joi, 26 august 2021

Cumpăna mea

       Derbiul etapei se desfășoară duminică, de la ora 21, în Gruia, unde ocupantele primelor două locuri din defunctul campionat, CFR și FCSB, se vor încrâncena într-o luptă acerbă, sperăm noi și spectaculoasă, pentru niște puncte care să mai aline din suferințele suporterilor. Suferințele vin din planuri diferite. Pentru bucureșteni acestea vin din rezultatele proaste din campionat (pentru cele din Europa durerile sau cicatrizat deja), iar pentru ardeleni ofurile sunt doar din comportarea la nivel internațional, comportare pe care eu o bănuiesc că n-ar fi doar un accident, ci o strategie pentru a cuceri un trofeu european. Șumudică e în stare! La ora la care scriu aceste rânduri nu cunosc rezultatul din meciul retur cu Steaua Roșie Belgrad, dar îl bănuiesc unul decent, adică o victorie la două goluri.

   Chiar dacă nu este derbiul etapei, partida de pe Arena Națională de sâmbătă de la ora 21, va avea cel mai mare număr de spectatori în tribună din această etapă. Rivalitatea dintre Giulești și Bănie a îmbătrânit frumos. Mult mai frumos decât cea a rapidiștilor cu concitadinele Steaua și Dinamo. Veți vedea în tribune alăturați prieteni de-o viață care susțin fiecare altă echipă. Foarte rar veți auzi huiduieli la adresa echipei adverse. Cele două galerii se vor concentra pe susținerea propriilor favoriți. Știu asta pentru că am participat la aproape 50 de astfel de derbiuri (cu Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova) din '70 încoace. Bucureștiul e plin de olteni care nu și-au uitat originea. Va fi un duel frumos în tribune. Pe iarbă...

   Cealaltă reprezentantă a Craiovei, „pașoptiștii” cum le voi spune de acum încolo angajaților lui Mititelu, au un meci dificil, acasă, cu formația lui Hagi. Și acest meci va strânge un număr impresionant de spectatori, la nivelul celor de la Cluj. Partida se va desfășura vineri de la ora 21. Cred că echipa de la malul mării va pleca cu cel puțin un punct de pe „Centralul” craiovean. Revin cu nedumerirea în ceea ce privește decizia administrației locale de a nu se mai numi stadionul „Ion Oblemenco”. Cred că politicul Michiduță și-a cam băgat coada.

   Partida de la Sf. Gheorghe de duminică, de la ora 18,15, trebuie să ne răspundă la întrebarea „unde curge Oltul?”, altfel spus, „spre ce se îndreaptă echipa covăsneană?”. Dacă doresc un campionat liniștit trebuie să-i învingă pe moldovenii proaspăt răniți în orgoliu, victorie care ar însemna și o lansare către drumul spre play-off, dacă nu mă tare grăbesc. Un meci egal ar fi neconcludent, iar o victorie a botoșănenilor ar duce la concluzia „așa nu se mai poate!”.

   Ultimul meci al etapei, nu și al „Caricaturii” de azi, este un derbi transilvănean, dacă mi-ați permite să împing Aradul în spațiul intracarpatin. Luni, de la ora 21, pe terenul de pe malul Târnavei, Gaz Metan Mediaș, echipă cu rezultate nu foarte mulțumitoare, va încerca să se opună revelației UTA, adică a echipei cu cea mai frumoasă galerie de dincoace de Carpați. Cred că va fi un meci care merită văzut.

   Am ajuns și la partida cu sub 200 de spectatori, Voluntari - Chindia Târgoviște. Susținătorii gazdelor nu s-au inventat încă, iar cei ai oaspeților s-au săturat să se tot plimbe. Din punctul meu de vedere aș dori o victorie a oaspeților dar nu totdeauna se întâmplă ceea ce vrei. Printre spectatori, vineri de la ora 18, îl vom vedea probabil și pe selecționerul Rădoi, selecționer pe care nu-l prea interesează jucătorii ce produc performanță, ci doar cei ce trebuie „umflați”, altfel spus „cei de perspectiva perspectivei”. Jos a ajuns!

   O altă partidă cu sub 300 de spectatori, și aceia majoritatea oaspeți, va fi Clinceni (mi-e rușine să le mai spun Academica; n-au produs nimic) - Mioveni, de luni, de la ora 18. Probabil argeșenii vor pleca cu cele trei puncte. Cel puțin asta îmi doresc.

   Dinamo, trece iarăși prin rușinea de a disputa cel mai puțin interesant meci al etapei. Așa ne spune clasamentul. Aflați pe locul 11, întâlnesc pe FC Argeș, ocupanta locului al 14-lea. Totuși, nu tot ce dezvoltă alura clasamentului are statut de adevăr. Prevăd un meci deschis sâmbătă de la ora 18, cu multe goluri, care să satisfacă pe cei (nu puțini) aflați în tribune sau în fața televizoarelor.

   

Niciun comentariu: