duminică, 28 noiembrie 2021

Naiul lui Cezar Cazanoi bucură sufletul sătmărenilor cu deferență față de România

    Joi, 2 decembrie, de la ora 18,30, cu intrare liberă în limita locurilor disponibile, scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare are onoarea să ni-l prezinte pe unul din cei mari naiști ai acestor meleaguri. Basarabeanul Cezar Cazanoi, demn urmaș al lui Gheorghe Zamfir și coleg de „clasă” cu actualul director al filarmonicii Dinu Lipatti, Emoke Kovacs, ne va purta de la George Enescu și până la Gheorghe Zamfir, nelipsind din repertoriu izvoade din popor sau Robles.

 


Cezar Cazanoi

    Progamul va debuta cu George Enescu din portofoliul căruia a ales „Preludiu la unison” și „Menuet lent pentru orchestră” din Suita nr. 1. Vom continua cu aranjamente ale lui Gheorghe Zamfir după „Lonely Shepherd” (o baladă a singuraticului ce nu are cum să nu-ți dea fiori) al basistului, compozitorului și dirijorului german James (născut Hans) Last și „El Condor Pasa” (Zborul condorului), al folcloristului peruan Daniel Alomía Robles (subiectul este un conflict tragic între indieni și colonizatorii saxoni, în care condorul reprezenta idealul libertății; în anul 2004, piesa a fost declarată patrimoniu cultural al Peru).

                    Alături de Gheorghe Zamfir

   În continuare revenim pe plaiurile noastre unde George Ștephănescu se va auzi prin partea a III-a a Simfoniei în la Major. Un alt aranjament al lui lui Gheorghe Zamfir după „Mociriță cu trifoi” va prefața trei dansuri românești („Horă lentă”, „Pe loc” și „Brâul”) pentru orchestră compuse de Tiberiu Brediceanu.

 Carnet de „note”

   Spectacolul nu se poate încheia decât cu „Hora Staccato” a lui Grigoraș Dinicu și, bineînțeles, „Dansul pădurii” al inegalabilului Gheorghe Zamfir. La pupitrul acestui minunat „Concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României” îl vom avea pe dirijorul sătmărean Ștefan Novak a cărui măiestrie publicul sătmărean i-o aplaudă cu căldură și nesaț.

 
 
 Cezar Cazanoi
 
   A moștenit din familie arta cântatului la instrumentele tradiționale românești: nai, fluier, caval, ocarină, cimpoi, tilincă..., susținând numeroase spectacole în România și în lume. Născut în Chișinău, la data de 2 octombrie 1977,  într-o familie cu tradiție muzicală, Cezar Cazanoi s-a stabilit în România, acum 25 de ani. A înființat, alături de fratele său Anatol, Taraful Frații Cazanoi, iar din 2014 este taraful maestrului Gheorghe Zamfir. Colaborările sale implică artiști ca: Gheorghe Zamfir, Vladimir Cosma, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Nicolae Botgros, „Mahala Rai Banda”, Marius Preda, Loredana Groza, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu.
 
 
 În concert
 
   Și-a început studiile la Liceul de Muzică din Chișinău, continuând la Academia de Muzică din Cluj (Transilvania), la clasa de flaut. În perioada 2000-2002, este artist instrumentist la Opera Națională din Cluj și membru în diverse ansambluri de muzică de cameră. Deopotriva, este colaborator al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Laureat al premiului I la Festivalul Național de Folclor al TVR, premiant la numeroase concursuri de muzică clasică, folclor și jazz, Cezar a înregistrat mai multe discuri cu Orchestra Naționala Radio România, Orchestra Națională Radio Moldova, Filarmonica „Transilvania” – Cluj și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău.
 
 

Niciun comentariu: