Joi, 8 iulie, de la ora 18,30, pe baza abonamentului cu nr. 32 sau a biletului procurat pe căile obișnuite, melomanii sătmăreni îl pot asculta pe tânărul (32 de ani), dar consacratul pianist clujean Demény Balázs, în sala Filarmonicii Dinu Lipatti. El va interpreta compoziții ale lui Schubert (rearanjate de Liszt), Liszt și Bartok
Din 1830 până în 1870, Franz Liszt a scris și a aranjat un număr de lucrări ale lui Schubert, în mod special lied-uri. Liszt, care a avut o importanță semnificativă în răspândirea lucrărilor lui Schubert după moartea acestuia, spune că Schubert a fost „cel mai poetic muzician care a trăit vreodată”. Simfoniile lui Schubert au reprezentat un punct de interes pentru Dvorak. Compozitorii secolului XX, Anton Webern, Benjamin Britten, Richard Strauss au adus un omagiu lui Schubert prin intermediul lucrărilor lor.
Duminică, 10 lulie, un nou concert de muzică de cameră își va devoala armoniile pe scena Filarmonicii Dinu Lipatti. Sub motto-ul „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Cea de-a IX-a ediție a turneului SoNoRo Conac se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil. Prin existența acestui proiect, SoNoRo și-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar și să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală
Programul concertului cuprinde lucrări de Gustav Mahler (1860-1911) - Cvartet cu pian în la minor, Stan Golestan (1875-1956) - Arioso e Allegro de concert pentru violă și pian, Max Bruch (1838-1920) - Kol Nidrei pentru violoncel și pian, op. 47, Robert Schumann (1810-1856) - Trei Romanțe pentru vioară și pian, op. 94, Ludwig van Beethoven (1770-1827) - Trio de coarde nr. 3 în do minor, op. 9, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) și Cristiana Mihart (pian).
Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediția de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din țara noastră, cum sunt sate tradiționale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiționale românești care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor orașe.
Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” este găzuită într-o aripă a Hotelului Dacia, construit în 1902, în stil seccession, o clădire importantă pentru patrimoniul arhitectural al țării noastre, care vine dintr-un timp în care Europa s-a bucurat de o deosebită prosperitate și de înflorire a artelor, tendință manifestată și în țara noastră.
„România deține o serie de săli de concerte cu o acustică excelentă, una dintre acestea fiind cea a Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare. Prin urmare, ca muzicieni ne bucurăm nespus că vom putea să concertăm în această filarmonică importantă, dar și să retrăim „la belle epoque”, în care a fost ridicată clădirea care o găzuiește. Ne bucurăm că prin turneul Conac reușim să readucem aminte publicului din toată țara de locuri importante, care ar trebui revizitate și integrate într-un registru emoțional național.”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.
„În fiecare an, SoNoRo Conac este o experiență nouă, care ne arată că muzica ne poate aduce împreună în multe feluri și ne conectează, ne trezește emoții si ne ajută să descoperim alte și alte locuri din România. Prin concertele SoNoRo, vrem să arătăm că muzica clasică poate fi accesibilă și în afara sălilor de concert, că poate fi surprinzătoare și că este mereu deschisă pentru un public nou, de toate vârstele. Dincolo de muzica atent aleasă și de măiestria muzicienilor, veți găsi în aceste evenimente explicații și povești despre fiecare piesă interpretată, dar și apusuri de soare fantastice sau grădini înmiresmate. Lumea SoNoRo, pe care cu mândrie o susținem deja de 9 ani, este o lume generoasă, diversă, vibrantă și plină de talent, o lume vie care vă va cuceri și care ne spune că trebuie să trăim intens azi, dar și să privim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți, spre viitor.”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.
Turneul SoNoRo Conac va continua pe 12 iulie la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar în anul 1627, inițial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei, pe 13 iulie la Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an. Prima parte a turneului se va încheia pe 14 iulie, la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reședințe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanți ai aristocrației vremii, printre care și regele Ferdinand I al României și regina Maria.
Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele opt ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din țara noastră, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale țării noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu