miercuri, 28 iulie 2021

Unanimitate în UE asupra necesității întăririi securității cibernetice. Undă verde pentru EuroQCI

    Se simte din ce în ce mai mult nevoia imperioasă de a securiza activitatea de comunicații pe planetă. Dezvoltarea fără control a tehnologiilor ultramoderne ne-a adus multă satisfacție, uimire și avantaje aproape în toate domeniile, dar ne-a adus și cele mai mari și acute necazuri deasemenea în toate domeniile pe care aceasta le-a atins. Pornind de la Hiroșima și până la pandemie am trecut prin zeci și sute de situații critice la nivel de fenomen, la nivel geografic sau la nivel structural (politică - alegeri induse, economie - produse agro-industriale mutante, învățământ - analfabetism funcțional, sănătate - pandemie, relații - spionaj/contraspionaj, cultură - informații subliminale cu caracter nociv/distructiv și cine mai știe câte).

 

   Să lămurim pentru început ce e acest EuroQCI. Este o infrastructură cuantică de comunicații care protejează comunicațiile și datele sensibile ale UE și protejează infrastructurile critice. Vom vedea mai apoi cât e de sigură sau, mai exact, cât timp va fi sigură. Știința nu are limite nici spre rai și nici spre iad. Na(!), c-am scos o perlă. Mâine-poimâine o văd pe nu știu ce reclamă exact ca aia cu „...încă una și mă duc!”.

   De miercuri, odată cu ralierea la program a Irlandei,  toate statele membre UE s-au angajat acum să construiască o infrastructură de comunicații cuantice a UE. Aceasta înseamnă că toate cele 27 de state membre ale UE s-au angajat să colaboreze alături de Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a construi EuroQCI.

   EuroQCI va face parte din sistemul de conectivitate securizată bazat pe spațiu, planificat în prezent de Comisie. Rețelele de comunicații performante și sigure sunt esențiale pentru întreprinderile, instituțiile de învățământ și guvernele europene, atât pentru a le permite să funcționeze fără probleme în fiecare zi, cât și pentru a partaja informații și a se adapta rapid în perioade de criză.

   Prin urmare, Comisia Europeană intenționează să lanseze un sistem de conectivitate securizat prin satelit, care va face disponibilă banda largă de mare viteză peste tot în Europa, pentru a oferi servicii de conectivitate fiabile, sigure și rentabile. Acesta va fi EuroQCI.

   EuroQCI va integra criptografia cuantică și sistemele cuantice inovatoare și sigure în infrastructurile de comunicații convenționale, completându-le cu un strat suplimentar de securitate bazat pe fizica cuantică. De exemplu, prin furnizarea de servicii bazate pe distribuția cuantică a parolelor, o formă de criptare foarte sigură. Acest lucru va proteja transmiterea datelor între instituțiile guvernamentale europene, municipalități și ambasade, precum și site-uri cheie, cum ar fi spitale și rețele energetice.

   EuroQCI va consta dintr-un segment terestru, în care rețelele de comunicații prin fibră leagă site-uri strategice la nivel național și transfrontalier și un segment spațial bazat pe sateliți și care leagă rețele naționale de comunicații cuantice în întreaga UE și în întreaga lume.

   Declarația EuroQCI a fost lansată în iunie 2019 și, de atunci, statele membre participante, împreună cu Comisia și ESA, s-au întâlnit periodic pentru a planifica implementarea inițiativei. Scopul este ca acesta să fie pe deplin funcțional până în 2027.

    În 2021 și 2022, programele „Europa digitală” și „Facilități pentru conectarea Europei” vor sprijini dezvoltarea rețelelor de comunicații cuantice naționale și transfrontaliere, dezvoltarea dispozitivelor și sistemelor europene și a unei infrastructuri de testare și certificare pentru a se pregăti pentru utilizarea noilor tehnologii în EuroQCI. Între timp, Comisia Europeană, statele membre și ESA discută despre dezvoltarea și desfășurarea segmentului spațial al inițiativei. 

 

 

Niciun comentariu: