Scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare va fi din nou populată de povestitori pe note ai muzicii culte. Ambele reprezentații din această săptămână au ca mod de exprimare eterogenitatea. Artiști reprezentând generații diferite, centre culturale muzicale diferite, instrumente diferite și moduri de a privi actul cultural diferit își unesc talentele într-un septet cameral (marți), respectiv o orchestră simfonică (joi) oferind ascultătorilor un exemplu de forță de modelare a spiritului creator.
Diversitatea lor se dezvoltă într-un tot unitar care are puterea să abordeze piese la fel de eterogene atât ca și compoziții muzicale cât și ca optică a personalităților care le-au compus. Dacă pentru marți de la ora 19 este necesar bilet la intrare sau abonamentul cu nr. 46, joi de la ora 11 intrarea este liberă și se așteaptă ca sala să se umple în special cu spirit tineresc, programul fiind bazat pe un proiect național adresat în special mediului juvenil.
Cei șapte magnifici de marți seara sunt: Hanna Adriana Poptean - vioară, 13 ani, din Cluj; Emilia Popovici - pian, 38 de ani, din Zalău; Antonio Alexandru Tărău - clarinet, 17 ani, Zalău; Sofia Butaru - vioară, 16 ani, Pitești; Vlad Oberșterescu Hărșian - clarinet, 18 ani, Timișoara; Victor Andrei Părău - pian, 35 ani, Timișoara; Tudor Ionescu - violoncel, 15 ani, Timișoara.
Ei vor interpreta piese din creațiile lui Giuseppe Tartini (Sonata în sol minor “Didona Abbandonata”), Gioachino Rossini (Introducere și Temă cu variațiuni pentru clarinet și pian), Camille Saint-Saëns (Introducere și Rondo Capriccioso), Luigi Bassi (Fantezie de concert pe motive de Rigoletto), Max Bruch (Concertul pentru vioară nr. 1, partea I), Francis Poulenc (Sonata pentru clarinet și pian), Pablo de Sarasate (Aere țigănești), Piotr Ilici Ceaikovski (Variațiuni pe o temă Rococo) și Jean Françaix (Temă cu variațiuni pentru clarinet și pian).
Programul zilei de joi, așa cum vă spuneam, este unul special. Dar mai bine vă redau edificaorul comunicat trimis de către conducerea instituției de cultură sătmărene referitor la acest eveniment:
Fiecare eveniment oferă publicului o experiență artistică și educativă, prin
concerte live, mărturii emoționante ale celor care au trecut prin reabilitare
și intervenții din partea unor specialiști recunoscuți.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundația Teen Challenge, una dintre
cele mai cunoscute organizații de reabilitare din România.
<<Ecouri Sonore, Aripi Libere>> este o invitație la reflecție, speranță și schimbare, demonstrând cum cultura poate deveni un instrument puternic de educație și vindecare în comunitate. Repertoriul este compus din creații ale următorilor compozitori: Vivaldi, Mozart, Beethoven și Puccini.”
Orchestra New Hope
„Este un concept unic în lume. Excelența, empatia și forța dezlănțuită a muzicii sunt temelia Orchestrei noatre. New Hope transcede prin artă la cel mai înalt nivel, spre nevoile acute ale societăți actuale, cu ajutorul muzicii. Misiunea noastră este să inspirăm societatea , prin fiecare concert, spre valorile în care credem: excelență, respect, solidaritate, educație, atenție la nevoile actuale, sustenabilitate și mai ales acțiuni caritabile. De-a lungul anilor am demonstrat ca muzica ne conectează, ne înfășoară în mrejele-i puternice făcându-ne sensibili și determinați să oferim celor din jur mesajul generozității și al speranței.
Vă invităm să ne fiți alături, împreună vom depăși momentele grele și ne vom bucura de cele bune.” Acesta este mesajul transmis de pe pagina electronică a orchestrei care în continuare ne amintește:
„Când pasiunea, iubirea pentru semeni și bucuria cântatului împreună se împletesc cu excelența, ia ființă muzica. Cea vie și eternă… Ea este forța care definește personalitatea fiecărui muzician al orchestrei New Hope. Tinerii interpreți, selectați riguros, sunt membrii în cele mai importante orchestre din țară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Română de tineret etc. Făcând front comun în formarea unui grup unit și omogen, artiștii au un singur țel: prin actul interpretativ să pătrundă în cele mai profunde tărâmuri ale conștiinței și sufletului uman, lăsând acolo speranță. Experiențele concertelor din cadrul proiectului New Hope, sunt o vie mărturie că muzica ridică, muzica înalță, muzica vindecă!
Opriți războiul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu