luni, 30 august 2021

Salteaua Bodescu este recomandarea specialiștilor pentru un somn sănătos

 

    Firma BODESCU EXPORT IMPORT s.r.l. este un punct de referință pe harta economică a județului. Topul Afacerilor din România a consemnat anul acesta prestigioasa firmă sătmăreană la loc de cinste în patru clasamente. La nivel național, Bodescu s.r.l. se află pe locul trei la secțiunea Intreprinderi Mici, fabricarea de saltele și somiere. La nivel județean, societatea se află pe locul întâi la aceeași secțiune și la secțiunea de fabricarea de mobilă. La nivelul municipiului, simbolul saltelelor din Satu Mare ocupă locul doi în cadrul firmelor cu capital integral românesc.

   Peste nici patru luni, mai exact pe 29 decembrie, Bodescu s.r.l. împlinește 29 de ani de existență, 29 de ani de când Dan Bodescu, regretatul om de afaceri sătmărean, a fondat firma care a activat până în anul 2000 în domeniul comerțului exterior. Din anul 2001 activitatea societății s-a concentrat în activități de producție pentru industria de confort, industrie care a prins un avânt puternic în nord-vestul României.

   Know how-ul dobândit, în industria de confort prin interacțiunea cu tehnicieni calificați în domeniul confortului, recomandă societatea ca soluția nr. 1 pentru dezvoltare de produse specifice. Competenta colectivului se reflectă în cele peste 800 de produse (scaune, canapele și saltele) oferite către clienți atât pentru piața autohtonă, dar mai ales pentru export.

   În momentul de față societatea Bodescu Export Import este structurată pe patru direcții principale de productie:

Debitare Poliuretan 

   Anul 2000 marchează pentru firma Bodescu una dintre cele mai importante borne ale existenței. Este anul în care Bodescu începe să se axeze pe producție. Debitarea de poliuretan era pe atunci o industrie aproape complet nouă pentru România. Privind în urmă se observă progresul adus de axarea companiei Bodescu pe generare de know how intern.

   Sectia de debitare stabilește în momentul de față reperul de referință pentru secțiile de debitare din sud-estul Europei. Utilaje deosebit de precise și oameni care lucrează de peste 10 ani în domeniu recomandă produsele Bodescu ca și furnizori pentru industria confortului orientată spre excelență. Clientii benefeciaza din plin de experiența în debitare de poliuretan prin soluțiile de îmbinare ale materialelor calculate prin programe interne de dezvolatre.

 Miezuri de Arc

    Producția de miezuri de arcuri a început în anul 2004. Dacă la început se asamblau doar două tipuri de arcuri, astăzi în portofoliu sunt peste 15 tipuri de arcuri.

   Din 2011 Bodescu srl devine oficial liderul de piață în materie de arcuri din România, cu o capacitate de 191 tone/luna. Metodele avansate de lucru oferă posibilitatea să garanteze oricărui client din țară furnizarea produselor pentru comenzi urgente în mai puțin de 24 de ore de la primirea comenzii. Tipurile de arcuri dezvoltate asigură clienților satisfacerea diferitor niveluri de confort.

Casete Lipite

   Conditiile de piață din 2007 au cerut introducerea unui nou produs in portofoliu. Ansamblul dintre miezurile de arcuri și poliuretan în casete lipite este doar unul dintre exemplele care a adus beneficii clienților.

   Lipirea executată prin stațiile de lipire special dedicate cu adezivul pe bază de apă, împreună cu capacitatea mare de producție recomandă firma ca furnizor pentru fabrici orientate spre export.

 Saltele

    Anul 2011 a reprezentat primul pas înainte al noii generații de antreprenori într-o direcție complet nouă: saltele ortopedice. Beneficiind din plin de cunoașterea materialelor folosite la saltele, s-a dezvoltat în primul an peste 19 tipuri de saltele ortopedice. Pentru piata interna saltelele se vor vinde on-line și prin magazinele proprii.

   Saltele Ortopedice includ următoarele materiale:

- Miezuri de saltea: bonnelspring, poliuretan, pocketspring;
- Arcuri: bonnelspring si pocketspring;
- Lazy foam: Light foam, Memory, Latex;
- Spumă poliuretanică cu celulație deschisă și închisă: High Resilience, High Density High Confort, Confort și High Load Bearing (destinate susținerii unor greutăți mari);
- Materialul de acoperire a saltelei: țesut sau tricot - fire retardent și anti-alergic etc;
- Matlasat: bumbac, lână, nonofibre etc;
- Feltru: tradițional, din nucă de cocos etc;
- Sistem de închidere: tape edge sau fermoar - lipire, adeziv pe bază de apă.
 
   Probabil nu degeabă umblă o vorbă prin popor:
   Ia-ți saltea de la Bodeasca
   Și-o să ți se schimbe viața!

 

 BODESCU EXPORT IMPORT SRL

Parcul Industrial Sud, Parcela 16
Satu Mare, Romania - 440247

Tel: 0040 261 824 400
Fax: 0040 261 824 250

E-Mail: eibodescu@gmail.com

 

joi, 26 august 2021

Cumpăna mea

       Derbiul etapei se desfășoară duminică, de la ora 21, în Gruia, unde ocupantele primelor două locuri din defunctul campionat, CFR și FCSB, se vor încrâncena într-o luptă acerbă, sperăm noi și spectaculoasă, pentru niște puncte care să mai aline din suferințele suporterilor. Suferințele vin din planuri diferite. Pentru bucureșteni acestea vin din rezultatele proaste din campionat (pentru cele din Europa durerile sau cicatrizat deja), iar pentru ardeleni ofurile sunt doar din comportarea la nivel internațional, comportare pe care eu o bănuiesc că n-ar fi doar un accident, ci o strategie pentru a cuceri un trofeu european. Șumudică e în stare! La ora la care scriu aceste rânduri nu cunosc rezultatul din meciul retur cu Steaua Roșie Belgrad, dar îl bănuiesc unul decent, adică o victorie la două goluri.

   Chiar dacă nu este derbiul etapei, partida de pe Arena Națională de sâmbătă de la ora 21, va avea cel mai mare număr de spectatori în tribună din această etapă. Rivalitatea dintre Giulești și Bănie a îmbătrânit frumos. Mult mai frumos decât cea a rapidiștilor cu concitadinele Steaua și Dinamo. Veți vedea în tribune alăturați prieteni de-o viață care susțin fiecare altă echipă. Foarte rar veți auzi huiduieli la adresa echipei adverse. Cele două galerii se vor concentra pe susținerea propriilor favoriți. Știu asta pentru că am participat la aproape 50 de astfel de derbiuri (cu Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova) din '70 încoace. Bucureștiul e plin de olteni care nu și-au uitat originea. Va fi un duel frumos în tribune. Pe iarbă...

   Cealaltă reprezentantă a Craiovei, „pașoptiștii” cum le voi spune de acum încolo angajaților lui Mititelu, au un meci dificil, acasă, cu formația lui Hagi. Și acest meci va strânge un număr impresionant de spectatori, la nivelul celor de la Cluj. Partida se va desfășura vineri de la ora 21. Cred că echipa de la malul mării va pleca cu cel puțin un punct de pe „Centralul” craiovean. Revin cu nedumerirea în ceea ce privește decizia administrației locale de a nu se mai numi stadionul „Ion Oblemenco”. Cred că politicul Michiduță și-a cam băgat coada.

   Partida de la Sf. Gheorghe de duminică, de la ora 18,15, trebuie să ne răspundă la întrebarea „unde curge Oltul?”, altfel spus, „spre ce se îndreaptă echipa covăsneană?”. Dacă doresc un campionat liniștit trebuie să-i învingă pe moldovenii proaspăt răniți în orgoliu, victorie care ar însemna și o lansare către drumul spre play-off, dacă nu mă tare grăbesc. Un meci egal ar fi neconcludent, iar o victorie a botoșănenilor ar duce la concluzia „așa nu se mai poate!”.

   Ultimul meci al etapei, nu și al „Caricaturii” de azi, este un derbi transilvănean, dacă mi-ați permite să împing Aradul în spațiul intracarpatin. Luni, de la ora 21, pe terenul de pe malul Târnavei, Gaz Metan Mediaș, echipă cu rezultate nu foarte mulțumitoare, va încerca să se opună revelației UTA, adică a echipei cu cea mai frumoasă galerie de dincoace de Carpați. Cred că va fi un meci care merită văzut.

   Am ajuns și la partida cu sub 200 de spectatori, Voluntari - Chindia Târgoviște. Susținătorii gazdelor nu s-au inventat încă, iar cei ai oaspeților s-au săturat să se tot plimbe. Din punctul meu de vedere aș dori o victorie a oaspeților dar nu totdeauna se întâmplă ceea ce vrei. Printre spectatori, vineri de la ora 18, îl vom vedea probabil și pe selecționerul Rădoi, selecționer pe care nu-l prea interesează jucătorii ce produc performanță, ci doar cei ce trebuie „umflați”, altfel spus „cei de perspectiva perspectivei”. Jos a ajuns!

   O altă partidă cu sub 300 de spectatori, și aceia majoritatea oaspeți, va fi Clinceni (mi-e rușine să le mai spun Academica; n-au produs nimic) - Mioveni, de luni, de la ora 18. Probabil argeșenii vor pleca cu cele trei puncte. Cel puțin asta îmi doresc.

   Dinamo, trece iarăși prin rușinea de a disputa cel mai puțin interesant meci al etapei. Așa ne spune clasamentul. Aflați pe locul 11, întâlnesc pe FC Argeș, ocupanta locului al 14-lea. Totuși, nu tot ce dezvoltă alura clasamentului are statut de adevăr. Prevăd un meci deschis sâmbătă de la ora 18, cu multe goluri, care să satisfacă pe cei (nu puțini) aflați în tribune sau în fața televizoarelor.

   

luni, 23 august 2021

Vibrații latino propuse de Ștefan Novak sub Turnul Pompierilor

   

    Joi, 26 august, de la ora 18,30, la Turnul Pompierilor, atmosfera se va umple de tempouri sudamericane pentru toți cei care îndrăgesc această muzică, această paletă muzicală, ce definește cum nu se poate mai bine spiritul latino, spiritul atât istoric cât și geografic pornit din Machu Picchu și până dincolo de strâmtoarea Magellan, în Țara de Foc. Clipocirile Amazonului și zumzetul Patagoniei vor îmbătrâni un pic cărămida edificiului proiectat de arhitectul Ferencz Diettler în 1903 și finalizat în 1904 în parcul ce astăzi poartă numele lui Rudolf Fatyol.

 

    Programul, aflat în coordonarea și programarea exclusiv a dirijorului sătmărean Ștefan Novak, este divers și interesant. Spun sătmărean pentru că în curând, în această toamnă, se împlinesc 25 de ani de când Ștefan Novak (născut la Pâncota de Arad în 1973) este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare și 17 ani de când este și unul din dirijorii acesteia. Revenind la program vă anunțăm că acesta cuprinde:

 Arturo Marquez – Conga del Fuego Nuevo 

Gerardo Matas Rodriguez – La Cumparsita

Hosé Pablo Moncayo – Huapango

Astor Piazzolla – Adiós Nonino

Arturo Marquez – Danzon nr. 2

Carlos Gardel – El dia que me queieras

Mario Mores – El firulete

Arturo Marquez – Leyenda de Miliano

Astor Piazzolla – Libertango

Horacio Salgán – A fuego lento

Zaquinha de Abreu – Tico Tico


   Nu pentru puțini aceste nume de compozitori și de compoziții nu spun prea multe, dar sunt convins că dacă vă veți afla la eveniment sau dacă doar treceți întâmplător pe acolo vă veți surprinde fredonând pasaje din unele compoziții, pasaje îndrăgite pe care le-ați mai auzit în filme artistice, de desene animate sau documentare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


joi, 19 august 2021

Încearcă-mă

Încearcă-mă de-s verde în a crede,

Încearcă-mă de-s gol sau frivol,

Încearc-mă de-s bou sau nou,

Încearc-mă de-s cântec în pântec.



Încearcă-mă-ncet, concret

De am valoare or îs putoare,

Încearcă-mă dur să jur

De sunt pur sau fur.

 

Încearc-mă-n credință sau putință,

Încearcă-mă-n știință și conștiință,

Încearcă-mă-n suflet de-s pamflet,

Încearcă-mă-n cuget de regret.

           Încearcă, mă! 

 
 

   Să lăsăm lirismul la o parte căci imediat începe etapa a șasea și o uităm neblagoslovită. De departe cel mai interesant meci are loc la Botoșani (duminică de la ora 21,30) unde Rapidul își apără obiectivul: salvarea de la retrogradare. Cred că acest meci va pune mai multe probleme feroviarilor decât cel cu FCSB. Galeria va fi mult subțiată numeric, echipa gazdă mai solidă în acest început de campionat decât la finele celui trecut, lipsa elanului din fața unui adversar de tradiție, poate și faptul că au cea mai lungă deplasare din ultimii șase ani, toți aceștia sunt factori care ar putea influența negativ comportarea oaspeților. Sau...

   O partidă de tradiție se anunță pe malul mării (vineri, de la 21,30) unde Farul primește vizita lui Dinamo. De tradiție doar ca rezonanță pentru că Farul e Viitorul (era să spun Trecutul), iar Dinamo și-a pierdut dinamul. Ca și Rapidul, Dinamo a strâns în aceste prime cinci etape mai multe puncte decât credeau la început de campionat. Dacă nu se întâmplă nimic senzațional la clubul din Ștefan cel Mare nu-i văd prea bine...

   La Pitești (sâmbătă, 21,30) liderul merge rănit, sper că nu și trunchiat, la o confruntare care în mod normal le-ar aduce trei puncte. Dar cum apele reziduale, zoaiele mai exact, curg prin presa așa-zis sportivă, s-ar putea ca nu toți mercenarii să-și dorească punctele. Nu neaparat după rezultat, dar după jocul prestat de oaspeți, ne-am putea da seama cât de amare sunt lăturile.

   La Arad (sâmbătă, 18,30) și Mioveni (luni, 18,30) se dispută două meciuri de X, chiar dacă eu aș vrea ca textiliștii să-i desființeze pe Voluntăreni și juveții lui Mititelu să-i capseze pe argeșeni. La meciul de pe malul stâng al Argeșelului poate că m-ar mângâia și o reușită a lotului cu preponderență românesc (doi străini și doar unul titular în ultima etapă) al gazdelor față de cei opt străini, patru titulari, din echipa oaspeților.

   Probabil că luni de la 21,30, Edi Iordănescu va obține o victorie facilă în fața ardelenilor din Sf. Gheorghe, aceștia din urmă având un început de campionat de-a dreptul prăpăstios. Dacă vor să înceapă o campanie de reabilitare acum ar fi momentul, când ai un adversar puternic. Totuși cred că FCSB se va impune, mai ales pentru că va înscrie un număr superior de goluri decât al covăsnenilor (sâc!).

   Sâmbătă la Craiova (ora 18,30) și vineri undeva în țară (tot 18,30) gazdele sunt favorite pe linie în jocurile Universitatea Craiova - Gaz Metan Mediaș și Chindia Târgoviște - Academia Clinceni. Cred că victoriile gazdelor nu prea au cum să fie contestate. Nici argumentul unui noroc/ghinion chior nu prea stă în picioare. Doar eventuale boroboațe oltenești sau jocuri de culise...

  

joi, 12 august 2021

Statu-quo după doisprezece ani

      „Dacă se spune în general că masa de manevră perfectă sunt pensionarii, în sport aceasta poate fi cu siguranță Măria Sa SPECTATORUL. Să nu credeți cumva că acest lucru este valabil si pentru fotbal. Poate doar la Steaua, unde interesele pro și contra latifundiar pot implica anumite categorii de tineri, nu neaparat diferiți între ei ca mentalitate. În fotbal însă, marea masă de manevră (nu neaparat ca număr intrinsec, ci ca putere privind buletinele de vot) o reprezintă AJF-urile, mai precis președinții acestora.”

    Cele de mai sus le scriam pe 14 august 2009 într-un articol intitulat „Masa de manevră”. Până și sensul expresiei locuțiunii latine „statu quo” s-a schimbat în dicționarul explicativ al limbii române, dar lucrurile în fotbal au rămas cam la fel, doar Becali s-a debarasat de galerii. Ele nu mai fac ce vrea el. Să revenim în contemporaneitate și să vedem ce ne așteaptă pe dreptunghiurile verzi.

    Etapă cu două derbiuri. Faptul că unul din ele se poate numi derbi de tradiție mă face să încep cu el. Nu vreau să intru în controversa că FCSB este sau nu Steaua, dar palmaresul FCSB-ului este suficient pentru a considera partida Rapid - FCSB (duminică, ora 21,30) ca derbi, chiar dacă nu are tot atâtea trofee ca și Rapid. Totuși, cine spune „Steaua nu a retrogradat niciodată” (Angelescu, președintele Rapidului) are dreptate. Este un meci care se va desfășura într-o atmosferă deosebită, sper și cât se poate de civilizată. Vor exista pe ici, pe colo, mici derapări dar cred că nu se va depăși măsura, mai ales că mă aștept din nou la un gest de noblețe din partea Rapidului (ștaf și galerie) pentru trecutul mai îndepărtat sau mai actual al adversarilor. Să nu uităm ce s-a întâmplat înaintea partidei cu Farul (Hagi) și a celei cu FC Argeș (Dobrin). Cred că ar fi bine de văzut. Eu voi fi cu inima ca de obicei, vișinie.

   Prin prisma clasamentului mai avem un derbi cam de aceeași valoare (nume și trecut, nu și palmares sau trofee). Este vorba de partida din Gruia (vineri, ora 21,30) dintre CFR și Farul. Probabil că Farul, ca și Rapidul de altfel, nu vor rămâne cu poarta intactă și după etapa a cincea sau... Nu știu de ce dar cred că rezultatul de la Cluj va influența rezultatul de pe Arena Națională. În ce sens? Vom vedea. Mi l-am scris în palmă.

   Dintre celelalte jocuri se mai remarcă partidele de la Mediaș (Gaz Metan - Botoșani, luni de la 18,30), Arad (UTA - Universitatea Craiova (sâmbătă, ora 21,30) și Craiova (U 1948 -  Chindia, sâmbătă, ora 18,30). Partide în care nu prea avem favorite, toate cele șase echipe se visează la primăvară între cele care luptă pentru titlu.

   Pe Dinamo (Dinamo - Mioveni, luni, ora 21,30) și la  Sf. Gheorghe (Sepsi - FC Argeș, duminică, ora 18,30) echipele gazdă sunt favorite chiar dacă obiectivul tuturor celor patru combatante va fi salvarea de la retrogradare.

   Cenușăreasa etapei și a campionatului este meciul de pe tarlaua din preajma Bucureștiului, tarla pe care vor juca două echipe care împreună, la sfârșitul campionatului nu vor totaliza în meciurile jucate acasă nici jumătate din numărul de spectatori care vor asista duminică pe Arena Națională. Vedea-le-aș unde le e locul!

marți, 10 august 2021

Ștefan Ruha - un cânt în conștiința fiecărui sătmărean

    Despre Ștefan Ruha s-a scris și se vor mai așterne multe cuvinte frumoase, multe elogii la adresa talentului lui infinit, chiar dacă în curând vor fi 17 toamne de când îl putem doar auzi. Marți vom fi binecuvântați să ne aducem aminte că sunt 90 de ani de când Careiul ni l-a dăruit pe Ștefan Ruha. Cei care au avut darea de la Dumnezeu de a-i urmări unduirile arcușului pe freamătul corzilor trăiesc și azi, din când în când, sub vraja maestrului. Sunt amintiri pe care nici un spectacol malefic al lumii moderne, nici o pandemie, nu ar putea să le-o fure. Nici măcar Alzheimer nu s-ar putea implica.


   Cu această ocazie am primit de la Filarmonica Dinu Lipatti un comunicat de presă care ne edifică asupra evenimentelor care se vor desfășura în această perioadă la Carei și Satu Mare în memoria celebrului artist. Propunem Consiliului Local Carei să aducă un omagiu și pe cale administrativă acestui muzician de excepție. Ce-ar fi ca și în Carei, precum la Cluj, să existe o stradă Ștefan Ruha? Sau ce-ar fi ca una din instituțiile de cultură din Carei să-i poarte numele? Ce-ar fi ca amândouă aceste idei tip Gazeta de Nord-Vest să prindă contur? Ce-ar fi dacă scena Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare s-ar numi scena Ștefan Ruha?

  Redăm mai jos integral comunicatul de presă sosit de la Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare:

 Tribut adus maestrului Ștefan Ruha

   Îmbinarea unei inteligențe strălucitoare cu o sensibilitate muzicală deosebită, o memorie remarcabilă, spontaneitate în reproducerea materialului sonor, intuiție și fantezie, tehnica sclipitoare de o perfecțiune ireproșabilă, sunetul plin de framec,  paleta coloristică cuprinzând tonuri de la cele mai ample și patetice până la cele mai diafane, senzuale sau duioase,  sunt calitățile definitorii ale violonistului Ștefan Ruha, considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai României secolului XX.


    Aceasta este descrierea marelui virtuoz al viorii, Ștefan Ruha (n. 17 august 1931, Carei -d. 28 septembrie 2004, Cluj Napoca), ale cărui calități muzicale înnăscute : auzul absolut înnobilat de simț ritmic, o melodicitate și o memorie muzicală remarcabile, i-au fost descoperite încă din fragedă pruncie și astfel începe studiul viorii la vârsta de 4 ani sub îndrumarea tatălui său și a profesoarei Rozália Orosz, discipol Hubay.

    La doar 7 ani, tânărul violonist obține primul său premiu, cântând peste 100 de melodii lăutărești pe care le transpune în diferite tonalități iar cu trecerea anilor devine laureatul mai multor concursuri, amintim cele mai importante :

-1953 Locul I Festivalul Mondial al Tineretului, București

-1958 Locul III la Concursul „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova

-1958 Locul I la Concursul „George Enescu” București, organizat sub egida primei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu

-1959 Locul II la Concursul „ Marguerite Long-Jacques Thibaud” Paris

    La 16 ani era deja membru al Operei Maghiare din Cluj Napoca și a îndeplinit următoarele funcții :

-          Concertmaestru la Opera Maghiară din Cluj Napoca (1949-1957)

-          Prim violonist (1957-1958) și solist al Filarmonicii din Cluj Napoca (din 1959)

-          Profesor universitar  la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca (1963-2003)

-          Fondatorul cvartetului de coarde „Napoca” (1964).

    Premii:

-1964 Titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei” (Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române publicat în Buletinul Oficial nr. 12 din 27 august 1964)

-1968 Ordinul de Merit pentru Cultură

-1994 Cetățean de onoare al Clujului

-1997 Cetățean de Onoarea a Municipiului Carei (orașul natal)

-2001 Diplomă de Excelență din partea statului maghiar

           Program „Zilele Ștefan Ruha”

 În perioada 16-19 august cu ocazia comemorării a 90 de ani de la nașterea maestrului Ștefan Ruha, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare împreună cu Direcția de Cultură și Primăria din Carei, Asociația Ady Endre și cu ajutorul altor instituții, organizează Zilele Ștefan Ruha.

        luni, 16 august

ora 15:30 Castelul Károlyi : inaugurarea Sălii In Memoriam Ștefan Ruha István și prezentarea machetei viitoarei statui a violonistului, realizată de artistul Lakatos Páll Sándor

ora 17 Biserica romano-catolică Calasantius : concert suținut de artiști din Budapesta, Line Ildikó – vioară, Bányai Miklós – violă, Kiss-Domonkos Judit – violoncel

       marți, 17 august

ora 10 Cimitirul reformat : Moment de reculegere, depunere de coroane

ora 11:30 Liceul Josephus Calasantius : dezvelirea plăcii comemorative de către Asociația Ady Endre

ora 18 Castelul Károlyi :

Cuvânt de deschidere Bogdan Georgescu și prof. Visnyai Csaba

Program muzical :

Béres Melinda și Márkos Albert, duo vioară

Kostyák Előd – violoncel și Czumbil Bernadette – pian

Mihály András – vioară și Bura-Maksay Rozália – pian

Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare

Dirijor : Andrei Gocan

Soliști : Ioana Forna și Trombitás István – vioară

       
      joi, 19 august

ora 18 în Curtea Muzeului de Artă din Satu Mare, orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare va susține un concert In Memoriam Ștefan Ruha

Dirijor : Andrei Gocan

Soliști : Ioana Forna și Trombitás István – vioară

În program :

Antonio Vivaldi : Concertul pentru vioară în sol minor nr.2 op.8 RV 315 Vara

                             Concertul pentru vioară în Mi major nr. 3 op.8 RV 293 Toamna

Astor Piazzolla : Verano Porteno, Otono Porteno, Jean y Paul, Oblivion, La muerte del angel

joi, 5 august 2021

Brânză cu mucegai pe post de penicilină pe limba Novak-ului


   În scurt timp gustul Brânzei pe limba Novak-ului va alerta mediul sportiv de toate genurile. Nu puțini sunt cei care-și iau avânt și declamă: așa nu se mai poate! De la cei 16 ani ai lui Popovici la cei frumoși ani ai lui Lipă, de la bântuitul fotbal până la uitata oină, România are nevoie de o revoluție în sport. Gata cu becalismele, cu miniștri ai sportului dedicați partidului din care provin (nu mă așteptam și de la paralimpicul Novak; pentru sport este necesar un tehnocrat indiferent cine este la putere)! Gata cu președinți ai federațiilor de sport aleși în culise pe bază de mită și recompense!
   Vorbe goale! Așa-i?

    Aparent, după configurația clasamentului, ar trebui să fie o etapă a oaspeților. Doar în trei din cele opt jocuri gazdele sunt mai bine clasate decât adversarele lor. Este vorba de jocurile de la Botoșani (vineri, 18,30, Botoșani - UTA, joc pe care-l consider derbiul etapei), de pe Arena Națională (duminică, ora 22, FCSB - Gaz Metan, joc nu chiar așa de simplu precum arată clasamentul) și de la Ovidiu (luni, 18,30, Farul - Sepsi, cel puțin la fel de interesant ca meciul de la București).

   Al doilea meci ca importanță, după cel de la Botoșani, cred că se desfășoară la Mioveni, tot vineri, de la ora 21,30 (Mioveni - CFR). Liderul joacă al nouălea joc în etapa a patra. Pe deasupra apar și tensiuni în echipă. Dacă vor constanță la nivel ridicat, atât în campionat cât și în Europa, este necesar să intervină conducerea. Ori de o parte, ori de alta, dar ferm. Eu aș merge pe deciziile lui Șumudică. Este cel mai scurt drum spre titlu și o primăvară internațională.

   Pentru mine, jocul de la Pitești este cel mai important pentru că acolo joacă (sâmbătă, ora 21,30, pe stadionul Nicolae Dobrin) echipa mea de suflet, Rapid. Nu prea îndrăznesc să dau un pronostic, dar știu care galerie aș vrea să se bucure în final. Înaintea acestui joc, de la ora 18,30, la Clinceni, se desfășoară cel mai anost joc al etapei, ocupantele ultimului loc, Academica, și al celui de-al zecelea loc, proaspăt promovata U Craiova 1948. Probabil vor să arate că nu-și merită locurile.

   Jocurile de duminică de la ora 19 de la Buzău (Chindia Târgoviște - Dinamo) și luni de la ora 21,30 de pe Complexul Sportiv Craiova (nu mai avem voie să spunem Ion Oblemenco) dintre Universitatea Craiova și Voluntari sunt jocuri la care varianta X este imposibilă. Tocmai de aceea mizați pe ea.