luni, 20 iunie 2022

Două ultime evenimente ale stagiunii 2021/2022 la Filarmonica Dinu Lipatti

   Joi, 23 iunie, de la ora 18,30, în sala filarmonicii, pe baza abonamentului cu nr. 45 melomanii sătmăreni pot urmări „Concertul simfonic de închidere al stagiunii”, concert care va pune capăt și nu prea stagiunii 2021/2022. Spun nu prea pentru că sâmbătă, 25 iunie, de la ora 18,30 va avea loc un „Recital la saxofon” unde sunt valabile abonamentele cu numărul 46 și, din câte știu, Filarmonica ne pregătește și pentru sezonul estival niscaiva surprize.

   Să le luăm pe rând. Așadar joi, în colaborare cu „Universitatea de muzică Robert Schumann” din Düsseldorf coordonați de clasa de dirijat a profesorului Rudiger Bohn. membri Orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti vor avea ca solistă pe violonista Seora Kim (Coreea). Aceasta ne va desfăta cu „Concerul pentru vioară în mi minor” al lui Felix Mendelssohn Bartholdy. Programul mai conține un set de „Dansuri slave” din creația lui Antonin Dvořák.

   Pentru sâmbătă, simțul nostru auditiv va decela asupra cantității de muzică de înaltă ținută pe care ne-o propun saxofonistul Palko Csanad și pianistul Veress Gaspar. Aceștia vor interpreta „Suita țărănească maghiară” a lui Bartok - Arma și „Ku ku”-ul lui Barry Cockroft despre care acesta spunea: „Ku Ku rămâne compoziția mea cea mai cântată după Black & Blue. Ignorând aparent ortografia: 

   - Kuku în swahili înseamnă pui.
   - Ku-ku este un tip de ceas realizat în Pădurea Neagră.
   - Ku Ku înseamnă și nebun.

  Sunt găini fericite, care trăiesc într-o fermă ecologică,
care au viermi de mâncat și depun o mulțime de ouă.
Aerul este proaspăt și frumosul cocoș le satisface toate nevoile...  Există și alte feluri de găini, care poate și-au pierdut mințile, sau capul! În fiecare zi fac același lucru, locuiesc în cutii mici, clac, clac…. clac, clac.”

   „Mica suită” a lui Debussy și „Ethiosonata” pianistului maghiar invitat ca solist vor continua un program, credem noi, interesant.

   În final vom asculta o sonată clasică cu multe influențe moderne. Este prima mișcare a unei sonate pentru pian și saxofon alto, compusă de Takashi Yoshimatsu și interpretată pentru prima oară de de Nobuya Sugawa, „Sonata păsării zbârlite”

    Rüdiger Bohn 

   A studiat pianul și dirijoratul la academiile de muzică din Köln și Düsseldorf. Ca pianist a câștigat mai multe concursuri internaționale de muzică de cameră. A apărut în mod regulat ca solist de concert înainte de a se dedica exclusiv dirijoratului. După cursuri de master cu Leonhard Bernstein, Sergiu Celibidache și John Eliot Gardiner și diverse posturi în teatru ca repetitor și dirijor, inclusiv la Théatre de la Monnaie din Bruxelles, la Theater Basel și la Theatre Lübeck, Rüdiger Bohn a acceptat invitații de la importante orchestre simfonice naționale și din străinătate și a dezvoltat un vast repertoriu simfonic de la clasic la clasic modern.

 

   În perioada 1997-2007, Rüdiger Bohn a fost director muzical al  Operei Contemporane din Berlin. Prin această activitate și-a adâncit interesul pentru muzica nouă, contemporană. A acceptat invitații de la ansambluri renumite, printre care Klangforum Wien, Collegium Novum Zurich și Ansamblul Austriac pentru Muzică Nouă. El lucrează îndeaproape cu Ensemble Musikfabrik din 2009. A dirijat la multe festivaluri naționale și internaționale, precum Festivalul de la Salzburg, Cursul de vară de la Darmstadt, musica viva și Bienala de la München. Îi plăcea în special să lucreze cu compozitori precum Beat Furrer, Toshio Hosokawa, Isabel Mundry, Wolfgang Rihm, José Sanchez-Verdù și Hans Zender.

   Rüdiger Bohn a acceptat în mod repetat invitații de la diferite ansambluri și orchestre din Coreea (inclusiv Festivalul Internațional de Muzică Tongyeong, Orchestra Filarmonică din Seul, Orchestra Simfonică Coreană, Orchestra Filarmonică Seongnam, Orchestra Filarmonică Soliall) și Japonia (Ansamblul de promovare a ciupercilor următoare,  Festivalul Internațional Takefu). Este primul dirijor german invitat al Orchestrei de Cameră din Kobe.

   A condus mai multe premiere mondiale la Bienala de la München.  A mai susținut concerte cu Orchestra Philharmonia din Londra. A cântat de mai multe ori cu Orchestra Filarmonicii din Duisburg, la Festivalul de acum din Essen, Festivalul Ruhr și în cadrul concertelor simfonice.

    Rüdiger Bohn este, de asemenea, un profesor entuziast și din 2003 este director muzical al  EWCM - Atelierul european de muzică contemporană, alături de care cântă în fiecare an în cadrul Festivalului de Toamnă de la Varșovia și a fost onorat în 2017 pentru serviciile oferite orașului Varşovia. Conduce în mod regulat cursuri de master și din 2005 este profesor de dirijat la  Universitatea Robert Schumann din Düsseldorf.

   

 

 

 


Niciun comentariu: