miercuri, 4 august 2021

Europa oferă sprijin în bani pentru fermier în loc de sprijin în produse pentru intermediari

  Comisia Europeană a acordat sprijin sectorului agroalimentar pe tot parcursul crizei Covid-19 prin flexibilitate sporită și măsuri specifice de piață. Mai recent, pachetul de măsuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol a fost prelungit până la jumătatea lunii octombrie 2021. În această vară, UE vede condiții meteorologice nefavorabile, de la inundații la valuri de căldură. Fermierii sunt printre cei mai afectați de aceste evenimente meteorologice extreme. Acesta este motivul pentru care Comisia ia măsuri pentru creșterea fluxului de numerar prin măsura adoptată astăzi.

    Miercuri, 4 iulie, Comisia Europeană a adoptat o măsură care permite fermierilor să primească avansuri mai mari în plățile politicii agricole comune (PAC). Această măsură va sprijini și crește fluxul de numerar al fermierilor afectați de criza Covid-19 și de impactul condițiilor meteorologice nefavorabile din UE. Unele regiuni au fost profund afectate de inundații.

   Măsura va permite statelor membre să plătească sprijin pentru venituri și anumite scheme de dezvoltare rurală fermierilor cu un nivel mai ridicat de avansuri: până la 70% (de la 50%) din plăți directe și 85% (de la 75%) din plăți pentru dezvoltare rurală. Se aplică garanțiile pentru protejarea bugetului UE, astfel încât plățile pot fi plătite, după finalizarea controalelor și verificărilor și începând cu 16 octombrie 2021.

   Să nu uităm totuși că „ajutoarele” din trecutul recent pe care ni le-au „dijmuit” politicienii trimițându-ne „peștele” în loc de „undiță” au dus la obidirea fermierului român și nu la ajutorarea lui. L-au făcut pe bietul țăran să arunce pe apa Sâmbetei produsele proprii naturale, pentru că gurmanzii români s-au lăcomit la chimicalele arătoase de pe rafturi „așezate„ de clasa coruptă a societății indiferent de culoarea șosetelor.

    Menținerea securității alimentare a devenit una dintre prioritățile Comisiei Europene. Astfel, a fost în strâns contact cu țările UE și organizațiile sectoriale pentru a monitoriza îndeaproape situația. Trăgând lecții din impactul potențial al pandemiei COVID-19 asupra securității alimentare Comisia Europeană a pregătit un plan de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în UE în perioade de criză.

   Pentru a sprijini această inițiativă, Comisia a întreprins o consultare specifică a actorilor din lanțul de aprovizionare cu alimente în perioada 1 martie - 3 mai 2021. Benzile verzi de aprovizionare în întreaga Europă, bazate pe punctele cheie de trecere a frontierei, vor avea controale de trecere a frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se acordă trecere pentru toate bunurile, inclusiv pentru produsele agroalimentare.

   Lucrătorii sezonieri s-au calificat drept „lucrători critici” pentru a asigura sprijinul sectorului alimentar Comisia a publicat orientări practice pentru a se asigura că, în cadrul UE, lucrătorii mobili care se califică drept critici în lupta împotriva pandemiei coronavirus pot ajunge la locul de muncă. Lucrătorii sezonieri sunt critici pentru sectorul agricol în ceea ce privește funcțiile de recoltare, plantare și îngrijire, în special în sezonul actual.

   Sprijin direct fermierilor și zonelor rurale de 200.000 € prin împrumuturi sau garanții pentru costurile operaționale. Fermierii și alți beneficiari ai dezvoltării rurale vor putea beneficia de împrumuturi sau garanții pentru acoperirea costurilor operaționale de până la 200.000 EUR în condiții favorabile, precum rate de dobândă foarte scăzute sau calendare de plăți favorabile. 7.000 € pe fermier sau 50.000 € pe IMM.

   Comisia Europeană propune o nouă măsură de dezvoltare rurală ce ar permite țărilor UE cu fonduri rămase de dezvoltare rurală să plătească fermierilor și întreprinderilor mici agroalimentare. Aceasta ar trebui să ofere o ușurare imediată celor mai afectați de criză. Fermierii vor începe să primească aceste avansuri de la mijlocul lunii octombrie. Până la 125.000 EUR pentru ajutor de stat. Este posibil un ajutor de stat mai mare pentru fermieri și companii de prelucrare a alimentelor.

   Conform cadrului temporar al Comisiei de ajutor de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 EUR pe fermă. Companiile de procesare și comercializare a alimentelor pot beneficia de maximum 800.000 EUR. Această sumă poate fi completată cu ajutorul „de minimis”. Acest tip de sprijin național specific sectorului agricol poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei și are un plafon de 20.000 EUR (și 25.000 EUR în cazuri specifice).




Niciun comentariu: