Sportul românesc produce din nou. Chiar dacă sărăcește de la o zi la alta în privința performanțelor la nivel general, numărul medaliilor la europene, mondiale și olimpiade a scăzut, cu precădere în ultimii 30 de ani. Îngrijorător e puțin spus. Mai degrabă canceros. Dar cum cancerul este din ce în ce mai vindecabil și speranțele suporterului sportiv în general nu se pierd. La numărul medaliilor nu iau în calcul puzderia de medalii de la sporturi particulare, sporturi cu aceeași rădăcină (artele marțiale) dar cu sute de ramuri, fiecare ramură fiind practicată de un număr infim de sportivi, iar medaliile obținute nici măcar nu sunt băgate în seamă de hoții de trofee.
Iolanda Balaș - Sőtér
În 7 iunie 1958, Iolanda Balaș redevine deținătoarea recordului mondial cu performanța de 1,78m, iar în decurs de trei ani recordul mondial este îmbunătățit succesiv, tot de ea, cu încă 13cm, recordul mondial fiind ameliorat de 11 ori, până la 1,91m în 16 iulie 1961. Distanța între Iolanda Balaș și adversarele sale era foarte mare: când ea a ajuns la 1,91m, nicio altă atletă nu trecea de 1,78m. Recordul său a rezistat alți zece ani, până când introducerea stilului Fosbury a permis altor atlete să-l depășească.
Poate că recordurile ei ar fi dăinuit mult și bine dacă nu se trecea de la stilul ventral, stil dus la perfecțiune de Iolanda, la stilul Fosbury. Dacă am compara cu alte sporturi am putea spune că Nadal cu racheta lui ultra personalizată s-ar bate cu racheta de lemn a lui Țiriac. În anul 2010 Iolanda Balaș a primit din partea regelui Mihai, în cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Elisabeta din București, decorația regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc.
Ilie Năstase
Poate că astăzi mulți văd în Ilie Năstase un ramolit ce se bagă în seamă mai mult sau mai puțin meritat, dar să nu uităm că el a fost declarat cel mai bun sportiv al planetei în doi ani consecutivi (1972 și 1973) performanțele sale fiind considerate superioare față de cele ale altor mulți sportivi celebrii de la acea vreme.
În anul 1971 a fost decorat cu Ordinul Muncii cl. I de către Nicolae Ceaușescu. La 19 iulie 2016 președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Ilie Năstase cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.
Nadia Comăneci
După părerea mea prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică este cea mai bună sportivă din România din toate timpurile. Este câștigătoare a șase medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
În anul 1976 a fost decorată ca Erou al Muncii Socialiste de către Ceaușescu iar în 2021 a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.
Ivan Patzaichin
Dacă despre Nadia mi-am permis să spun că este cea mai bună sportivă a României, despre Ivan, părerea mea personală, pot spune că este sportivul nr. 1 al României cu cele patru medalii de campion olimpic într-un sport în care rar se întâmplă ca un campion olimpic să se bată pentru o medalie la următoarele Jocuri Olimpice.
Începând din anul 1968 a fost Maestru Emerit al Sportului, în 1982 a fost declarat Maestru Internațional al Sportului, iar din 1991 a devenit Antrenor Emerit. În anul 1990 i s-a decernat din partea Comitetului Olimpic Internațional Ordinul Olimpic Colanul de Argint, fiind al treilea sportiv român deținător al acestui ordin. În anul 2000 a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, iar în anul 2008 a primit Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I. În 2010 a fost distins cu Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, primit prin ordinul Majestății Sale Regele Mihai I, Șeful Casei Regale a României. În 2019 a primit cea mai înaltă distincție oferită de Comitetul Olimpic Sportiv Român, Colanul de Aur. Tot în 2019, la 26 noiembrie, lui Ivan Patzaichin i s-a oferit cea mai înaltă distincție a statului român: Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.
Simona Halep
Când nimeni nu se mai aștepta ca vreun sportiv român să spargă topurile mondiale în vreun sport care contează apare acest pit bull care în ciuda tuturor vicisitudinilor, opreliștilor și tentațiilor reușește să pătrundă în lumea elitelor și să fie doi ani la rând numărul unu mondial. Poate chiar mai greu de realizat este performanța de a habita 10 ani la rând în Top 10.
În februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, iar în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța. În iunie 2018 a primit cheile orașului si titlu de Cetățean de onoare al orașului București. La 26 iulie 2019, serviciile poștale ale României au pus în circulație un set de două colițe, una dantelată și alta nedantelată, pentru a onora victoria Simonei Halep la Turneul de tenis de la Wimbledon, din iulie 2019. La 30 iulie 2019 a fost decorată cu Ordinul național „Steaua României” în grad de cavaler.
David Popovici
Sper să nu greșesc atunci când spun că pe David îl așteaptă gloria. Aceată pagină urmează a fi scrisă chiar de el.
În urma privirii mele peste umăr din această săptămână am constatat cu surprindere că doar pe bănățeanca, Iolanda, am putea-o numi din Ardeal.
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu