joi, 29 iulie 2021

Încă una și mă duc!

      Într-una din însemnările mele anterioare am făcut referire la faptul că am fost implicat în sloganul de largă și eternă circulație a unei mărci de bere. Nu a fost un eufemism ci mai degrabă o frustrare. După câțiva ani în care marca respectivă renunțase la acest slogan, revine în forță, nuanțând din ce în ce mai expresiv sensul acestor cuvinte. La cât profit le-a adus de-a lungul timpului poate meritam și eu o plachetă. Haideți să „ascultăm” povestea acestui slogan.

   Era pe la începutul lui mai în 1999. Una din colegele mele avea la Vetiș o crâșmă cu o mică terasă și nu reușea să atragă clienții cu mai mică dare de mână pentru că îi lipsea de pe mese cea mai populară (citește ieftină) bere. Și cea mai proastă pe acea vreme. Cum nu m-am putut plânge niciodată de lipsă de idei, inițiativă și tupeu am pus mâna pe telefon și am sunat la sediul companiei care producea berea. Pe vremea aceea aveau sediul prin Târgu Mureș dacă nu mă înșel.

   Am luat legătura cu șeful de la departamentul publicitate (ce ușor era atunci) și i-am propus să-i fac publicitate în ziarul la care lucrez în schimbul facilitării obțineri de bere (butoaie și sticle), frigider și pistol de bere pentru firma colegei mele și a unei sume de bani pentru ziar. Să ne înțelegem: nu era vorba de costul berii ci doar de posibilitatea de a trece peste restricția „nu ducem bere unde sunt mai puțin de 40 de scaune la mese!”.

   După câteva zile de tergiversări am reușit să-i lămuresc. Nu cu cine știe ce machete sofisticate ci, profitând de faptul că se apropia „Ziua Orașului” (14 mai), cu trei sloganuri pe pagina întâi a ziarului la care lucram. Mi-au cerut doar să vadă sloganurile în mai multe variante spre aprobare. Sunau cam așa:

   - pentru 12 mai - „Azi, mâine și poimâine / Bere Ciuc în loc de pâine!”, având ca titulară „Numa' mâine nu-i poimâine / Să bem Ciuc în loc de pâine!”


   - pentru 13 mai - „Încă una și mă duc / În Sătmar la bere Ciuc!” cu sensul că mai este o zi până la „Ziua Orașului”

            - pentru 14 mai - „Și mă duc, mă duc, mă duc / În Sătmar la bere Ciuc!”

   Primesc acceptul doar pentru 12 și 14 mai, pe cel din 13 înlocuindu-l cu 

    „Azi și mâine / Berea Ciuc ne este pâine!”.


    ...pe care îl dădusem tot eu ca rezervă. Nu înțelegeam de ce, deoarece ceea ce mi-au impus ei nu respecta piciorul metric și avea ceva repetitiv în el. M-am dumirit câteva săptămâni mai târziu când toate televizoarele duduiau în pauzele pentru publicitate cu „Încă una și mă duc!”

   Asta e! Să trecem la etapa a treia din bucuria și suferința noastră tradițională: fotbal.

   Vineri de la ora 19 avem Gaz Metan ce se vrea o nouă Gloria Bistrița (victorii acasă, înfrângeri în deplasare) cu FC Argeș una din cele două echipe care nu au marcat până acum, iar de la ora 21,30, lidera cu punctaj maxim și fără gol primit, Rapid, primește vizita Farului din Constanța de asemenea fără gol primit. A! Nu e Marin Tufan contra lui Ion Ionescu. Asta era prin '67. Acum sunt doar Mihai Iosif și Gheorghe Hagi. Și ei doar pe bancă.

   Sâmbătă de la 19,15, cu patru goluri încasate și fără punct, Voluntari se luptă cu nou promovata U Craiova, iar de la ora 22, cealaltă echipă cu punctaj maxim, CFR Cluj cu poftă de gol (5 reușite) marca Șumudică, primește vizita încă nomazilor din Târgoviște, Chindia.

   Duminică, de la ora 19,15, Universitatea Craiova, una din cele trei echipe cu patru goluri încasate, se duelează cu una din cele patru echipe fără gol primit, FC Botoșani, iar de la ora 22, la Arad, altă formație fără gol primit, UTA, se va apăra în fața formației cu al doilea atac de până acum, FCSB (patru goluri înscrise).

   Luni, la Sfântul Gheorghe, de la ora 18,30 Sepsi e mare favorită în fața nou promovatei  din Mioveni, formație fără puncte, fără gol marcat și fără prea mari șanse de menținere, iar de la ora 21,30 Dinamo, rezonabilă până acum, pornește favorită în fața miresei fără zestre din Clinceni (zero puncte și patru goluri primite).

   Dacă ar fi după capul meu le-aș retrograda de pe acum pe Mioveni, Clinceni și Voluntari și le-aș promova in corpore pe Petrolul, Univ. Cluj și Steagul Roșu, pardon (!) FC Brașov, nici asat nu există (!), atunci Politehnica Iași. Numai prostii spun.

  

   

Niciun comentariu: