.

   Joi, de la ora 18,30, pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti vor urca cei doi, împreună cu orchestra simfonică a lăcașului nostru de cultură pentru o seară de excepție. O seară în care vom trăi uvertura la „Nunta lui Figaro” a lui Mozart, vom pătrunde „Concertul în La Minor pentru violoncel și orchestră” a lui Schumann și, din nou, vom respira Mozart prin „Simfonia nr. 41 în Do Major - Jupiter”. Pentru a vă afla în sală sunt valabile abonamentele cu nr. 16 sau biletele procurate de la sediu.

   Conform regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 30% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. La concert pot participa persoanele care: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. După părerea mea ar trebui ca 50% din sală să poată fi ocupată deoarece incidența înregistrată la 14 zile a scăzut sub 0,3%. Azi este 0,171%.

 Octavian Lup

   Tânărul violoncelist cu o ascensiune remarcabilă în ultimii ani pe firmamentul muzicii românești s-a născut la Cluj în 1987. Începe activitatea muzicală la vârsta de 7 ani și studiază violoncelul la Liceul de Muzică ‚Sigismund Toduță’ din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Râpă Gabriel, iar mai apoi cu profesoara Todor Gabriela.

     În anul 2010 devine absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu și își continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebrii violonceliști Roland Pidoux și Xavier Phillips. În prezent este doctorand şi profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică București. În anul 2012, a intrat în latura improvizației în muzică, fiind reprezentantul Universității Naționale de Muzică din București la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de 2 săptămâni, în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației. În 2012 si 2016 este selectat să partcipe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass sub îndrumarea lui Frans Helmerson si Gary Hoffman.

   Este membru al cvartetului de violoncele „Cellisimo” alături de maeștrii: Marin Cazacu, Alexandra Guțiu și Răzvan Suma. De asemenea este prim violoncelist al orchestrei „Camerata Regală” şi membru al ansamblului „Orchestra Romană de Tineret”.

   Recitaluri și concerte în România: București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș, Tulcea, Botoșani, Arad, Constanța, Brașov, Iași, Sibiu, Sinaia etc. și în țări precum Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda, Germania și Portugalia.

    Concertează ca solist cu filarmonicile din Cluj, Arad, Botoșani, Iași, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Orchestra de Cameră Radio București, Camerata Regală Bucureşti. Pe lângă activitatea solistică şi orchestrală desfăşoară şi o importantă activitate pedagogică atât la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti cât şi la Colegiul Naţional de Artă Dinu Lipatti.

   De-a lungul timpului a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori celebri precum Kristian Jarvi, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Christian Badea, Tiberiu Soare, dar şi solişti precum Pinchas Zukerman, Sarah Chang, David Garret, Alexandru Tomescu, Marin Cazacu. Printre muzicienii de prestigiu care l-au îndrumat se află: Marin Cazacu, Roland Pidoux, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Alvaro Huertas, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher, Frans Helmerson.

Dintre premiile naționale și internaționale amintim:
• Premiul 1 și Marele Premiu la toate olimpiadele naționale la care participă între anii 2001-2007
• Câștigătorul selecției naționale „Eurovision Young Musicians”, în finala de la Lucerna, Elveția
• Marele Premiu la concursul international „George Georgescu” Tulcea
• Marele Premiu la concursul national „W.A.Mozart” Târgoviște
• Premiul 2 la concursul internațional „David Popper” Ungaria
• Marele Premiu la concursul national „Paul Constantinescu” București
• Marele Premiu la concursul national „Mihail Jora” București
• Semifinalist al concursului „George Enescu” 2014 şi 2016.

Mihail Agafiţa  

   Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 25 ani, peste 750 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Italia, Polonia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum și diverse turnee în Germania, Danemarca, Grecia, Elveția și Portugalia.

 

   Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală – Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

   Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.

   Între anii 2009 – 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

   Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Remarcabilă a fost și lansarea ideii de a extinde acest prestigios Festival în Republica Moldova, precum și realizarea acesteia prin concertele de la Chișinău în anii 2017 și 2019. Importante de asemenea au fost şi colaborările cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, RTV Slovenia Symphony Orchestra  din Ljubljana, dar și multe alte realizări însemnate.

   Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie. Încă de la debutul carierei sale dirijorale a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.

   În anul 2010, i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă, iar în 2016 cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – Artist al Poporului. În februarie 2012, în semn de apreciere pentru merite deosebite şi pentru contribuţia adusă scenei lirice, Opera Naţională Română din Cluj i-a conferit trofeul „Lya Hubic”, iar în ianuarie 2016 Ministerul Culturii al Republicii Moldova i-a acordat maestrului premiul „Gavriil Musicescu” pentru contribuție excepțională la promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție. În 2019 i s-a conferit titlul onorific „Cetățean de Onoare al raionului Călărași”. În decembrie 2020, i s-a acordat Premiul pentru Excelență în Artă, TVR Moldova, pentru consolidarea spațiului cultural comun și contribuție la promovarea artei muzicale pe ambele maluri ale Prutului. 

 
 
 
 

Niciun comentariu: