joi, 12 august 2021

Statu-quo după doisprezece ani

      „Dacă se spune în general că masa de manevră perfectă sunt pensionarii, în sport aceasta poate fi cu siguranță Măria Sa SPECTATORUL. Să nu credeți cumva că acest lucru este valabil si pentru fotbal. Poate doar la Steaua, unde interesele pro și contra latifundiar pot implica anumite categorii de tineri, nu neaparat diferiți între ei ca mentalitate. În fotbal însă, marea masă de manevră (nu neaparat ca număr intrinsec, ci ca putere privind buletinele de vot) o reprezintă AJF-urile, mai precis președinții acestora.”

    Cele de mai sus le scriam pe 14 august 2009 într-un articol intitulat „Masa de manevră”. Până și sensul expresiei locuțiunii latine „statu quo” s-a schimbat în dicționarul explicativ al limbii române, dar lucrurile în fotbal au rămas cam la fel, doar Becali s-a debarasat de galerii. Ele nu mai fac ce vrea el. Să revenim în contemporaneitate și să vedem ce ne așteaptă pe dreptunghiurile verzi.

    Etapă cu două derbiuri. Faptul că unul din ele se poate numi derbi de tradiție mă face să încep cu el. Nu vreau să intru în controversa că FCSB este sau nu Steaua, dar palmaresul FCSB-ului este suficient pentru a considera partida Rapid - FCSB (duminică, ora 21,30) ca derbi, chiar dacă nu are tot atâtea trofee ca și Rapid. Totuși, cine spune „Steaua nu a retrogradat niciodată” (Angelescu, președintele Rapidului) are dreptate. Este un meci care se va desfășura într-o atmosferă deosebită, sper și cât se poate de civilizată. Vor exista pe ici, pe colo, mici derapări dar cred că nu se va depăși măsura, mai ales că mă aștept din nou la un gest de noblețe din partea Rapidului (ștaf și galerie) pentru trecutul mai îndepărtat sau mai actual al adversarilor. Să nu uităm ce s-a întâmplat înaintea partidei cu Farul (Hagi) și a celei cu FC Argeș (Dobrin). Cred că ar fi bine de văzut. Eu voi fi cu inima ca de obicei, vișinie.

   Prin prisma clasamentului mai avem un derbi cam de aceeași valoare (nume și trecut, nu și palmares sau trofee). Este vorba de partida din Gruia (vineri, ora 21,30) dintre CFR și Farul. Probabil că Farul, ca și Rapidul de altfel, nu vor rămâne cu poarta intactă și după etapa a cincea sau... Nu știu de ce dar cred că rezultatul de la Cluj va influența rezultatul de pe Arena Națională. În ce sens? Vom vedea. Mi l-am scris în palmă.

   Dintre celelalte jocuri se mai remarcă partidele de la Mediaș (Gaz Metan - Botoșani, luni de la 18,30), Arad (UTA - Universitatea Craiova (sâmbătă, ora 21,30) și Craiova (U 1948 -  Chindia, sâmbătă, ora 18,30). Partide în care nu prea avem favorite, toate cele șase echipe se visează la primăvară între cele care luptă pentru titlu.

   Pe Dinamo (Dinamo - Mioveni, luni, ora 21,30) și la  Sf. Gheorghe (Sepsi - FC Argeș, duminică, ora 18,30) echipele gazdă sunt favorite chiar dacă obiectivul tuturor celor patru combatante va fi salvarea de la retrogradare.

   Cenușăreasa etapei și a campionatului este meciul de pe tarlaua din preajma Bucureștiului, tarla pe care vor juca două echipe care împreună, la sfârșitul campionatului nu vor totaliza în meciurile jucate acasă nici jumătate din numărul de spectatori care vor asista duminică pe Arena Națională. Vedea-le-aș unde le e locul!

Niciun comentariu: